Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Fred Thompson odustao od predsjedničke utrke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki senator Fred Thompson jučer je objavio da se povlači iz utrke za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke nakon slabih rezultata na prvim predizborima, posebno u Južnoj Karolini gdje se nadao pobjedi ili jakom rezultatu.

"Danas sam povukao svoju kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Država. Nadam se da će moja zemlja i moja stranka imati koristi od napora koje smo poduzeli", rekao je Thompson u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mitt Romney se povukao iz predsjedničke utrke Slika nije dostupna SAD: Giuliani u predsjedničkoj utrci

Bivši senator iz države Tennessee nije pozvao svoje pristaše da podrže određenog republikanskog kandidata.

Prošle subote na predizborima u Južnoj Karolini Thompson je završio kao treći sa 16 posto glasova, iza Johna McCaina s 33 i Mikea Huckabeeja s 30 posto glasova, iako je najveće napore uložio u kampanju u toj saveznoj državi.

Thompson, koji je u Senatu bio od 1994. do 2002., ali je poznatiji pa ulozi u TV seriji "Zakon i red", ušao je u predsjedničku utrku u rujnu prošle godine, navodno na poticaj stranačkog establišmenta nezadovoljnog aktualnim kandidatima.

Predstavljajući se kao najvjerniji sljedbenik naslijeđa Ronalda Reagana, najuspješnijeg republikanskog predsjednika novijeg vremena, odmah je izbio na drugo mjesto među kandidatima, dobijajući od 15 do 20 posto glasova u nacionalnim anketama.

No sa senatskom reputacijom političkog neradnika, s malo sredstava i energije uložene u kampanju, te s flegmatičnim nastupima u TV raspravama, koji su odavali da je dugo vremena isključen iz političkih tokova, Thompson je brzo završio u donjem dijelu ljestvice osmorice kandidata. U Iowi, New Hampshireu i drugim predizborima ostao je na jednoznamenkastom broju glasova.

Osim Thompsona, prvi predizbori su iz utrke izbacili i kongresnika iz Kalifornije Duncana Huntera, koji je u ponedjeljak objavio svoje povlačenje.

Preostalih pet kandidata preselilo je svoje kampanje u Floridu, gdje se 29. siječnja održavaju predizbori, na kojima najbolje izglede imaju McCain i Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka koji je preskočio prve predizbore i sve karte stavio na Floridu i "super utorak" 5. veljače, kada se predizbori održavaju u 20 američkih saveznih država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene