Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Tko ima pravo na besplatnu pravnu pomoć?

Sabor: Precizniji kriteriji za dobivanje besplatne pravne pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor počeo je danas zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kojima se, među ostalim, mijenjaju mjerila za njezino dobivanje, a kako bi se najsiromašnijim građanima osigurao pristup pravdi i pravosudnim institucijama.

Preciznije se definira imovinski cenzus za dobivanje besplatne pravne pomoći, a proširene su i vrste pravne pomoći koje se pružaju, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan, podsjetivši kako se zakonske izmjene donose nakon što je Ustavni sud početkom travnja ove godine ukinuo dio Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, među kojima su i mjerila za njezino dobivanje.

Podnositelji zahtjeva ubuduće će moći dobiti besplatnu pravnu pomoć u slučaju da su im materijalne prilike takve da bi angažiranje stručne pravne pomoći moglo ugroziti uzdržavanje članova njihova kućanstva. Uvjet je i da je njihov zahtjev ostvariv te da se ne radi o objesnom parničenju.

U sustavu besplatne pravne pomoći omogućuje se i sustavan nadzor nad imovnim stanjem podnositelja zahtjeva jer će se oslobođenje odobravati samo onima kojima je najpotrebnije, a znatno je pojačana i prevencija zloporaba.

Pružanje besplatne pravne pomoći omogućeno je u građanskim i upravnim postupcima te u upravnom sporu, a obuhvaća primarnu i sekundarnu pravnu pomoć, oslobađanje od plaćanja sudskih pristojbi te troškova sudskog postupka. Besplatnu pravnu pomoć nije moguće dobiti za kaznene i prekršajne postupke.

Uvjet je da podnositelj zahtjeva i punoljetni članovi njegova kućanstva ne prelaze u primanjima iznos najniže osnovice za obračun i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja, te da ne posjeduju nekretnine u kojima ne stanuju te drugu novčanu ili nenovčanu imovinu.

Zahtjevi se, među ostalim, mogu podnositi po pitanjima statusnih prava građana, utvrđivanje prava i obveza iz mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, na utvrđivanje prava i obveza iz sustava socijalne skrbi, te zaštite prava radnika pred poslodavcem

Zakonskim izmjenama odlučivanje o oslobađanju od plaćanja sudskih pristojbi i troškova postupka prenosi se sa sudaca na urede državne uprave.

Pružatelji pravne pomoći prema odredbama ovoga zakona su odvjetnici, ovlaštene udruge, uredi državne uprave u županijama i Ured Grada Zagreba te visoka učilišta.

O predloženim zakonskim izmjenama raspravljaju saborski klubovi. (HINA)

Pročitajte i ovo Simulirana sjednica u Saboru za učenike simulirana sjednica Jandroković otvorio sjednicu Sabora: "Politika nije šou i zabava" Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić lom u stranci Udarac Raspudićima! Napuštanjem Mosta ostaju bez novca iz proračuna, samo je jedan način da ga dobiju

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene