Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije dobio potporu većine

SABORNICA I DANAS PRAZNA: Propao prijedlog da se kažnjavaju zastupnici koji ne dolaze na posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborske su klupe i danas bile uglavnom prazne

Sabornica je i danas bila prazna. Mostov prijedlog da se nedolazak na sjednice kažnjava nije dobio potporu većine. Čini se je neće dobiti ni onaj da spriječi rast plaća zastupnika zbog porezne reforme. Za sada su u tome usamljeni.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme

Većina zastupnika ni danas nije bila na svom radnom mjestu, no dolazili ili ne dolazili, svaki mjesec na račun im u prosjeku sjedne oko 16.000 kuna. Porezna refroma donijet će im oko 1000 kuna više. Za reformu koja je to omogućila, MOST je dignuo ruku. Mogli su uvjetovati izuzeće dužnosnika, no nisu.

„Iako mi zaista želimo da se ograniči u ovom trenutku porast plaća dužnosnika da to nije vrijedno toga da dovodimo u krizu kompletnu Vladu i idemo na nove izbore. Nadam se da do takve situacije neće doći, a isto tako nadam se da bi oni mogli promijeniti mišljenje u međuvremenu“, poručio je Petrov.

HDZ protiv zakona

HDZ je bio protiv predloženog zakona.

„Ovakvo rješenje dovodi do paradoksalne reakcije da službenici koji su niže u hijerarhiji imaju više plaće od dužnosnika koji imaju i veću odgovornost“, kaže HDZ-ov potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković.

SDP nema ništa protiv populizma ako će tako natjerati MOST da prihvati njihov prijedlog povećanja minimalne plaće.

„Nije problem podržati bilo koji dobar prijedlog. Trebamo vidjeti kako su napravili prijedlog isto tako vidjeti što Vlada misli o tome“, kaže Petrov.

Grmoja: "To je veliki udar na proračun"

„Taj prijedlog je jedan veliki udar na proračun“, kaže Grmoja.

S njim se nije složio SDP-ovac Branko Grčić.

„Povećanje minimalne plaće nema nikave veze s proračunom osim što može dodatno napuniti proračun .To je pitanje 50 tisuća ljudi u privatnom sektoru“, kazao je Grčić.

A te plaće ne isplaćuje država, već poslodavci. I SDP i MOST načelno na pet glasova HSS-a mogu računati dok će HNS tek odlučiti.

„Vidjet ćemo tijek rasprave“, kazao je Milorad Batinić (HNS.

Uspije li se MOST dogovoriti s oporbom, bit će ironija, kažu u SDP-u, što će jedino usvojeno obećanje MOSTA biti upravo uz njihovu pomoć.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene