Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmak od sive zone

Sabor podržao Zakon o dadiljama

Saborski klubovi podržali su danas konačni tekst Zakona o dadiljama, ali je dio njih upozorio na problem financiranja te djelatnosti koji se prebacuje na teret lokalnih jedinica.

"Zakon donosimo za roditelje koji imaju sredstava, za jedinice lokalne samouprave koje imaju sredstava. Što ćemo s onima koji to nemaju", upitala je Branka Juričev Martinčev (HDZ).

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Sabor Izvanredna sjednica Oporba zaključkom traži smjenu uprava svih odgovornih za aferu "plin za cent"

Istaknula je kako prebacivanje subvencioniranja djelatnosti dadilja na lokalne jedinice znači novu obvezu za ionako preopterećene općine i gradove, koje će, upozorila je, sredstva morati osigurati prenamjenom.

"Da bi dali jednom djetetu i roditelju moramo oduzeti nekoj drugoj grupi građana, odnosno nekim drugim roditeljima ili djeci", naglasila je Juričev Martinčev, koja je ipak najavila potporu HDZ-a predloženom Zakonu, kao "manjkavom pokušaju da se potakne žensko poduzetništvo te potpori onim roditeljima koji su u današnje vrijeme sretnici da imaju radno mjesto".

>> U Sabor poslan i Zakon o dadiljama

HDZ je Vladi zamjerio da zakonom nije pokazala razumjevanje za djecu s teškoćama u razvoju, odnosno propisala posebnu skrb prema toj djeci.

Stjepan Milinković (HDZ) rekao je kako žalosti da ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, odbacujući kritike o neprimjerenom odnosu vlasti prema djeci s teškoćama u razvoju i njihovim odnosima, govori da oni lažu kada upozoravaju na svoje probleme. "Pa ne bi oni prosvjedovali i upućivali na teškoće s kojima se susreću. Najlakše je donijeti strategiju, zakon itd. i prebaciti na jedinice lokalne samouprave ili na one koji imaju takvu problematiku, takve probleme", poručio je Milinković.

Ministrica Opačić na to je HDZ-ovog zastupnika prozvala za nekorektno političko ponašanje. "Skupljate političke poene preko leđa djece s posebnim potrebama i to je na vašu savjest", poručila je Milinkoviću, koji se branio da samo iznosi stavove roditelja.

Naglasila je kako ni jedna lipa, bez obzira ne tešku situaciju, nije skinuta njezinu ministarstvu te kako ni jedno pravo nije oduzeto. "Diskriminacija o kojoj govorite je produkt vašeg zakona. Ova vlada nije uzela ni jedno pravo roditeljima, već ste ga vi uzeli", kazala je Opačić. Njezino izlaganje izazvalo je reakcije oporbe, pa je Ivan Šuker (HDZ) prigovorio kako nije na Vladinim dužnosnicima da u parlamentu drže političke lekcije zastupnicima, već da brane zakon.

Na isto je upozorio i laburist Branko Vukšić, poručivši ministrici: "Vi znate kako vodite državu i prosipate političke poene, pa zbog toga gubite živce". Predloženi zakon nazvao je "mrtvim slovom na papiru", jer ni lokalne jedinice niti roditelji, rekao je, nemaju novca za plaćati dadilje da čuvaju njihovu djecu.

Donošenje zakona u potpunosti je pozdravio SDP, u čije je ime Biljana Borzan naglasila kako su dadilje zaslužile da im se zakonom uredi njihova djelatnost, dakle da uživaju sva prava iz radnog odnosa. "Uvodimo red i pravila igre, jer kada imamo kaos u sustavu snaći će se samo oni najsnalažljiviji, što ne znači da su i najbolji", porulila je Borzan.

Za zakon je rekla kako je spas za dadilje i roditelje, te da od njega koristi ima i država jer postaje uređenija. Zakon je podržao i HDSSB, a Josip Salapić posebno je pozdravio mogućnost samozapošljavanja kroz djelatnost dadilje te konačno svođenje te djelatnosti u zakonske okvire.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene