Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Rasprava o rebalansu proračuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Hrvatskog sabora danas su u pojedinačnoj raspravi uglavnom kritizirali rebalans državnog proračuna zbog toga što se novac ne ulaže u razvoj, dok su iz HDZ-a naglašavali da se novac odvaja upravo u cilju razvoja, ali i za socijalne programe.

"Vlada se ponaša odgovorno i, zbog rasta bruto društvenog proizvoda, rebalans je realno rješenje", istaknuo je Šime Prtenjača (HDZ) i naglasio da je rebalans uvjetovan porastom prihoda, a ne predstojećim parlametarnim izborima, kako se moglo čuli u raspravi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna demantirao oporbu Ministar Marić u Saboru: "Ne smanjuju se sredstva za obnovu, povećavaju se" Slika nije dostupna Oporba složno protiv prijedloga rebalansa 'Ovo je debalans i debakl'

Marin Jurjević (SDP) je upozorio kako su rebalansom proračuna smanjeni iznosi za poboljšanje zdravstvene zaštite na otocima i poticanje otočnog gospodarstva te male brodogranje.

Na to mu je ministar financija Ivan Šuker odgovorio da je za
modernizaciju i izgradnju ribarske flote osigurano, u novoj stavci, 23,5 milijuna kuna, dok su ukupna sredstva za razvoj otoka s 265 povećana na 290 milijuna kuna.

Miroslav Korenika (SDP) je ustvrdio da su ovim rebalansom, kao i prethodnim zakonima, uskraćene male općine, što, kaže, nema veze s ravnomjernim regionalnim razvojem.

Ministar Šuker je na to ustvrdio kako je 99 posto jedinica lokalne samouprave dobilo više novca nego po starom zakonu, a ostalima će se, rekao je, bude li potrebno, pomoći iz tekuće pričuve.

Pero Kovačević (HSP) je pozdravio povećanje bruto društvenog proizvoda, ali i naveo kako bi se stopa od sedam posto trebala stabilizirati. Tome bi, kaže, trebalo doprinijeti i bolje gospodarenje državnom imovinom i sankcioniranje nezakonite pretvorbe i privatizacije. Kakvo je to gospodarenje kad se banke saniraju i jeftino prodaju da bi potom njihova vrijednost porasla nekoliko puta, upitao je.

Miljenko Dorić (HNS) se požalio da zastupnici u tekstu rebalansa na 500 strana za jedno popodne teško mogu proučiti sve podatke o tome za što je novac raspoređen. Ocijenio je da razvojne proračunske stavke rastu znatno sporije od proračuna u cjelini, što se, kaže, posebno odnosi na obrazovanje i znanost.

Damir Kajin (IDS) se založio da se dio novca namijenjen obrazovanju utroši i za testiranje na drogu u višim razredima osnovne škole, u srednjim školama i na fakultetima.

"Hrvatska nije Titanik i ne tone", rekao je ministar Šuker
odgovarajući na kritike iz rasprave te ocijenio kako je gospodarski rast rezultat strukturnih reformi i borbe sa sivom ekonomijom. Naglasio je da ni Grad Zagreb ne bi tako dobro plasirao obveznice da je gospodarsko stanje u Hrvatskoj loše.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene