Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečanost u Saboru

25 godina samostalnosti, Reiner: "Bila je to bitka za sve ili ništa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor obilježio je 25 godina hrvatske neovisnosti.

Hrvatski sabor svečanim prijemom obilježio je četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti i Dan neovisnosti, 8. listopada.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Prisutnima se obratio Željko Reiner, a svečanosti su nazočili državni dužnosnici, predstavnici političkog, društvenog, kulturnog, akademskog života te predstavnici vjerskih zajednica, udruga i diplomatskog zbora u Hrvatskoj. Svečanosti nije nazočila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović umjesto koje je došao njen izaslanik general Mladen Markač.

"Bitka za sve ili ništa"

"Poslije jednog od najžešćih napada 1991., Sabor je donio povijesnu odluku o raskidanju veza s Jugoslavijom. Osobito mi je drago da neke od sudionika tog vremena vidim i ovdje. Istoga dana kada je istekao moratorij na odluku o samostalnosti, avioni JNA bombardirali su Banski dvori i pokušan je atentat na hrvatsko vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Međunarodna zajednica okrenula je glavu i kao da nije vidjela da se u Hrvatskoj događa deja vu - genocid, protjerivanja... Nismo ustuknuli, rat se vodio protiv svih nacionalnosti pa i srpske koja je Hrvatsku doživljavala kao svoju. Bilo je to tada borba za sve ili ništa. Mir i sloboda svih građana bili su ugroženi. Upravo zbog zajedništva, uspjeli smo stvoriti Hrvatsku", kazao je Reiner.

"Mnogi na granici siromaštva"

"Zbog naše djece i unuka, ne smijemo zaboraviti da bez žrtava ne bi bilo države Hrvatske. Danas smo suočeni s drugim izazovima. Mnogi su na granici siromaštva i odlaze iz Hrvatske. To nije ono za što su se borili građani Hrvatske. Živimo u miru, ali ne i blagostanju. Jesmo li mogli bolje? Sigurno da, no upravo zbog toga ne smijemo zastati na pola puta, ne smijemo odustati od ideala koji su nas pokretali prije 25 godina zbog svih onih koji su poginuli u borbi za tu i takvu sretniju Hrvatsku, Hrvatsku blagostanja, Hrvatsku kojoj treba vratiti osmjeh na lica njenih građana", kazao je Reiner. 

Odluku o neovisnosti Sabor je donio jednoglasno, a pročitao ju je tadašnji potpredsjednik Sabora, Vladimir Šeks. Hrvatska od tada više nije smatrala legalnim ni legitimnim ni jedno tijelo bivše države, kao ni njene pravne akte pa je time bivša zajednička država za nju prestala postojati.

Povijesnu odluku o neovisnosti, Sabor je temeljio na referendumskoj volji hrvatskih građana da imaju samostalnu državu, te na Ustavnoj odluci o samostalnosti i suverenosti koju je donio 25. lipnja 1991. (11 sati, Trg sv. Marka 6).

Premijer Tihomir Orešković prije svečanog obilježavanja položio je lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade.

Prije četvrt stoljeća, 7. listopada 1991. godine, zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su i teško oštetili Banske dvore, zgradu u kojoj je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene