Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvalio se učinkom

Saborski odbor jednoglasno podržao Bajićevo izvješće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je danas podržao izvješće o prošlogodišnjem radu državnih odvjetništava.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pohvalio je zakonsko rješenje po kojem su bagatelna kaznena djela prebačena u zonu prekršaja, zbog čega je lani značajno pao broj kaznenih prijava.

U 2011. godini primljena je 90.631 prijava, a 2012. godine 81.987 prijava, dok je porast prijava za tri posto zabilježen jedino protiv nepoznatih počinitelja.

Bajić je naglasio da su imovinski i krvni delikti ostali na razini prethodnih godina, te da je Hrvatska po broju ubojstava među sigurnijim zemljama u Europi.

Istaknuo je da su državna odvjetništva, unatoč preuzimanju obveza u istražnim postupcima, zadržala postignutu razinu ažurnosti. Smanjen je broj odbačenih prijava, a neposrednim optuženjem završilo je 51 posto predmeta.

>> Sud odobrio Bajićev zahtjev - istražni zatvor za Hernadija

U 54,7 posto predmeta državna odvjetništva zatražila su izdavanje kaznenih naloga, a u više od 70 posto slučajeva okrivljeni se nisu žalili na kazneni nalog, iz čega Bajić zaključuje da je potrebno pooštriti predlaganje kaznenih naloga.

Izvijestio je i da su optužna vijeća razmatrala 6.126 optužnica, da je 135 optužnica vraćeno na dopunu, dok je odbačena svega 21 optužnica.

"Državni odvjetnici su povukli svega 61 optužnicu, što je neznatni broj ako ga usporedimo s brojkom od 17.622 neposredne optužnice", rekao je Bajić.

Upozorio je i da sporazumijevanje u sporovima javnost još uvijek nije prepoznala kao dobar i pošten institut, zbog čega je svega 567 presuda doneseno na temelju sporazuma.

Na krivu percepciju javnosti požalio se i kad je u pitanju parcijalni imunitet, tzv. oprosnica, kojih je, kaže Bajić, u posljednje četiri godine izdano svega šest ili sedam.

Vesna Fabijančić Križanec (SDP) Bajića je upitala je li DORH pokretao stegovne postupke protiv državnih odvjetnika koji 'taktiziraju' s pokretanjem kaznenih prijava.

Kazala je da je isto pitanje Bajiću postavila i prigodom rasprave o izvješću za 2011., ali da do danas nije dobila odgovor.  Zatražila je i da se izvješće dopuni podatcima o postupcima na temelju ustavnih promjena kojima je propisano nezastarijevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva.

Njezin stranački kolega Draženko Pandek zatražio je, pak, informaciju o broju predmeta u kojima su državna odvjetništva probila zakonom zadane rokove.

Izvješće su pohvalili Vladimir Šeks (HDZ) i predsjednik Odbora Josip Kregar (SDP). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Potpuni debakl u slučaju Agrokora: "Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano za rusku banku"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene