453992
453992
453992
453992
453992

Izglasavanje Mostovih ''jamstava'': Skupili kvorum u trećem pokušaju

  • , 18.10.2016., 17:23
  • Autor:
  • komentara

Saborski Odbor za zakonodavstvo u utorak poslijepodne je u trećem pokušio uspio skupiti kvorum za izglasavanje Mostovih "jamstava", a većinom su glasova tako prihvaćeni prijedlozi izmjena izbornih zakona, koji predviđaju proširenje zabrane kandidiranja za pravomoćno osuđene za neka kaznena djela.

 
 
 
 
Tatjana Krajač o sjednici Sabora (Video: Vijesti Nove TV)
Tatjana Krajač o sjednici Sabora (Video: Vijesti Nove TV)

Uvođenje tri preferencijalna glasa umjesto sadašnjeg jednog previđeno je samo za parlamentarne izbore, no Miroslav Šimić je u ime Mosta kazao kako im je prihvatljivo da se preferencijalno glasovanje omogući i na lokalnim izborima, ali i ocijenio kako je to vrlo zahtjevan posao te kako se za to traži najbolji model.

Milorad Batinić (HNS) uvjeren je da bi isti model trebalo preslikati i na lokalne izbore.
"Zašto preferencijalni glasovi ne idu na lokalnim izborima? HNS je pustio u proceduru izmjene zakona bu tom smislu, odnosno da se na lokalnim izborima uvede jedan preferencijalan glas", kazao je Batinić.

SDP-ov Tomislav Saucha
pitao je zašto je tehnički nemoguće odmah uvesti preferencijalne glasove na lokalnim izborima.

"DIP je preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima obradio u jednoj noći. institucije taj posao mogu odraditi, a sustav će se prilagoditi. Pitanje je sad želite li doista to uvesti ili ne ili su vam opet krive stručne službe", kazao je Saucha.

Mostov Ivan Kovačić odgovorio mu je da Most nema ništa protiv da se preferencijalni glasovi uvedu i na lokalnim izborima.

"Problem je jedino tehničke prirode, u izvođenju izbora, a ne u tome može li DIP obraditi te podtake. Problem je kada imate liste u velikim gradovima jer ćete dobiti lancune veličine ovog stola", kazao je Kovačić.

Većina u Odboru za zakonodavstvo podržala je i prijedloge izmjena Ovršnog zakona, Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, Zakona o HNB-u. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se