Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor ukinuo plaćanje administrativne pristojbe u zdravstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski građani više neće za zdravstvene usluge plaćati administrativnu pristojbu, odlučio je danas Hrvatski sabor izmijenivši Zakon o zdravstvenom osiguranju čime je, nakon dvije godine primjene, ukinuta administrativna pristojba.

Vlada je ukidanje administrativne pristojbe obrazložila na način da su se u zadnje dvije godine, koliko su građani za usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti plaćali pristojbu do 30 kuna mjesečno, stabiliziran zdravstveni sustav, te da pristojba više nije potrebna.

Pročitajte i ovo Joe Biden rutinska kontrola "Možda misle da izgledam premlado": Biden išao na sistematski Naručivanje kod doktora Imaš pravo, ostvari ga "Pa ne naručujem se na frizuru, trebam liječničku pomoć": Mnogi pacijenti sve nezadovoljniji praksom doktora opće medicine, evo što učiniti

Na kritike iz oporbe da taj "harač na bolest", kako su nazivali pristojbu, uopće nije bilo potrebno uvoditi, iz vladajuće su koalicije poručivali da je uvođenje pristojbe tada bilo nužno, zbog porasta nepotrebne potrošnje i izostanka nadzora potrošnje u zdravstvu, dugih lista čekanja, produljenja rokova plaćanja bolnica, i drugih problema.

Zakonskim izmjenama s 30 na 90 dana produljuje se rok u kojemu se mladi koji završe srednju školu moraju prijaviti na Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje kako bi stekli status osiguranika, a kao nova vrsta osiguranika postaju roditelji njegovatelji djece s posebnim potrebama.

Obitelji koje doniraju organe svojih najbližih koji umru u bolnicama izvan mjesta prebivališta stječu pravo na podmirenje troškova transporta umrlog od bolnice do mjesta ukopa.

Sabor je izmijenio i Zakon o mirovinskom osiguranju, te omogućio osobama koje su radile nepuno radno vrijeme da se izjednače u pravima iz mirovinskog osiguranja - prava na prijevremenu starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu. Izvanbračnim partnerima omogućeno je ostvarivanje prava na mirovinu nakon smrti jednog od njih.

Sabor je potvrdio Okvirnu konvenciju Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom, kojom se Hrvatska obvezala zaštititi sadašnje i buduće naraštaje, okoliš i gospodarstvo od štetnog izlaganja duhanskom dimu.

Konvencija predviđa obvezatno uvođenje mjera koje se odnose na pakiranje i označavanje duhanskih proizvoda (vidljive informacije o štetnosti duhana za zdravlje ljudi i okoliš) u roku od tri godine od njezina stupanja na snagu, a potpunu zabranu reklamiranja i sponzoriranja duhanskih proizvoda u roku od pet godina.

Sabor je ovu godinu proglasio godinom Hrvatskog crvenog križa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene