Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivno mišljenje

Sabor: Vujčić jednoglasno predložen za guvernera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za financije danas je jednoglasno dao pozitivno mišljenje na prijedlog vladajućih klubova da se za novog guvernera HNB-a imenuje Boris Vujčić, no iz HDZ-a su prigovorili načinu na koji su vladajući najavili smjenu njegova prethodnika Željka Rohatinskog.

Ivan Šuker najavio je potporu HDZ-a imenovanju Vujčića, dugogodišnjeg zamjenika bivšeg guvernera Rohatinskog, zbog njegove stručnosti i iznimne aktivnosti u međunarodnim financijskim institucijama.

S obzirom na skorašnji ulazak Hrvatske u EU, a s tim u vezi i drugačiji položaj središnje banke, izrazio je nadu da će Vujčić sukladno svojim najavama zajedno s Vladom težiti kao fiskalnoj konsolidaciji i provođenju strukturnih reformi.

No, način na koji je Vlada najavila da Rohatinskom neće produljiti mandat smatra vrlo lošom što se ljudske razine tiče, ali i vrlo negativnom porukom koja je odaslana međunarodnim financijskim krugovima, kako investicijskim bankarima, tako i financijskim institucijama.

Pročitajte i ovo Hrvatska narodna banka (Foto: Dnevnik.hr) mora li sve u zadnji čas? Vujčiću danas zadnji radni dan, HNB ostaje bez guvernera Boris Vujčić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Što nas to čeka? Guverner Vujčić tvrdi da je prošlo vrijeme niskih kamata te objasnio zašto je to - dobra vijest

>> Evo tko je vjerojatni nasljednik Rohatinskog

"Mislim da guverner Rohatinski, bez obzira tko se s njim slagao ili ne, pljeskao mu ili fućkao, nije zaslužio da se na ovakav način razriješi", poručio je Šuker, upozorivši i da je takav način i Vujčiću otežao startnu poziciju na čelu HNB-a.

"Prvi čas kada sam čuo da Rohatinski neće dobiti novi mandat postavio sam pitanje - što to Rohatinski nije htio isporučiti novoj vlasti pa je tako naprasno smijenjen", rekao je.

Članovi Odbora iz SDP-a i HNS-a odbacili su njegove prozivke, ističući zasluge Rohatinskog na svemu što je u 12 godina mandata činio i očuvanju monetarne stabilnosti, ali i naglašavajući kako ovo vrijeme krize zahtijeva promjene.

Dragica Zgrebec (SDP) izrazila je zadovoljstvo i što HDZ sada pozitivno ocjenjuje rad Rohatinskog, što, napomenula je, nije stalno bio slučaj u zadnjih osam godina.

"Nakon ovi 12 godina koliko je guverner Rohatinski uspješno vodio monetarnu politiku potrebno je jedno osvježenje i ocijenili smo da je za tu dužnost najbolji njegov bliski suradnik svih ovih godina Boris Vujčić", poručila je.

Rohatinskom je na doprinosu financijskoj stabilnosti zahvalio i predsjednik Odbora Srđan Gjurković (HNS), istaknuvši da zbog tog njegova doprinosa "Hrvatska nije Grčka". Od Vujčića, ipak, očekuje proaktivniju politiku HNB-a te snažnu suradnju između fiskalne i monetarne politike, odnosno, rekao je, da HNB, osim kroz tečajnu politiku, vodi i u smjeru gospodarskog razvoja Hrvatske.

Prijedlog za imenovanje Borisa Vujčića novim guvernerom HNB-a dali su saborski klubovi SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, SDSS-a i nacionalnih manjina. Prema zakonu, guvernera HNB-a imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja te uz mišljenje Odbora za financije. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene