Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor o državnim službenicima

Ministar kao Zagor: "Kovačić je duh sa sjekirom koji će pojednostaviti propise"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o državnim službenicima kojima bi se trebalo ojačati administrativne kapacitete te pojednostaviti i ubrzati zapošljavanje na poslovima upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova.

"Kod zapošljavanja službenika na poslovima vezanim uz europske fondove predlažu se izuzeci u primjeni zakona, a sve u cilju ubrzavanja poslova zapošljavanja službenika na tim poslovima i to tako da zapošljavanje nije potrebno predvidjeti u planu prijema u državnu službu, da postupak po žalbi je hitan postupak, tako da je Odbor za državnu službu obvezan odlučiti po žalbi u roku 30 dana od primitka žalbe.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Služba je na određeno vrijeme za potrebe rada na projektu koji se financira iz EU fondova i EU programa, i može trajati cijelo vrijeme projekta, a ne do godinu dana kako je do sada.", pojasnio je predložene zakonske izmjene potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

15:15 Sabor nastavlja s radom u četvrtak u 9.30 sati

12:30 Mostovac Marko Vučetić ustvrdio je da predložene zakonske izmjene ne bi trebale izazivati polemike jer se radi o "čvrstom, argumentiranom stavu i polazištu koje odbija unaprijed sva pretjerivanja", dok je Ministarstvo uprave, koje vodi njegov stranački kolega Ivan Kovačić, pohvalio rekavši da tiho odrađuje svoj posao.

Drugi mostovac Nikola Grmoja nazvao je Kovačića "duhom sa sjekirom koji će pojednostaviti propise i srezati nadzornike po agencijama".

"Ministar Kovačić umjesto za sjekiru ipak se odlučio za zakone. No, zanimljivija mi je slika sjekire nego da zakon postane sjekira", složio se Vučetić.

SDP-ovac Orsat Miljenić rekao je kako će podržati sve što može doprinijeti da se ubrza proces prijema službenika, te da se to ciljano napravi za europske fondove i projekte. Ipak, zamjerio je što zakon ide po hitnoj proceduri jer bi se kroz raspravu našla kvalitetnija rješenja.

10:08 Sabor je nastavio rad raspravom o izmjenama Zakona o državnim službenicima

10:02 Branimir Bunjac (Živi zid i SNAGA) kazao je kako odgovornost za gužve na granice snose EK i Slovenija.

"Pokazan je potpuno nehuman odnos ljudima koji svakodnevno prelaze granicu. Odgovornost snosi EK koja nam je obećavala slobodu kretanja, a ovakve gužve na granici nismo vidjeli od doba staljinizma. Još veću odgovornost snosi Slovenija koja navodno traži teroriste, a jedini terorizam koji smo vidjeli je onaj prema ljudima na granicama. Slovenija to čini kako bi otela dijelove Hrvatske i stekla pravo ribarenja. Radi ublažavanja slovenskih terorističkih mjera uoči sezone, tražimo obustave tih mjera", kazao je Bunjac.

9:57 Milorad Batinić (HNS) izjavio je kako se represivni aparat zloupotrebljava u predizborne svrhe.

"Cilj je diskreditirati pojedine kandidate. Radi se isključivo o kandidatima saborske oporbe. Sauchi smo skinuli imunitet i brzopleto ga optužili i poslali u Remetinec. Onda se istraga proširila na druge osobe i to zbog bitno većih iznosa. Te druge osobe nisu bile u istražnom zatvoru", kazao je Batinić.

Rekao je i da se lex Vlahušić donio samo da se sprječi da se Vlahušić kandidira za gradonačelnika, iako prema istom zakonu može biti u Vladi ili čak kandidat za predsjednika države.

"Postoji kaznena prijava protiv jednog saborskog zastupnika i kandidata za gradonačlenika Dubrovnika. Rekacije DORH-a još uvijek nema", kazao je Batinić i rekao da HDZ i Most direktno ili indirektno upravljaju tim institucijama.

9:50 Tomislav Panenić (Most) istaknuo je kako razdjelnici nisu isplativi

"Tehnička studija pokazala je da s razdjelnicima nastaje ušteda, ali kod onih koji su krenuli zatvarati grijanje i smrzavaju se. Imamo pothlađene zgrade koje štete stanarima i cijelom sustavu", kazao je Panenić i dodao da se rješenje treba tražiti u opskrbljivačima.

9:38 Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) stanku je zatražio kako bi govorio o političkom pritisku Slovenije na hrvatsku, vezano uz gužve na granici.

9:37 Milorad Batinić (HNS) stanku traži zbog zlouporabe državnih insititucija u državne svrhe, vezano uz lokalne izbore

9:35 Tomislav Panenić (Most) tražio je stanku kako bi govorio o problemu s razdjelnicima

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene