Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održan saborski Odbor za obranu

Podrška strategiji nacionalne sigurnosti, ali odbor je odbio prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za obranu u utorak je jednoglasno podržao prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti RH, ali nije podupro prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti za koji članovi SDP-a smatraju da ne uspostavlja nikakav novi sustav već samo osniva novo tijelo koje nema nikakve ovlasti - Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti.

Za prijedlog zakona glasovala su četiri HDZ-ova člana tog Odbora, četiri SDP-ova bila su protiv dok je SDP-ovac Zdravko Ronko bio suzdržan.

Koordinacija bez ovlasti u odnosu na ministre i ministarstva

Pročitajte i ovo Roko Vranić SJEĆANJE NA OLUJU Josip je poginuo kao student, njegov otac danas je bio u Kninu: "Evo ja umjesto njega to proživljavam. Ako mi koja suza kane nemojte zamjeriti..." Neboder za stanovanje Hrvatskog vojnog veleučilišta u Zagrebu - 1 A TROŠKOVI RASTU Zid šutnje oko novog vojnog nebodera u Zagrebu, arhitektonskog čuda koje i godinu dana od svečanog otvorenja - zjapi prazno

Tijekom rasprave Joško Klisović (SDP) upozorio je da su ovlasti te koordinacije nikakve u odnosu na druga tijela - ministarstva i ministre. "Koordinacija nema nikakve ovlasti u odnosu na ministre i ministarstva. Koji je onda njezin smisao", upitao se. Smatra i da se tim zakonom ne uspostavlja nikakav novi sustav, već samo koordinacija.

.Za razliku od njega potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da koordinacija nije nikakvo paralelno tijelo već ima mehanizme za uspješan rad. Pojasnio je kako je Vijeće za nacionalnu sigurnost središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti koje donosi odluke od značaja za taj sustav, no do sada nije bilo mehanizma da se provedu zaključci Vijeća.

"Prijedlogom zakona osniva se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti kao tijelo predviđeno za usklađivanje i koordiniranje rada sustava domovinske sigurnosti. Mi tu koordinaciju već šest mjeseci testiramo u postojećoj Vladi koja je osnovala koordinaciju sustava domovinske sigurnosti i hrvatskih branitelja", kazao je. Naglasio je i da će ta koordinacija razmatrati sva pitanja bitna za sustav domovinske sigurnosti, usklađivati planove te razmatrati i usmjeravati provedbu planova i operativni postupak.

Ističući kako je taj zakon potreban HDZ-ov Miroslav Tuđman ocijenio je da se bez njega ne može operacionalizirati sustav, ali je suglasan i da ga treba doraditi. Drži da bi u zakonu trebalo dati čvršću formulaciju da koordinacija ima ovlasti upravljanja sustavom, a Vijeće za nacionalnu sigurnost joj daje plan rada.

Prijedlog Strategije dobio pohvale

Za razliku od prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti RH dobio je pohvale članova odbora pozicije i opozicije. Istaknuvši kako je vrijeme da Hrvatska nakon 15 godina dobije takav dokument, Miro Bulj (Most) tijekom rasprave upitao je ministra Krstičevića je li se odustalo od uvođenja vojnog roka.

"Nema nikakvog odustajanja nego stvari postavljamo sustavno", rekao je Krstičević dodavši kako se ne želi uvesti klasičan vojni rok jer drži da je on nepotreban u 2017. godini.

Trenutno razmatraju uvođenje temeljnog vojnog osposobljavanja, koje bi trajalo do mjesec dana. Nakon toga, onaj tko želi išao bi na postojeće dragovoljno vojno osposobljavanje u trajanju od dva mjeseca. Nakon njega išlo bi se na specijalističko vojno osposobljavanje u trajanju od tri mjeseca. Najavio je i da će sve analize biti gotove za mjesec do dva, a tada će ponuditi društvu i državi taj prijedlog.

Odbor za obranu prihvatio je i odluku o sudjelovanju Oružanih snaga RH (OS RH) u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj i Litvi te odluku o sudjelovanju pripadnika OS RH u operaciji EU "EUNAVFOR MED SOPHIA", te u operaciji koalicijskih snaga "Inherent resolve". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene