Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema društvene osude

Šokantni podaci: Žene trpe nasilje 10 do 15 godina prije nego potraže pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionici tematske sjednice saborskog Odbora za ravnopravnost spolova poručili su kako je važno da Hrvatska čim prije ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istambulska konvencija).

Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, rekla je predsjednica Odbora Nansi Tirelli. Širom svijeta jedna od dvije žene doživjela je nasilje od intimnog partnera, jedna od pet doživjela je prijetnju spolnog napada. Istraživanja pokazuju da žene trpe nasilje od deset do 15 godina prije nego što odluče zatražiti pomoć.

Kriza je 'sjajan' milje za bujanje nasilja, kazala je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor, držeći da još uvijek nismo došli do prave društvene, pa i političke osude nasilja nad ženama.

Jedan od najbrutalnijih oblika nasilja prema ženama je silovanje, velika većina seksualnih zločina nad ženama ostaje neotkrivena, a ozbiljnost seksualnog nasilja je podcijenjenja, upozoreno je na Odboru.

Vrlo intenzivan strah, stalno iščekivanje opasnosti, depersivne i agresivne smetnje, posljedice su koje trpe žene koje su preživjele ratno silovanje u BiH, a slične se posljedice uočavaju i kod žena iz Vukovara, rečeno je u raspravi. Priznavanje patnje, psihološki oporavak, kažnjavanje počinitelja, obeštećenje 'elementi' su koje žrtve trebaju, rekla je psihologinja Marijana Senjak iz Zenice.

Promocija istine i neponavljanja, cilj je zakona o zaštiti žena silovanih u Domovinskom ratu čiji bi prijedlog u prosincu trebao biti u javnosti, najavila je predstavnica Ministarstva branitelja Milena Horvat.

Istambulska konvencija, rečeno je na Odboru, 'konkretan je alat' za promjene kako bi se iskorijenili svi oblici muškog nasilja nad ženama, a posebno silovanje.

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred Informera INTERVJU SA SILOVATELJEM VIDEO ''Vama je žena majka, vama je žena kći'': Govor djevojke s prosvjeda od kojeg boli svaka kost Slika nije dostupna PATRIJARHAT I FEMICID Nasilje nad ženama: ''Hrvatsko društvo i dalje pokušava naći opravdanje za nasilnike, a svu krivnju svaliti na žrtvu''

>> Hrvatska: Svakih 15 minuta fizički je zlostavljana jedna žena

Konvencija ističe da je nasilje nad ženama oblik rodno utemeljenog nasilja koje je počinjeno nad ženama zato što su žene. Konvencija jasno poručuje: ne može biti stvarne ravnopravnosti između žena i muškaraca ako ogroman broj žena preživljava rodno utemeljeno nasilje, a državne institucije na to zatvaraju oči.

Konvencija izričito zahtijeva da države definiraju kazneno djelo silovanja tako da bude kažnjiv svaki čin seksualnog nasilja izvršen nad osobom koja nije dala svoj pristanak te da se iz definicija izbaci primjena fizičke sile.

Konvenciju je potpisalo 27 država, a ratificiralo desetak. Hrvatska je Konvenciju potpisala 22. siječnja 2013. godine, kao sedamnaesta država potpisnica te se očekuje, kako je istaknuto, njezina što skorija ratifikacija.

Odbor za ravnopravnost spolova tematsku sjednicu organizirao je u suradnji sa Ženskom mrežom Hrvatske i Europskim ženskim lobijem, a povodom 25. studenoga - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene