Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazala statistika

Sabor: SDP donio manje hitnih zakona od HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor donio je više zakona po hitnom postupku u HDZ-ovu, nego u SDP-ovu, odnosno mandatu Kukuriku koalicije, pokazuje saborska statistika.

Sabor je u sedmom mandatu, u kojem je SDP imao većinu a zaključen je prošlog tjedna, donio ukupno 820 zakona, od čega 658 po hitnom postupku.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

U prethodnom, HDZ-ovu mandatu donio ih je 814, od čega hitnih čak 706. SDP-ova je većina u nepune četiri godine donijela 275 zakona s oznakom PZE, dakle zakona koji se usklađuju s propisima Europske unije, HDZ-ova u svoje četiri godine 297 zakona.

HDZ je zadnjih mjeseci često prozivao vladajuće da su glavninu zakona, odnosno "četiri petine" donijeli po hitnom postupku. To je sramota, jer se radi o praksi koja ne vodi računa o izvješću Ustavnog suda da donošenje zakona po hitnom postupku narušava samu bit parlamentarizma, poručivali su HDZ-ovi zastupnici.

Na snagu stupila odluka o raspuštanju Sabora, čeka se objava datuma izbora

Saborska statistika, međutim, otkriva da ta praksa nije od jučer, nego je postala gotovo konstanta rada zadnjih osam parlamentranih godina.

SDP-ov saziv u redovnom je postupku donio 162 zakona, HDZ-ov 108, u SDP-ovu je jednoglasno donijeto 311 zakona, u HDZ-ovu 217, SDP-ova većina odbila je 39 zakonskih inicijativa, a HDZ-ova 42.

SDP-ov je saziv, od prosinca 2011. do rujna 2015., zasjedao 20 puta, HDZ-ov, od siječnja 2008. do listopada 2011., 24 puta.

Peti saborski saziv (2003.-2007.) u kojem je HDZ imao većinu, sveukupno je donio manje zakona (568), pa i onih po hitnom postupku (434), odnosno onih sa oznakom PZE (160). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene