Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Sinčić: "Svijeću treba zapaliti za Dalić i sve prije nje koji su dopustili da se ovo dogodi Agrokoru"

Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zastupnici se odmaraju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zastupnici se odmaraju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr) Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Nakon prošlotjedne stanke, Hrvatski sabor nastavio je plenarnu sjednicu, zasjedat će i desetak radnih tijela, a na Markovu trgu trebala bi se sastati i oporba kako bi se dogovorila o pokretanju opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić zbog Agrokora.

Zastupnike u sabornici čeka konačan tekst Vladinih izmjena Zakona o strukovnom obrazovanju, kojim se uređuje uspostava regionalnih centara kompetentnosti za strukovno obrazovanje i osposobljavanje povezano sa sektorom rada.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica

Centri kompetentnosti bit će mjesta koja će provoditi programe redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i druge oblike formalnog i neformalnog obrazovanja.

Predložena rješenja trebala bi poboljšati provedbu praktične nastave u strukovnim školama, posebno za učenike određenih zanimanja, uređuju to područje uz poštivanje drugih propisa kojima se regulira zaštita maloljetnika. Učenicima koji pohađaju programe obrazovanja za vezane obrte, nastavna godina odnosno praktična nastava prema predloženom zakonu trajat će i do 40 tjedana, a do sada je trajala 38 tjedana.

Predloženim zakonom jača se učenje temeljeno na radu te se prvi put u strukovnom obrazovanju definira pojam učenja temeljenog na radu.

Antikorupcijsko, odnosno Nacionano vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije trebalo bi raspraviti više izvješća o izvršenju mjera Akcijskog plana za prošlu godinu, među njima i ono Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

10:29 Nakon stanki Sabor je nastavio rad raspravom o Zakonu o strukovnom obrazovanju.

10:26 Anka Mrak Taritaš (GLAS) upozorila je na zabrinjavajuće stanje u sigurnosti u prometu. Komentirala je odluku njemačkog saveznog upravnog suda u Leipzigu koji je jučer donio odluku kojom dopušta gradovima da zbog pretjeranog zagađenja zabrane promet automobilima s pogonom na dizel.

"Na naše ceste će doći novi stari auti s dizel gorivom koji ne samo da će zagađivati, već je upitna njihova sigurnost. Dok se mi bavimo Agrokorom, ljudi ginu na cesti", kazala je Mrak Taritaš.

10:19 Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako dolazak Fabrisa i Webera u Agrokor potvrđuje politiku kontinuiteta oko Agrokora.

"Dajmo ljudima šansu, ali moram apelirati na transparentnost. Je li netko provjerio te ljude? Hoćemo li tek za par mjeseci saznati da su u sukobu interesa? Gospođa Weber dolazi iz bankarskog sektora, možemo li vjerovati da će boriti za radnike, a ne za banke?", kaže Sinčić.

"Ministrici Dalić i ministrima financija prije nje treba zapaliti svijeću što su dopustili da se ovo dogodi Agrokoru", zaključio je Sinčić.

10:13 Milorad Pupovac (SDSS) kazao je kako smo u najvećem dijelu naše zemlje nespremno dočekali vremenske uvjete.

"Posebno se odnosi na područja koja su zapostavljena od države. Lijepo je bilo vidjeti premijera u Delnicama i vojsku u Gorskom kotaru, ali velik dio područja je zakovano ledom. Ta su područja odsječena od svijeta", kazao je Pupovac i dodao da zamjera državi što još uvijek nije ustanovljen fond za potpomognuta područja

10:08 Miro Bulj (Most) kazao je kako se ministri i političari naslikavaju u uniformama u snijegu, ali da to ne mijenja činjenicu da su područja koja se bore s vremenskim neprilikama zapostavljena.

"Nemamo zakon o brdsko-planinskim područjima to jest imamo zakon koji je sam sebi svrha. Nužno je pojačati tamošnje fizička kapacitete i povećati broj institucija", kazao je Bulj.

10:00 Alen Prelec (SDP) podsjetio je kako se tvornica Digo kvasca zatvara te se otpušta 60 radnika.

"Hrvati više neće imati svoj kvasac i neće imati svoj kruh. Vlasnici tvornice su Francuzi koji namjeravaju preseliti proizvodnju u Mađarsku. Pogon u Hrvatskoj nije neprofitabilan, već vlasnici žele da bude još profitabilniji", kazao je Prelec.

9:55 Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) zapitao se što bilo s Agrokorom da je ostao prepušten slobodnom tržištu.

"Tko ima odgovor na to pitanje? Sad se digla oporbe na noge, a gdje su bili zadnjih 30 godina. Što je s HNB-om? Je li samo Todorić umiješan u aferu? Što je s vjerovnicima i gdje je završio novac? Vjerojatno u offshore kompanijama. Hrvati su majstori u kreativnom računovodstvu. Cijela država tone, a mi vodu izbacujemo noćnom posudom. Ako ovako nastavimo do 2020. zadesit će nas sudbina Cipra", kazao je Glasnović.

9:41 Uobičajeno, zaredale su se zahtjevi za stanke. Zastupnici će nakon stanke od 10 minuta progovoriti o situaciji u Agrokoru, sigurnosti u prometu, zatvaranju tvornice Kvasac, nedonošenju zakona o brdsko-planinskim područjima te aktualnoj političkoj situaciji

9:39 Izglasano je da se Izmjene i dopune Zakona o radu, Zakona o doprinosima te izmjene saborskog poslovnika donesu po hitnom postupku.

9:37 Na početku sjednice dnevni red je proširen s 14 novih točaka
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene