Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnici o promilima

Sabor o alkoholu na poslu: 'I premijer pije svaki dan. Mora. Nije mu lako'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici razmatraju konačni prijedlog zakona o zaštiti na radu. Posebno su angažirani oko dijela koji zabranjuje alkohol na radnom mjestu.

Zastupnici u Saboru raspravljali su o konačnom prijedlogu zakona o zaštiti na radu, u kojem oporbu posebno smeta odredba o nula promila alkohola na radnom mjestu, od koje ministar Mirando Mrsić, naglasio je danas više puta, ne planira odustati.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Vlada i Klub SDP-a ostali su danas usamljeni u stavu da bi zakonom o zaštiti na radu u potpunosti trebalo zabraniti pijenje alkohola na radnom mjestu.

Među onima koji su imali što za reći kada je u pitanju 'ispijanje čaše vina' na poslu bio je i HDZ-ov zastupnik Goran Marić.

'Pa predsjednik Vlade pije svaki dan na radnom mjestu. Mora. Nije mu lako' rekao je Marić i nastavio. 'U Saboru nema dana da se ne pije. U Saboru nema dana da se ne puši, a kaže ne smije se diskriminacija raditi. U Zakonu piše iznimno da se može pušiti u nekim prostorijama. Pa kako iznimno, ako nema diskriminacije. Nema pušenja. Ali iznimno pušiti se može, a iznimno popit ne smije nitko', rekao je Marić koji je ranije naglasio da je alkohol u Hrvatskoj dopušten tamo gdje je najopasniji, u prometu, a nije tamo gdje se manje ugrožavaju drugi.

'Ovim zakonom zabranili bi rad svećenicima'

'Ima profesija koje piju na radnom mjestu. recimo kao svećenik, ne može reći misu ako ne ulije vino. Nije određeno koliko, možda bi trebalo kontrolirati jer neki uzmu malo više i onda propovijed izgleda kao politički miting', podsjetio je tijekom raprave don Ivan Grubišić, a HDZ-ov Milan Jurković nadovezao se na njega rekviši da je 'podsjetio na nešto na što smo svi zaboravili, a to je da bi ovim zakonom na neki način zabranili rad svećenicima, i katoličke i ostalih crkava'.

Ingrid Antičević Marinović dijelu kolega poručila je da su sebe 'prikazali kao pijančine koji piju'.

'Pa koji kažu da mi svi pijemo za ručkom, to nije istina. To je jedna neodgovornost, a vidimo da se mnoge nesreće događaju zbog nedogovornosti', rekla je.

'Baldasar, Hajdaš Dončić i ne znam tko slistili su sedam boca vina'

Laburist Branko Vukšić uvjeren je da 'građani moraju piti kako bi podnijeli gospodina Milanovića i ovu vlast'.

'Ministar Mrsić trebao je dići glas kada je drugi ministar, njegov kolega sedam butelja u Splitu slistio za vrijeme ručka. Gradonačelnik Splita, Hajdaš Dončić i ne znam tko, slistili su sedam butelja i nikom to nije bilo čudno, a poslije toga je donio neke odluke. Kakve, pijane?', upitao je Vukšić.

Mile Horvat (SDSS) podsjetio je, pak, da je sve više zagovornika legalizacije lakih droga.

'Netko može doći blago našmrkan na posao. Po čemu je njegova varijanta prihvatljivija od onoga tko će popiti čašu crnog vina poslije ručka', upitao je Horvat.

Gordana Sobol smatra da će predložena odredba doprinijeti borbi protiv alkoholizma, no Goran Marić (HDZ) smatra da bi revnost u toj borbi trebalo pokazati na drugim poljima, primjerice kad je riječ o maturantima koji danas slave 'norijadu'.

'Danas maturanti imaju svoju čuvenu zabavu. Znate što piše u uputama kada idu na Bundek? Da je zabranjeno unošenje alkohola i staklenih bočica, da je dopušteno samo unošenje sokova i piva. I nitko nije reagirao', rekao je Marić, pozvavši pravobraniteljicu za djecu da reagira na taj slučaj.

Mrsić obrazložio konačni prijedlog

Ministar Mirando Mrsić na početku današnjeg zasjedanja Sabora dodatno je obrazložio konačni prijedlog zakona o zaštiti na radu koji su 'radili skoro godinu dana', a tijekom koje su pokušavali naći zajednički jezik sa socijalnim partnerima, ali i strukom. Novi zakon donešen je kako bi slijedio praksu EU, a i trenutni je imao toliko izmjena da je bio skoro neprovodiv, objasnio je ministar.

'I kod prvog čitanja postavili smo vrlo ambiciozne ciljeve, a to je smanjenje smrtnih slučajeva, smanjivanje broja ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i da se u budućnosti sigurnost na radu digne na veću razinu nego je dosad bila', rekao je Mrsić i dodao kako je zaštita na radu u zemlji već na visokoj razini.

Istaknuo važnost medicine rada

Mrsić posebno ističe važnost vraćanja medicine rada u proizvodni krug.

'Bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang je, ničim izazvan, ukinuo medicinu rada i pokušao je prebaciti na opći sustav. Europa ga je u tome razuvjerila, a i naši stručnjaci, tako da je medicina rada ostala. Hvala svima koji su bili sustavni i nisu se dali pokoriti, rekao je Mrsić.

'Zakon medicinu rada vraća tamo gdje treba biti, na mjesto rada, ali zbog pokušaja njenog ukidanja trebat će desetak godina za povratak na prijašnju razinu - i što se tiče broja stručnjaka i mreže koju treba uspostaviti', poručio je ministar.

Tekst konačnog prijedloga zakona nema većih izmjena u odnosu na tekst koji je Sabor ranije podržao. Među ostalim, izbrisana je definicija teške ozljede na radu.

'Željeli smo da bude čitljiv i jasan i da ne prepisujemo ono definirano drugim zakonima', poručio je.

'Nadam se da će zakon polučiti uspjeh koji nam svima treba', zaključio je ministar i naglasio da je uz ovaj zakon vezan i zakon o profesionalnoj rehabilitaciji. Gradimo cijeli jedan sustav, poručio je.

Nema odustajanja od nula promila

Mrsić je poručio i da Vlada ne namjerava odustati od potpune zabrane alkohola na radnom mjestu.

'Bilo je polemike oko definicije alkoholiziranosti na poslu. Mi smatramo da to treba precizirati, u zakon smo zapisali da je zabranjeno na posao dolaziti alkoholiziran i tih nula promila je nešto od čega ne odustajemo', rekao je Mrsić, predstavljajući Saboru konačni prijedlog novog zakona o zaštiti na radu.

'Nije dobro da jedan zakon odobrava, a drugi zabranjuje alkohol'

Klub SDP-a za razliku od kluba HSU-a podržava članke zakona koji zabranjuju ispijanje alkohola na radnom mjestu, rekla je tijekom izlaganja Gordana Sobol (SDP) i na kraju naglasila da će Klub SDP-a poduprijeti zakon. Podsjetimo, Silvano Hrelja u veljači je zatražio da se Zakon o zaštiti na radu uskladi sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i da se na radnom mjestu, kao i u prometu, dopusti koncentracija do 0,5 promila alkohola.

I zastupnik Laburista Zlatko Tušak osvrnuo se na pitanje od nula promila alkohola rekavši da nije dobro da se jednim zakonom određena prava odobravaju, a drugim uskraćuju. 'Nije dobro da jedno ministarstvo zagovara granicu do 0,5 promila, dok drugo to zabranjuje i dovodi dio radnika u vrlo nezgodnu situaciju', rekao je i dodao da je to pitanje struke koja mora dati svoj stav.

'Dopustili smo alkohol tamo gdje je najopasniji'

Ministar Mrsić još jednom je naglasio kako smatraju da se na radno mjesto treba dolaziti s nula promila alkohola u krvi i dodao da ne želi da se netko ozlijedi na poslu jer je bio pijan.

HDZ-ovac Goran Marić poručio mu je da treba brinuti o harmonizaciji propisa. Dodao je da je alkohol najopasniji u prometu gdje smo dopustili 0,5 promila, a gdje se manje ugrožavaju drugi ne dopušta se.

'Diskriminacija poslova za koje bi bilo dozvoljeno 0,5 promila, a za koje ne, je nemoguća', odgovorio je Mrsić na Marićev prijedlog.

U nastavaku zasjedanja Hrvatskog sabora zastupnici razmotraju konačni prijedlog zakona o zaštiti na radu.

Sindikati poslali primjedbe

Zakon bi trebao smanjiti broj ozljeda na radu i profesionalnih bolesti te unaprijediti sigurnost i zaštitu zdravlja radnika. Vlada ističe da je sadašnji zakon, zbog brojnih izmjena i velikog broja podzakonskih akata, teško primjenjiv i stvara pravnu nesigurnosti na području zaštite na radu.

Linić se vratio u saborske klupe: 'Teorije zavjere i urote nisu predmet mog interesa'

Na predloženi zakon svoje su primjedbe poslali i sindikati, koji traže da se izabranim ili imenovanim povjerenicima za zaštitu na radu omogući da tu dužnost obnašaju do isteka mandata. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene