452748
452748
452748
452748
452748

25 godina samostalnosti, Reiner: "Bila je to bitka za sve ili ništa"

  • , 07.10.2016., 11:05
  • Autor:
  • komentara

Hrvatski sabor obilježio je 25 godina hrvatske neovisnosti.

 
 
 
 
Screenshot: Dnevnik.hr
Screenshot: Dnevnik.hr

Hrvatski sabor svečanim prijemom obilježio je četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti i Dan neovisnosti, 8. listopada.

Prisutnima se obratio Željko Reiner, a svečanosti su nazočili državni dužnosnici, predstavnici političkog, društvenog, kulturnog, akademskog života te predstavnici vjerskih zajednica, udruga i diplomatskog zbora u Hrvatskoj. Svečanosti nije nazočila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović umjesto koje je došao njen izaslanik general Mladen Markač.

"Bitka za sve ili ništa"

"Poslije jednog od najžešćih napada 1991., Sabor je donio povijesnu odluku o raskidanju veza s Jugoslavijom. Osobito mi je drago da neke od sudionika tog vremena vidim i ovdje. Istoga dana kada je istekao moratorij na odluku o samostalnosti, avioni JNA bombardirali su Banski dvori i pokušan je atentat na hrvatsko vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Međunarodna zajednica okrenula je glavu i kao da nije vidjela da se u Hrvatskoj događa deja vu - genocid, protjerivanja... Nismo ustuknuli, rat se vodio protiv svih nacionalnosti pa i srpske koja je Hrvatsku doživljavala kao svoju. Bilo je to tada borba za sve ili ništa. Mir i sloboda svih građana bili su ugroženi. Upravo zbog zajedništva, uspjeli smo stvoriti Hrvatsku", kazao je Reiner.

"Mnogi na granici siromaštva"

"Zbog naše djece i unuka, ne smijemo zaboraviti da bez žrtava ne bi bilo države Hrvatske. Danas smo suočeni s drugim izazovima. Mnogi su na granici siromaštva i odlaze iz Hrvatske. To nije ono za što su se borili građani Hrvatske. Živimo u miru, ali ne i blagostanju. Jesmo li mogli bolje? Sigurno da, no upravo zbog toga ne smijemo zastati na pola puta, ne smijemo odustati od ideala koji su nas pokretali prije 25 godina zbog svih onih koji su poginuli u borbi za tu i takvu sretniju Hrvatsku, Hrvatsku blagostanja, Hrvatsku kojoj treba vratiti osmjeh na lica njenih građana", kazao je Reiner. 

Odluku o neovisnosti Sabor je donio jednoglasno, a pročitao ju je tadašnji potpredsjednik Sabora, Vladimir Šeks. Hrvatska od tada više nije smatrala legalnim ni legitimnim ni jedno tijelo bivše države, kao ni njene pravne akte pa je time bivša zajednička država za nju prestala postojati.

Povijesnu odluku o neovisnosti, Sabor je temeljio na referendumskoj volji hrvatskih građana da imaju samostalnu državu, te na Ustavnoj odluci o samostalnosti i suverenosti koju je donio 25. lipnja 1991. (11 sati, Trg sv. Marka 6).

Premijer Tihomir Orešković prije svečanog obilježavanja položio je lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade.

Prije četvrt stoljeća, 7. listopada 1991. godine, zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su i teško oštetili Banske dvore, zgradu u kojoj je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se