457999
457999
457999
457999
457999

Saborski Odbor za financije podržao rebalans državnog proračuna

  • , 22.11.2016., 19:31
  • Autor:
  • komentara

Saborski Odbor za financije i državni proračun u utorak je podržao, uz tri suzdržana glasa SDP-ovih članova, rebalans državnog proračuna kojim se prihodi u 2016. povećavaju 1,5 milijarde kuna, a rashodi smanjuju 684,6 milijuna kuna.

 
 
 
 
Novac - kune, (Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Novac - kune, (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

"Dobri gospodarski pokazatelji u drugoj polovici godine, i s obzirom na rast od 2,7 posto u prvoj polovici godine, dovode do rasta prihodovne strane proračuna za 1,5 milijardi kuna", kazao je državni tajnik Ministarstva financija Željko Tufekčić.

Tom povećanju, kako je kazao, najveći doprinos dali su prihodi od poreza na dobit, u visini od 1,2 milijarde kuna kao rezultat boljeg poslovanja poduzeća tijekom 2015. Značajnije su povećani i prihodi od trošarina, za 725 milijuna kuna, te prihodi od imovine, temeljem povećanih uplata javnih poduzeća u državnom vlasništvu, ponajviše od HEP-a u visini od oko 600 milijuna kuna.

Na strani rashoda najveće uštede, kako navodi, ostvarene su na kategorijama financijskih rashoda (kamata), naknada građanima i kućanstvima, pomoći i kapitalnim rashodima.

Branko Grčić (SDP) ustvrdio je da je povećanje prihoda od poreza na dobit u visini od 1,2 milijarde kuna dokaz da je 'njegova' Vlada učinila dobar posao te da bi nagradu koju je jučer dobio ministar financija Zdravko Marić zbog rasta BDP-a trebao podijeliti s Borisom Lalovcem, bivšim ministrom financija u SDP-ovoj Vladi.

Grčićev stranački kolega Gordan Maras nazvao je rebalans "proračunskom renesansom". "Imamo na djelu proračunsku renesansu, odnosno smanjenje deficita", rekao je Maras te dodao da bi rasterećenje poduzetnika u poreznoj reformi moglo biti i veće apeliravši na Vladu da poveća subvencije poduzetnicima koje su u ovoj godini realizirane u iznosi od 50 posto planiranih.

Upitao je i nije li razlog većih prihoda od trošarina, za 315 milijuna kuna, to što su građani više pušili cigarete, zbog krize vlasti, odnosno raspada bivše vlade i neslaganja između Mosta i HDZ-a.

Anton Kliman (HDZ) odgovorio je da se dio subvencija poduzetnicima nije ni mogao iskoristiti zbog visokih kriterija postavljenih u natječajima za EU fondove.

Grčić je kazao i da u rebalansu najviše 'bode oči' smanjenje rashoda za indeksaciju mirovina, koje su već pale ispod 40 posto prosječne plaće te je predložio da se ubuduće vodi računa o prevladavanju tog jaza kroz dodatne kriterije za usklađivanje mirovina.

Prijedlogom rebalansa ukupni bi prihodi proračuna iznosili 116,37 milijardi kuna, što je 1,45 milijardi kuna ili 1,3 posto više nego je prvotno bilo planirano, dok se ukupni rashodi smanjuju za 684,6 milijuna kuna, na 121,72 milijarde kuna. Tako bi manjak državnog proračuna iznosio 5,35 milijardi kuna ili 1,6 posto BDP-a (prema nacionalnoj metodologiji), što je u odnosu na prvotni plan smanjenje za 2,1 milijardu kuna ili 0,6 postotnih bodova BDP-a. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se