Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saborski odbor za informatizaciju podijeljen oko zakona o elektroničkoj komunikaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije ostao je podijeljen oko prijedloga zakona o elektroničkim komunikacijama, a SDP-ovi zastupnici ostali su suzdržani, jer predstavnici Vlade nisu prihvatili prijedlog da se rasprava o zakonu provede kroz dva saborska čitanja.

Državni tajnik u Ministarstvu prometa Dražen Breglec još jednom je odbacio tumačenja da se predloženim zakonom distribucijsko-telekomunikacijska kanalizacija prepušta DT-u.

Pročitajte i ovo Kampanje i društvene mreže - 3 Nema rezultata preko noći Nestali s Tik Toka: Digitalni muk neće dugo trajati, ali poruka je loša Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Srozavanje institucija Najavili su tvrdu kohabitaciju, dobili smo tvrdu komunikaciju: ''Tu nitko nije nevin''

'Zakon ne definira vlasništvo nad DTK, nego osigurava neometan razvoj i dostupnost DTK pod jednakim i nediskriminirajućim uvjetima za sve operatore', rekao je Breglec, dodajući da je riječ o potpuno neargumentiranim primjedbama, koje 'prelaze okvire argumentirane stručne rasprave i zadiru u politikantstvo'.

Breglec je odbio raspravljati o amandmanima koje je članovima Odbora predložio operator VIP, podsjetivši da je Ministarstvo o zakonu provelo javnu raspravu u dva kruga, tijekom koje je sagledano 485, a prihvaćene 143 primjedbe zainteresiranih pravnih i fizičkih osoba.

Istaknuo je i da je Europska komisija već dala neformalno pozitivno mišljenje, te da je u razgovoru zaključeno da je neka pitanja Hrvatska riješila bolje od mnogih europskih zemalja.

Naglasio je i da će jedinice lokalne samouprave imati financijsku korist od predloženog zakona, koji im ne priječi da postanu infrastrukturni operatori, na temelju građevinske dozvole ili dokaza da posjeduju DTK.

Predsjednik Odbora Nenad Stazić (SDP) ocijenio je, međutim, da je riječ o preozbiljnoj materiji, koja bi se morala raspraviti kroz dva čitanja, kako bi zastupnici mogli odlučiti o argumentima za i protiv zakona.

'Ne bi nam se smjelo dogoditi da propustimo neuredan zakon, kakav je bio zakon o elektroničkoj trgovini, po kojemu će 'spam' biti zabranjen tek nakon ulaska u EU', upozorio je Stazić, no vladajući su u glasovanju odbili njegov argument.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene