Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Od iduće godine trgovine nedjeljom rade samo ljeti i u prosincu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka iduće godine trgovine u Hrvatskoj nedjeljom će moći raditi samo u ljetnim mjesecima i u prosincu, odlučio je Hrvatski sabor, donijevši novi Zakon o trgovini.

Zakon propisuje da trgovine ne mogu raditi nedjeljom, osim u razdoblju od 1. lipnja do 1. listopada te tijekom prosinca.

Pročitajte i ovo Ilustracija 17. ožujka Provjerili smo koje su trgovine otvorene ovu nedjelju Ilustracija Detaljan popis Radno vrijeme trgovina ove nedjelje: Provjerili smo za vas gdje možete obaviti kupovinu

U tim mjesecima prodavaonice će moći raditi od 7 do 14 sati. Uoči Uskrsa (Velika subota), na Badnjak i Staru godinu prodavaonice mogu raditi najkasnije do 15 sati, ako ti dani padaju na radni dan, odnosno do 14 sati ako Badnjak i Stara godina padaju u nedjelju.

Iznimka su prodavaonice na benzinskim postajama, graničnim prijelazima, odmorišta na auto-cestama, kolodvorima i zračnim lukama te lukama i pristaništima nautičkog turizma, koje će nedjeljom moći raditi tijekom cijele godine.

Tijekom cijele godine nedjeljom mogu raditi i štandovi i klupe izvan tržnica za prodaju cvijeća i svijeća, kiosci za prodaju tiska te specijalizirane trgovine za prodaju kruha, pekarskih proizvoda, tiska, cvijeća, svijeća i suvenira.

Prodavaonice na benzinskim postajama nedjeljom mogu raditi bez obzira na svoju veličinu - zakon više ne sadrži ograničenje iz prvotnog prijedloga da ne smiju imati više od 80 četvornih metara.

Donesen je novi Zakon o područjima od posebne državne skrbi, kojim se, radi usklađivanja s propisima EU, uvodi postupno ukidanje poreznih olakšica (ukinule bi se u idućih devet godina za 1. skupinu područja od posebne državne skrbi, a u roku šest godina za 2. i 3. skupinu).

Sabor je donio i Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, kojim se štite potraživanja radnika kada je riječ o neisplaćenim plaćama za posljednja tri mjeseca prije otvaranja stečaja ili prestanka radnog odnosa, o neisplaćenim naknadama za bolovanje i neiskorištenom godišnjem odmoru, otpremninama i sl.

Umjesto Fonda za razvoj i zapošljavanje, radnička potraživanja će, po novom, preuzeti i naplaćivati Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja.

Potvrđena je Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju pranja novca i oduzimanju prihoda od tog kaznenog djela te od terorizma, a donesena je Strategija o upravljanju vodama.

U drugo čitanje upućeni su predloženi zakoni o izborima članova u Europski parlament te o poljoprivrednom zemljištu.

Saborska većina odbila je sve četiri oporbene interpelacije o radu Vlade - tri SDP-ove i jednu nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara -, a odbijen je i SDP-ov zahtjev da Sabor osnuje istražno povjerenstvo u vezi sa sanacijom vranjičkog Salonita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene