Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Petrina zatražio opoziv premijera: 'Iza ovih ugovora se krije jasna opasnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor u srijedu će raspravljati o zakonu kojim bi se potvrdio ugovor o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe (CEB) za Projekt zaštite od poplava vrijedan 80 milijuna eura.

10:22 - 'Želim vas informirati da je Ministarstvo zdravlja krenulo u izmjene Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja. O tome se puno govorilo. Ministar je u Povjerenstvo za njegovu izmjenu imenovalo predstavnike teleoperatera i tako im je omogućeno da rade pravilnik kojim će svoje privatne interese nametnuti javnim interesima. Pogodnosti kakve teleoperateri imaju u Hrvatskoj nemaju nigdje u Europi. Na početku ih se nadziralo, a onda su dobili privilegiju da ne trebaju građevinsku dozvolu. Treba pokrenuti raspravu o tome koliku su štetu napravili Hrvatskoj. Ta praksa treba prestati. Opljačkali su našu teleinfrastrukturu koju su plaćali naši građani. Tražim da se pnašaju onako kako se ponašaju u svojim državama', rekao je Miro Bulj.

Anka Mrak Taritaš
govorila je o Zakonu o porezu na nekretnine.

HNS-ova zastupnica Anka Mrak Taritaš opetovala je u srijedu u Hrvatskom saboru stav svoje stranke da treba oporezovati imovinu, a ne nekretnine, te poručila kako Vlada najavom poreza na nekretnine "plaši građane".

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

"HNS je, i dok je bio u vlasti, jasno rekao da je smisao uvesti zakon (porez) na imovinu, ali da pritom treba uvesti i neke limite i cenzuse", rekla je Mrak Taritaš nakon stanke koju su, zbog različitih razloga, zatražila tri zastupnička kluba.

Pritom je navela primjer Francuske koja ima limit od 100 tisuća eura imovine koja je oslobođenja plaćanja poreza.

Bivša ministrica graditeljsta tvrdi i da Vlada, najavama zakona o porezu na nekretnine u dva koraka, plaši građane koji nisu štedjeli u dionicama, zlatu, dijamantima, nego u nekretninama.

"HNS je, dok je sudjelovao u Vladi, jasno rekao da se ne može oporezivati nekretnine, to mora biti porez na imovinu. Treba pričekati odgovarajući trenutak za uvođenje takvog zakona te imati 'nulto stanje', koje nemamo", istaknula je zastupnica.

Stipe Petrina je zatražio opoziv premijera.

'Želim pokrenuti opoziv premijera jer je prije par tjedana rekao da Vlada želi prodati 10 tisuća hektara zemlje u Slavoniji. Znamo da se u Hrvatsku žele uvesti GMO proizvodi. Znamo da se Slavonija iseljava, da se Banija, Lika i Kordun iseljavaju da bi se što jeftinije prodala hrvatska zemlja. U Slavoniji je učinjen prvi korak za dovođenje multinacionalnih kompanija zbog GMO proizvodnje. Još ne znamo je li gospodin Orešković u Hrvatsku došao radi uvođenja GMO-a ili radi prodaje vode. Nitko od nas ne zna što se krije u ugovorima TTIP-a koji je sad na dnevnom redu Europske komisije. To nitko ne zna. Političari u Hrvatskoj i EU to kriju od građana. Kakav je stav hrvatske Vlade glede ugovora TTIP-a koji do danas nisu objavljeni i njihov sadržaj se skriva od građana RH i zašto za taj ugovor lobiraju oni koji su plaćeni od velikih kompanija. Iza ovih ugovora se krije jasna opasnost o kojoj ne znamo ništa. Za one koji ne žele da se Hrvatska pretvori u roblje, da se hrvatski građani truju, organizirani su prosvjedi 21. svibnja u Osijeku na Trgu Ante Starčevića i u Zagrebu na Trgu bana Jelačića. Pozivam vas da se pridružite jer nismo svjesni što se događa s autohtonim sortama. Hoćemo li moći saditi u svojim vrtovima... jer će uzgajanje pomidora i kupusa u vrtovima biti identificirano kao uzgajanje halucinogenih biljaka', poručio je Stipe Petrina u Saboru.

9:35 - Miro Bulj (Most) je zatražio stanku zbog toga što je 'Ministarstvo zdravlja krenulo u izmjene Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja što utječe na postavljanje baznih stanica'. Anka Mrak Taritaš (HNS) je zatražila stanku zbog Zakona o porezu na neketnine. Stipe Petrina je zatražio stanku te opoziv premijera i dijela Vlade zbog prikrivanja ugovora TTIP-a. Nastavak sjednice predviđen je za 9:45 sati.

8:00 - Polovica iznosa, 40 milijuna kuna, financirala bi se zajmom, a druga polovica prihodima Hrvatskih voda. Projekt zaštite obuhvatio bi 12 sustava obrane od poplava na nizu rijeka, od Mure i Save do Vuke, Dobre, Neretve i drugima, a provodio bi se do konca 2018. godine.

Čine ga dvije komponente. Prva je vrijedna 74,3 milijuna eura i obuhvatila bi niz građevinskih i hidrotehničkih radova s ciljem zaustavljanja erozije riječne obale, učvršćivanje riječnih nasipa, obnove i proširenja nasipa i kanala. Druga komponenta tzv. Institucionalnog jačanja vrijedna je 5,7 milijuna eura, a u okviru nje izradila bi se studija za riječne slivove te za sustav prognoziranja i upravljanja poplavama.

Osim na plenarnoj sjednici, u Saboru će se u srijedu intenzivno raditi i na radnim tijelima, pa je tako pred Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost imenovanje novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniela Markića. Odbor o tome daje prethodno mišljenje koje nije obvezujuće.

Dragan Lozančić u utorak je podnio zahtjev da ga se razriješi dužnosti ravnatelja SOA-e, tri mjeseca nakon što je njegovo razrješenje zatražila predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, te nešto više od mjesec dana nakon što je tu odluku supotpisao i premijer Tihomir Orešković.

Odbor za obitelj, mlade i sport organizira predstavljanje Strategije Vijeća Europe o pravima djeteta do 2021., a Odbor za zdravstvo bavit će se "Nacionalnim planom za borbu protiv zloćudnih bolesti". Sudionicima tematske sjednice obratit će se predsjednik Sabora Željko Reiner. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene