Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezanje do 3000 kuna

Saborski zastupnici složni: Hoćemo manje plaće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kućni budžeti državnih dužnosnika uskoro će biti tanji i do 3 tisuće kuna. Krešu im se plaće. No ta vrsta borbe protiv krize naišla je na oprečne komentare: predsjednik Mesić ne vjeruje da će rezanje plaća donijeti neke znatnije uštede. Sindikati službi koje ovise o državnom proračunu već se boje da su oni sljedeći na redu. A saborski zastupnici složni. Žele manje plaće.

Prijedlog o desetpostotnom smanjenju plaća među saborskim zastupnicima naišao je na jednoglasnu potporu. A i tko bi se usudio, s obzirom na situaciju, proturječiti? Za 7 dana trebalo bi se znati kome i koliko će plaće pasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Slika nije dostupna Za 10 posto HDZ za manje plaće zastupnicima, ministrima...

Najveću plaću u državi ima predsjednik Mesić. Prima gotovo 29 tisuća kuna na mjesec. Nakon smanjenja od 10%, imat će oko 26 tisuća. Najveća plaća - najveći rez. Trenutačna plaća predsjednika Vlade iznosi više od 23 tisuće kuna. Ubuduće, ona će iznositi nešto više od 21 tisuće. Isto je i s predsjednikom Sabora.

'Deset posto je gesta koja prilično znači i ne mislim da će nam pljeskati, a ni podcjenjivati', smatra Luka Bebić.

'Mi pokazujemo da razumijemo situaciju i solidariziramo se s građanima ali to je samo kap u moru' dodaje Jadranka Kosor.

>> HDZ za manje plaće zastupnicima, ministrima...

Potpredsjednik Vlade ima oko 21 i pol tisuća kuna plaće. Nakon smanjenja, iznosit će više od 19.Ministri su predzadnji na ljestvici najviše plaćenih. Od trenutačnih 19765 kuna, plaća će ubuduće iznositi manje od 18 tisuća kuna. Preostale su plaće saborskih zastupnika - one oko kojih se posljednjih dana podigla velika prašina. Ona sada, u prosjeku, iznosi gotovo 17 tisuća kuna, a ubuduće će biti više od 15. Razlika je manja od 2000 kuna.

Sindikalisti nikako neće pljeskati što političari gube deset posto plaće. 'Nikakve žrtve neće podnijeti s 10 posto manjom plaćom. To je malo, a ako žele neka smanje za 50 posto' kaže Vilim Ribić, predsjednik Sindikata znanosti

Hrvatski dužnosnici smanjenjem će se pridružiti kolegama iz Slovenije i Italije koji su taj korak već poduzeli. Koliko će novca uštedjeti u proračunu, još nije izračunato. No, prema prvim procjenama, radit će se o desetak milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene