Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saborski odbor bez odluke o izmjeni Poslovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik danas je počeo, ali ubrzo i prekinuo raspravu o inicijativi Kluba HDZ-a da se izmijeni saborski Poslovnik, budući da su oporbeni članovi inzistirali da se o HDZ-ovom, ali i prijedlozima još nekih klubova, provedu dodatne konzultacije u saborskom Predsjedništvu i po klubovima.

Iako je predsjednik Odbora Vladimir Šeks predložio da se prvo raspravi i odluči o inicijativi HDZ-a i još nekoliko klubova za imenovanjem nekoliko novih odbora, sukladno novim ministarstvima, a tek potom HDZ-ov prijedlog da se Poslovnik izmijeni i u pogledu postavljanja zastupničkih pitanja na 'aktualnom prijepodnevu', oporba je to odbila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suprotno ustavnim načelima Ustavni sud ukinuo dio Poslovnika Hrvatskog sabora: Nema više vjerodostojnih tumačenja zakona Slika nije dostupna Šeks: Dodatne konzultacije oko saborskog poslovnika

Naime, SDP-ovci su HDZ-ovu inicijativu, po kojoj bi i predstavnici Vlade na 'aktualcu' imali pravo na dva obraćanja, uključujući i ono završno, koje po važećem Poslovniku pripada zastupnicima, ocijenili narušavanjem stečenih demokratskih i parlamentarnih standarda te umanjivanjem uloge Sabora u odnosu na izvršnu vlast.

"Ovime se bitno ograničava posao zastupnika da iskažu volju onih koje zastupaju", poručio je SDP-ov Josip Leko, ocijenivši da se HDZ-ovim prijedlogom narušava ustavno-pravna uloga Sabora da nadzire rad Vlade.

"Zastupnici postavljaju pitanja radi javnosti, a ne radi sebe", rekao je Leko, a njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović dodala da bi Hrvatska, prođe li HDZ-ova inicijativa, "postala sve više partijska, a sve manje parlamentarna država".

"Saborske se zastupnike želi ušutkati da zadnja (riječ) bude iz
Vlade. Nismo na tragu ustavnosti jer je ustavna uloga Sabora da je predstavničko tijelo građana, a ne Vlade", poručila je SDP-ova zastupnica, ocijenivši da je takav prijedlog HDZ-a došao od premijera Ive Sanadera koji ga je "kao gotovu stvar" najavio na prošlotjednom 'aktualcu'.

Emil Tomljanović kazao je kako HDZ ne može prihvatiti takve oporbene ocjene, priklonivši se Šeksovu prijedlogu da Odbor raspravi inicijativu o imenovanju novih odbora te da radna tijela Sabora postanu i parlamentarna izaslanstva u Skupštini NATO-a i Vijeću Europe, a da se o drugoj tematskoj cjelini raspravlja i odlučuje naknadno.

Ivo Josipović potom je iznio SDP-ov prijedlog, upućen svim klubovima, da HDZ iz svoje inicijative povuče prijedlog oko 'aktualnog prijepodneva' kako bi se o tome nastavile konzultacije, na što je Šeks odgovorio kako u ime HDZ-a nema mandat odlučivati te je zaključio sjednicu, najavivši njezin nastavak za četvrtak popodne.

Do tada bi svoj stav o predloženim izmjenama Poslovnika trebalo iznijeti i saborsko Predsjedništvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene