Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sjednice

'Odlukama o GMO-u moglo bi se pogodovati velikim korporacijama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti od buke, a nakon toga zastupnici su razgovarali o GMO-u u Hrvatskoj.

Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti od buke kojima se pojašnjavaju i dopunjuju pojedine odredbe kako bi se, navodi predlagač, na vrijeme ispunile obveze za treći krug izrade strateških karata buke i akcijskih planova za razdoblje od 2017. do 2019. godine.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Mijenjaju se odredbe vezane uz izradu akcijskih planova tako da bi oni, koji takve planove moraju izraditi, imali obvezu i službeno ih usvojiti.

Vlada također predlaže da se radi jasnoće obveza iz europske direktive u odnosu na zračne luke u državama članicama EU, briše propisana iznimka od neprimjene Zakona koja se odnosila na buku zrakoplova.

Mijenja se i dio važeće definicije "karta buke", kako bi se jasnije odredili njen sadržaj i podaci koji moraju biti sastavni dio svake karte buke. Predloženi zakon uvažava posebnost članstva Republike Hrvatske u EU te omogućava fleksibilnu prilagodbu domaćeg zakonodavstva europskom, navodi Vlada u prijedlogu izmjena toga zakona.

Zakon o GMO-u

Saborski Odbor za poljoprivedu suglasio se da Zakon o genetski modificiranim organizmima (GMO) Sabor treba izmjeniti u redovitoj proceduri, ne po hitnom postupku kako traži Vlada, a dio članova Odbora pritom je izrazio bojazan da te izmjene zapravo znače liberalizaciju uzgoja i prometa GMO-a.

Saborska zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je kako je nesporno da GMO-a u Hrvatskoj ima, ali da kupci nisu dovoljno obavješteni u kojim se proizvodima nalazi GMO. Primjerice, ukoliko je u proizvodu ispod 0,9% GMO-a, proizvod se vodi kao 'GMO free' proizvod, iako u njemu ima nešto GMO-a. Traži da vezano za sve proizvode, naročito one koji u sebi sadrže GMO, bude više transparentnosti.

Kolege u Saboru su zastupnici Petrijevčanin Vuksanović replicirali tvrdeći kako nema GMO usjeva u Hrvatskoj jer su oni u našoj zemlji zabranjeni, a ukoliko ima takvih usjeva zasađenih na hrvatskim poljima, oni su podložni represivnim mjerama i treba ih prijaviti.

'Zalažem se za jasno i transparentno označavanje sadržaja na proizvodima', rekla je Petrijevčanin Vuksanović te dodala da su propisi vezani za GMO usjeve još nedorečeni.

Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista izrazila je zadovoljstvo što je predloženo da se o ovom zakonu ne ide prema hitnom postupku. Međutim, nezadovoljstvo je izrazila načinom na koje će se donijeti pojedine odluke vezane za uvođenje GMO u našoj zemlji. Smatra da bi se moglo dogoditi pogodovanje velikim korporacijama. (I.D. / Hina)

Više o GMO-u u Hrvatskoj objavljeno je i na portalu Dnevnik.hr, a detaljnije o toj temi možete pročitati ovdje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene