Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor '91.

Sabor svečanom sjednicom obilježio Dan neovisnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu predstojećeg Dana neovisnosti predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je čestitku svim građanima Republike Hrvatske.

Poručuje građanima da su u ovih dvadeset godina uspješno svladali sve prepreke koje su im se našle na putu, sve od proglašenja neovisnosti pa sve do zaključenja pregovora s Europskom unijom, nikada ne odustajući od vizije života u slobodi, demokraciji i miru.

Bebić podsjeća da je '8. listopada 1991. godine, na sjednici Hrvatskog sabora održanoj u dramatičnim okolnostima u podrumu zgrade INA-e, nakon raketiranja Banskih dvora i očitog pokušaja atentata na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i hrvatske predstavnike u predsjedništvu i vladi tadašnje SFRJ, donesena odluka o raskidanju državnopravnih sveza s republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Toplo pozdravljena među svim domoljubima i iskrenim prijateljima Hrvatske, ta je odluka bila izraz odlučnosti i spremnosti građana Hrvatske da obrane svoje legitimno pravo na život u slobodi, miru i demokraciji. Bila je to i jasna poruka agresoru, ali i nesklonim međunarodnim čimbenicima, da je hrvatski narod jedinstven i da ga neće pokolebati nikakvi pokušaji vojnih udara kao ni međunarodni pritisci tzv. realpolitike', ističe Bebić u čestitci.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Hrvatski Sabor svečanom je sjednicom obilježio Dan neovisnosti. Prisjetili su se 8.-og listopada 1991., kada je Sabor raskinuo državno-pravne veze Hrvatske s bivšom SFRJ. Na sjednici je bio cijeli državni vrh, te bivši premijeri i zastupnici, predstavnici vjerskih zajednica i diplomati. Dodijeljene su nagrade za znanost.

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam državni blagdan - Dan neovisnosti i želim da ga provedu u radosnom raspoloženju', stoji u čestitci predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene