Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Slonjšak: Tražimo konkretne mjere za cjelovitu brigu o osobama s autizmom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u Saboru podnosi posebno izvješće vezano za zaštitu prava osoba s autizmom.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je u petak Hrvatski sabor da, sukladno svojim ovlastima, poduzme konkretne aktivnosti kojima će se osigurati cjelovit sustav skrbi za osobe s autizmom.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

Predlažemo donošenje konkretnih odluka i mjera kojima će se osigurati jedinstvena metodologija dijagnostike dostupna u cijeloj Hrvatskoj, rana intervencija dostupna svakom djetetu i njegovoj obitelji, prilagodba sustava redovnog obrazovanja potrebama djece s autizmom, rekla je Slonjšak, podnoseći posebno izvješće vezano za zaštitu prava osoba s autizmom.

Pravobraniteljica nužnim smatra i reorganizaciju postojećeg Centra za autizam kao specijaliziranog metodičkog centra, traži različite oblike podrške osobama u odrasloj dobi prilagođene njihovim potrebama. Traži i da se ubrzaju sve započete aktivnosti kako bi se u najkraćem roku uspostavio cjeloviti sustav skrbi o osobama s autizmom od najranije do odrasle dobi.

Mesić u Saboru: Neka Maras kaže koliko novaca je potrošio u SAD-u

Danas je Međunarodni dan obitelji, obitelji osoba s autizmom su iscrpljene, umorne i ne mogu više čekati, kao ni njihova djeca, poručila je pravobraniteljica.

Zastupnici su u raspravi podržavali zaključke pravobraniteljice, te zatražili akciju izvršne vlasti.

Zašto nije donijeta strategija za zaštitu osoba s autizmom, možda i akcijski plan s konkretnim datumima do kojih treba djelovati, pita Vesna Škare Ožbolt (DC), koja predlaže raspuštanje međuresorne skupine koja se autizmom bavi dvije godine, a nije izašla s konkretnim rezultatima. Treba formirati novu, stručnu skupinu koja će donijeti rješenje, kaže Škare Ožbolt.

Strategije i planovi su dobrodošli, no ako se neće provoditi ostat će samo mrtvo slovo na papiru, upozorava Nada Mruganić (HDZ).

Na spominjanje novca, kojeg nema dovoljno, Škare Ožbolt odgovara da u EU ima novca, ali izvršna vlast treba uložiti više truda da povuče novce iz fondova EU.

Novca ima, ali za skupe, luksuzne urede, za putovanja, kaže Đurđa Sumrak (HDZ).

Nezavisna Jadranka Kosor zapitala se zašto Hrvatski sabor, koji raspoređuje sredstva za rad političkih stranaka (godišnje 50-ak milijuna kuna), ne bi deset posto iznosa za stranke usmjerio za potrebe osoba s autizmom.

Autizam je specifična neurološko-biološka razvojna smetnja, koja obuhvaća široki spektar poremećaja. Može se očitovati u različito teškim oblicima smetnji u socijalnoj komunikaciji i interakciji, govoru. Osobe s autizmom opisuje se kao osobe koje žive u 'u svom svijetu'. Pretpostavlja se da u Hrvatskoj živi između 8.000 i 12.000 osoba s autizmom.

Zasjedanje počeli stankom

Hrvatski sabor u petak je ponovno zasjedanje počeo stankom jer su zastupnici, umjesto najavljenog izvješća pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o problemima osoba s autizmom, radni dan odlučili započeti drugim temama.

'Nas trebaju kontrolirati građani i upravo zato podaci o imovini moraju biti javni'

O netransparentnom trošenju novca želi se očitoviati Klub HDZ-a, dok su "švicarci" i Raiffeisen štedionice razlog zbog kojih je stanku zatražio nezavisni Damir Kajin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene