Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DODATNE POVLASTICE

Doznajte kojim političarima vi plaćate stan u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz iznadprosječnu plaću, saborskim zastupnicima i državnim dužnosnicima zakonski pripada i pravo na najam stana žive li više od 50 kilometara izvan Zagreba.

Uz iznadprosječnu plaću, saborskim zastupnicima i državnim dužnosnicima zakonski pripadaju i mnoge druge povlastice. Jedna od njih je i pravo na najam stana žive li više od 50 kilometara izvan Zagreba. Tu mogućnost za sada je iskoristilo 65 saborskih zastupnika i deset članova Vlade.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Zgrada u Podbrežju Prrojekt od 40 milijuna eura Grad Zagreb kreće u izgradnju gotovo 300 stanova za jeftiniji najam, objavljena lokacija

Državne stanove za službene potrebe koristi trenutačno i pet članova nove Vlade, potpredsjednik Božo Petrov te ministri Tomislav Tolušić, Ante Šprlje, Predrag Šustar i Lovro Kuščević.

Stanovi su veličine između 30 i 90 četvornih metara i za njih plaćaju od 20 do 80 kuna po kvadratu.  Još petorica ministara dobila su suglasnost da stanove unajme na slobodnom tržištu. To je moguće kada Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) nema na upravljanju odgovarajuće nekretnine.

Oni pak plaćaju iz vlastita džepa najamninu od 5 kuna po četvornom metru, a razliku do punog iznosa najamnine plaća država. Saborski zastupnici pak mogu birati žele li unajmiti stan od Dudi-a ili pak u privatnom aranžmanu. Iz državnog proračuna za to im je odobreno 2500 kuna za najam stana, i još 500 kuna za režije. Odluće li unajmiti skuplji stan razliku će platiti sami. Ivan Sinčić tu svoju privilegiju nije želio iskoristiti.

'Pa to je još uvijek pravo zastupnika, ali ako mogu obični građani da tako kažem od svojih 5, 6 tisuća kuna plaćati stanarinu onda to sigurno mogu i Saborski zastupnici bez ovih dodatnih naknada', kazao je saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida.

No mnogi njegovi kolege, točnije njih 65 jesu. Među njima i 9 MOST-ovih zastupnika čija je okosnica predizbornog programa, između ostalog bilo i smanjenje povlastica zastupnicima i dužnosnicima. Prije svega su tada mislili na prava nakon isteka mandata, takozvanih 6 plus šest, ali, govorili su tada, i na druge povlastice. Ipak čini se kako protiv besplatnog stanovanja u Zagrebu saad nemaju ništa. Zastupnici Mosta danas o ovoj temi nisu željeli govoriti.

'Mnogi su najavljivali kojekakve rezove, mi ćemo naravno napraviti ono što smo rekli, a o drugima neka sude građani', kazao je Sinčić.

I dok neki zastupnici traže stanove u Zagrebu, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš ima stan u kojemu trenutačno ne živi. Htio ga je iznajmiti stranačkom kolegi Čoriću no od toga je ipak odustao.

'Ja sam osobno htio od povjerenstva za sukob interesa dobiti mišljenje da ipak budem na čisto jel mogu ili ne mogu. povjerenstvo je dalo mišljenje da je to sukladno zakonu ali da oni ne preporučuju', rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora, Ivan Tepeš.

Još uvijek nisu imenovani svi zamjenici i pomoćnici ministara pa bi zahtjeva za stanove moglo biti još.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene