Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava u Saboru

Jovanović: "Sve maske su pale, ovo nije lex šerif, ovo je lex šerif Bandić"

Aktualno Galerija Goran Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) Goran Aleksić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Željko Glasnović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koje bi, kako tvrde u Vladi, trebale pridonijeti većoj političkoj stabilnosti i boljoj suradnji predstavničkog i izvršnog tijela te boljem neposrednom odlučivanju građana, no oporba i dio javnosti zakon nazivaju 'lex šerifom' jer će, smatraju, načelnici, gradonačelnici i župani postati nesmjenjivima.

Predloženim izmjenama, tumače u Vladi, jača se neposredan utjecaj i odlučivanje građana jer su s dvanaest na šest mjeseci smanjeni rokovi u kojima se ne može raspisati referendum za opoziv općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

Vijećnici kao članovi predstavničkih tijela, prema prijedlogu, mogu dobiti slobodan dan kod svojih poslodavaca kad imaju obveze u vijeću, a uvodi se i red u isplate naknada za rad u vijećima, odnosno skupštinama. One će se ubuduće isplaćivati samo po nazočnosti na sjednici. Također, omogućeno je da više jedinica može formirati zajedničke upravne odjele poput računovodstva.

Izmjenama se načelnike, gradonačelnike i župane obvezuje da predlože proračune, a na novi način definirani su odnosi raspuštanja predstavničkog i izvršnog tijela kod neizglasavanja, odnosno nepredavanja proračuna.

Tijek rasprave pratite u nastavku:

16:15 - Anka Mrak Taritaš izračunala je da se na razini godine donosi 576 proračuna, što je na razini četiri godine 2.304 proračuna."Kad vidite koliko puta smo išli u izbore, to je otprilike 1,5 posto u odnosu na broj o kojem je riječ. Vi ste u vašem izlaganju između ostalog rekli da se ovim unosi stabilnost i financijske uštede. Koliko su to koštali 1,5 posto izbora i o kojoj uštedi govorimo", pitala je Mrak Taritaš resornog ministra.

10:18 Sabor je nakon stanki nastavio raspravom o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Najviše prijepora izaziva odredba da predstavničko tijelo neće više moći rušiti čelnika neizglasavanjem proračuna. Ministar Kuščević rekao je kako će izmjene poboljšati postojeći sustav, a oporba pak napominje da to daje prevelike ovlasti čelnicima.

"Ovo je lex faraon jer jednostavno bilo bi puno jednostavnije da ste izbrisali to predstavničko tijelo", rekao je Miro Bulj (Most).

SDP-ovac Željko Jovanović ocijenio je: "Onda su sve maske pale, ovo nije lex šerif, ovo je lex šerif Bandić".

"Tvrdite da je ovo lex šerif Bandić, onda pokazujete koliko vas boli poraz u Zagrebu", odvratio mu je HDZ-ovac Branko Bačić.

10:15 Branko Bačić (HDZ) kazao je kako Hajdukovićeve tvrdnje o neučinkovitom upravljanju državnim tvrtkama.

Hajduković je kazao kako Bačić zloupotrebljava institut stanke jer se referira na izlaganja drugih zastupnika, a ne o temi koju su prijavili.

"Vi ste svjesno prekršili poslovnik", kazao je predsjedavajući Gordan Jandroković

10:10 Milorad Batinić (HNS) također je zatražio povredu poslovnika. Kazao je kako je Glasnović uvrijedio stranku.

10:08 Peđa Grbin (SDP) zatražio je povrednu poslovnika utvrdivši da je Glasnović odstupio od općih pravila ponašanja u Sabora.

"Govorivši o zaštićenim najmoprimcima, sve ih je nazvao banditima. Oni nisu odgovorni zato što su se tu našli", kazao je Grbin.

10:03 Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) je kazao kako je Sabor postao "mjesto za kukanje" komentirajući 15-satnu raspravu o povjerenju Vladi.

"Naše pravosuđe tapka na mjestu. Jedna sutkinja je uhićena zbog koruptivnih radnji. HNS je zalutao, to nema veze s hrvatskim. Predsjednica govori o interesnim skupinama. Koje su to skupine? Jesu li to državna poduzeća u koja se uvukao HNS. Tamo su se ubacili i žive kao bubreg u loju.Tapkamo na mjestu kao u bivšoj državi koju je vodio bravar. Bez remonta pravnog sustava mi ne idemo nigdje. Sjedimo tu  i jedan drugom govorimo gluposti - verbalna dijareja", kazao je Glasnović.

U obraćanju se osvrnuo na zaštićene najmoprimce nazvavši ih banditima.

9:55 Domagoj Hajduković (SDP) govorio je o stanju u tvrtki Hrvatske šume

"Ta tvrtka gospodari s jednim od rijetkih resursa koje su još uvijek u našem vlasništvu. Pitam se tko zaista gospodari tom tvrtkom. Nadzornom odboru istekao je mandat 2016. godine, a unatoč imenovanjima od strane Vlade, te se promjene još ne vide u Sudskom registru", kazao je Hajduković.

Kazao je kako država državnim tvrtkama ne gospodari odgovorno. Poručio je i kako ne povlačimo dovoljno novca iz EU fondova.

9:48 Goran Aleksić (SNAGA/Živi zid) govorio je o Privrednoj banci Zagreb koja je dobila nagradu Zlatna kuna kao "super gospodarstvenik". Banku je optužio za nezakonito poslovanje zbog "nezakonitih kamatnih stopa".

"PBZ i nakon presude ugovara fiksnu kreditnu maržu veću od početne kamatne stope. PBZ i dalje primjenjuje nepoštene ugovore i krši zakon. HGK jednom takvom kriminalcu daje Zlatnu kunu. PBZ je kriminalac koji je nezakonito stekao milijune kuna na temelju nezakonitih kamatnih stopa", kazao je Aleksić.

9:30 Sabor je i danas rad počeo stankama. Klubovi zastupnika HDZ-a i SDP-a tražili su stanke zbog aktualne političke situacije, Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) zbog stanja u pravosuđu, a Miro Bulj (Most) zbog stečajnog postupka Dalmatinke. Goran Aleksić (Živi zid/SNAGA) stanku je tražio kako bi govorio o nezakonitom poslovanju PBZ-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene