Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sabor: Radna skupina za osudu presude 'vukovarskoj trojci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sabora Vladimir Šeks zadužio je predsjednike parlamentarnih klubova da formiraju međustranačku radnu skupinu koja će izraditi prijedlog akta kojim će Sabor 'osuditi nepravednu i besramnu presudu Haškog tribunala vukovarskoj trojki'.

Time je zaključena višesatna rasprava o prijedlozima klubova HSS-a i HSLS-a te HSP-a o daljnjem odnosu Hrvatske prema Haškom sudu.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Slika nije dostupna Del Ponte očekuje izmjenu presude 'vukovarskoj trojci'

Zastupnici su i u pojedinačnoj raspravi jednodušno isticali kako je presuda 'vukovarskoj trojci' sramotna, no dio oporbenih zastupnika Vladi je spočitnuo kako nije na vrijeme djelovala da bi spriječila izricanje neprimjereno blagih kazni Mili Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu te oslobađajuće presude Miroslavu Radiću. 

>> HSP usamljen, suradnja s Haagom ide dalje 

>> 'Nastavljamo suradnju s Haagom jer ga tako možemo kritizirati'

>> Sanader najavio međunarodnu tjeralicu za Miroslavom Radićem 

>> Sanader: 'U New York idem ja, a ne predsjednik'

Vesna Škare-Ožbolt ocijenila je kako je Vlada trebala reagirati
kad je ta optužnica promijenjena tako da su žrtve Ovčare proglašene vojnim, umjesto civilnim žrtavama, a agresija internim, umjesto međunarodnim sukobom.

Nezavisni zastupnik Miroslav Rožić ustvrdio je kako je 'suradnju s Haagom Vlada shvatila kao akcijski plan koji se može svesti na onu čuvenu rečenicu - locirati, identificirati, uhititi i transferirati'.

Odbacujući ocjene o servilnosti Vlade prema Haškom sudu, premijer Ivo Sanader ponovio je kako sa žrtvama Vukovara i Ovčare suosjeća cijela hrvatska i europska javnost, te da od haškog tužiteljstva očekuje da žalbu na presudu uloži i prije isteka žalbenog roka od 30 dana.

'Ne samo to, i od sudskog vijeća tražimo i očekujemo da postupak završi, ne za godinu dana, nego puno ranije, zbog pijeteta prema žrtvama', rekao je Sanader.

Naglasio je da Vukovar i hrvatski branitelji nisu teret nego
pretpostavka hrvatske države i društva, založivši se za promjenu
mentaliteta, jer, kako je rekao, povijest o Hrvatskoj ne mogu pisati tri suca, nego sama Hrvatska.

'Samopoštovanje počinje u Hrvatskoj', rekao je premijer, podsjetivši kako je u Zagrebu dogovoreno podizanje spomenika hrvatskoj nezavisnosti, na Trgu Stjepana Radića.

Založio se i da se u glavnom gradu podigne spomenik i memorijalni centar prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, te najavio kako će u idućem mandatu vratiti počasnu stražu, ne samo pred zgradu Vlade, nego i pred Sabor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene