Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor raspravlja o ZERP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor počeo je danas objedinjenu raspravu o Vladinom te prijedlozima HSP-a, SDP-a i HSS-a te HSS-ovca Ante Markova da se izmijeni Odluka o proširenju jurisdikcije Hrvatske na Jadranu.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović predstavila je Vladin prijedlog po kojemu bi se Zaštićeni ekološko ribolovni pojas (ZERP) na članice EU počeo primjenjivati najkasnije od 1. siječnja 2008.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sabor sutra o ZERP-u Slika nije dostupna Vlada: Puna primjena ZERP-a do siječnja 2008.

Ministrica je istaknula da je ekološka ravnoteža i biološka
raznolikost Jadrana sve ugroženija, da su stoga nužne zaštite mjere koje će taj trend zaustaviti, a upravo to, kaže, Vlada i predlaže na način da se najkasnije početkom 2008. pravni režim ZERP-a počne primjenjivati i na ribarske i druge brodove članica EU.

To će, ustvrdila je, otkloniti diskriminaciju hrvatskih ribara,
budući da će svi brodovi u ZERP-u morati poštivati ribolovne i
ekološke propise koji vrijede za brodove koji plove pod hrvatskog zastavom.

Ministrica je najavila da će se nastaviti konzultacije s članicama EU, a posebno sa "zainteresiranim stranama kojih se to najviše tiče", čime Hrvatska, kazala je, pokazuje svoju odgovornost.

Istaknula je da bi aktiviranje ZERP-a, završe li se te konzultacije i prije 1. siječnja 2008., moglo na snagu stupiti i prije tog roka, naglasivši da se odlukom o ZERP-u ne prejudicira rješavanje drugih pitanja s članicama EU.

HSP-ov prijedlog da se proglasi isključivi gospodarski pojas, odnosno njegov ekološki dio odmah, a ribolovni nakon dogovora s EU, predstavio je Anto Đapić, koji je bivšu i aktualnu Vladu prozvao da su odgodom proglašenja pojasa Hrvatskoj iz ruke izbila jak argument za pregovore s EU.

Napomenuo je da su države koje su u EU ušle s proglašenim gospodarskim ili ekološkim pojasom to u Uniju unijele kao stečeno pravo, da su Italija i Slovenija bez ikakvih konzultacija s Hrvatskom proglasile svoje pojase, Slovenija pritom pravno neutemeljeno, a odbacio je teze da Hrvatska nema pravo jednostrano proglasiti svoj pojas.

Đapić je istaknuo da se Europska unija i komisija ne protive da Hrvatska zaštiti svoj dio mora, da preporučaju takvu zaštitu.

"S EU trebamo razgovarati, ne samo s Italijom i Slovenijom, na razini sustava vrijednosti, a ne da Vlada bude samo izvršitelj potreba pojedinih članica EU, jer ako razgovaramo s EU nedopustivo je da pojedini visoki dužnosnici Unije zagovaraju samo interese nekih članica", poručio je Đapić.

Neven Mimica (SDP) i Božidar Pankretić (HSS) predstavili su zajednički prijedlog svojih stranaka po kojemu bi se ZERP na članice EU primjenjivao odmah.

Mimica je istaknuo kako je suverena nacionalna volja Sabora aktivirati ZERP odmah i tako stvoriti uvjete za dogovore oko integralne ekološke zaštite Jadrana.

"To je test našem postavljanja u pregovorima s EU, test koliko smo spremni biti čvrsti i odlučni braniti nacionalne interese u
pregovorima. Ovo nije predizborni, nego predpristupni, pregovarački odnos kako bi ojačali našu poziciju u pregovorima", rekao je Mimica.

Pankretić je poručio da Hrvatska nema izbora nego odmah proglasiti ZERP, upozorivši da će daljnji neograničeni izlov ribe u hrvatskom dijelu Jadrana uništiti hrvatske ribare, iznijevši i podatak da se gubitci hrvatskog ribarstva godišnje kreću oko 300 milijuna eura.

HDZ i premijera Ivu Sanadera prozvao je da, suprotno svojim stavovima od prije tri godine kada su zagovarali proglašenje gospodarskog pojasa, "na mig iz EU mijenjaju svoje stavove".

"Time se pokazuje da odgovornost u upravljanju državom i zaštiti nacionalnih interesa i nije jača strana ove vlade", rekao je.

Svoj prijedlog da se ZERP proglasi odmah predstavio je i HSS-ovac Ante Markov.

U objedinjenu raspravu o spomenutim prijedlozima uključen je i Vladin prijedlog izmjena Zakona o nadzoru državne granice koje omogućavaju da hrvatski ribari ulaze u ZERP bez obavljanja carinske kontrole, ako se u roku 36 sati vrate u svoju matičnu ili drugu hrvatsku luku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene