Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bećarac o sporazumu

Sabor o CETA-i: ''Nitko nema što Slavonac imade, svježu papriku ravno iz Kanade''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici raspravljaju o CETA-i, gospodarskom i trgovinskom sporazumu između Kanade i EU i njezinih država članica, koji je veoma inspirirao pojedine zastupnike.

Određena je stanka do 15 sati.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

13:50 - završena je rasprava o CETA-i o kojoj će Sabor glasovati kada se za to steknu uvijeti.

U Saboru je određena stanka do 15 sati.

10:40 - Željko Reiner iz HDZ-a branio je CETA-i rekavši da je naš izvoz u Kanadu gotovo nikakav te se nada da će se ovim sporazumu to promijeniti. ''U ovom trenutku glavni naš prozivod izvoza u šumovitu Kanadu je hrvatski hrast. Taj će sporazum olakšati investicije, nestat će prepreke koje sada postoje. Već sada imamo vrlo svježe kanadske investicije u Slavoniju od 50 milijuna kuna'', kaže Reiner.

Kako je tema antifašizma pronašla put i u raspravi o gospodarskom sporazumu Kanade i EU, predsjednik Sabora Gordan Jandroković se našalio komentarom: ''Mi ćemo sigurno vrijednosti antifašizma ugraditi i u CETA-u kako se stvari razvijaju''.

10:36 - U 10 sati u Saboru je počeo sastanak istražnog povjerenstvo oko Imunološkog zavoda.

10:23 - Tomislav Žagar iz Mosta naglasio je kako je Kanada daleko veće gospodarstvo i daleko veća zemlja, pa da Hrvatska ne može konkurirati njezinim cijenama i upitao što ako dođe do raznih tužbi. ''Što će biti ako te koorporacije nas tuće zbog slobodne trgovine?'', pitao je te koristio bećarac.

''Da ne bi bilo bećarca: Nitko nema što Slavonac imade, svježu papriku ravno iz Kanade''

''I Hrvatska poduzeća dobit će priliku na kanadskom tržištu''

10:05 - Hrvatski sabor nastavlja 4. sjednicu raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o potvrđivanju Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Kanade i EU i njezinih država članica.

Sveobuhvatnim sporazumom o trgovini i ulaganjima želi se stvoriti međunarodno pravni okvir za jačanje trgovinskih i gospodarskih odnosa između EU i njezinih država članica i Kanade, navodi se u obrazloženju prijedloga.

Sporazumom će se, navodi se, stvoriti nove prilike za trgovinu i ulaganja između EU i Kanade zbog poboljšanog pristupa tržištu roba i usluga, unaprjeđenjem pravila u trgovini za gospodarske subjekte uz transparentne propise koje donose javna tijela stranaka Sporazuma.

Tim zakonom potvrdio bi se Sporazum kako bi njegove odredbe, u smislu članka 141. Ustava RH, postale dio unutarnjeg pravnog poretka RH.

''I Hrvatska poduzeća dobit će priliku na kanadskom tržištu'', rekla je državna tajnica Zdravka Bušić, predstavljaući CETA-u.

''Pitam što ćemo kao zahvalnosti dati Turcima, Njemcima…?''

9:49 - Nikola Grmoja iz Mosta požalio se na ponašanje premijera Andrije Plenkovića u Saboru koji se, kakao je rekao, s visoka obraćao prema jučer dok je bio u Saboru Mostu te da nije odgovorio na njihovo pitanje oko proglašavanja isključivog gospodarskog pojasa.

"Nakon jučerašnjeg dana jasno je da premijer Plenković ne misli voditi takvu politiku", ustvrdio je Grmoja koji smatra i da se premijer tijekom rasprave o izvješću o sudjelovanju na Europskom vijeću, "s visoka obračunavao s Mostom i patronizirao".

Grmoja je, nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja, zamjerio Plenkoviću što je, na pitanje Mire Bulja (Most) o isključivom gospodarskom pojasu i gdje su stigli pregovori tj. konzultacije koje je s partnerima i susjedima pokrenula Vlada s Mostovim uvjetima, odgovorio samo da je rok za konzultacije godinu dana, a nije odgovorio što je dosad napravljeno.

"Na ponovljeno pitanje podsjetio me da se ja 'ne sjećam toga, jer sam mlad, kako je 16. siječnja 1992. Hrvatsku posjetio talijanski premijer Cossiga i dao nam punu podršku na putu ka neovisnosti'", rekao je Grmoja. Iz toga je zaključio kako je "Plenković poslao poruku da Hrvati nemaju pravo na isključivi gospodarski pojas".

Premijer smatra, kaže Grmoja, kako Hrvatska iz zahvalnosti Italiji treba dopustiti Talijanima neometano iskorištavanje Jadrana i da ne trebamo štiti more i podmorje.

"Što ćemo mi kao Hrvati dati u zahvalnost, Turcima, Austrijancima, Nijemcima?", pitao se Grmoja.

9:34 - Na početku sjednice, Miro Bulj iz Mosta zatražio je stanku od 10 minuta radi aktualne političke situacije u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene