Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Opačić razriješena, Božo Petrov i i Siniša Hajdaš Dončić novi potpredsjednici Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je glasovanje o raspravljenim zakonima.

15:37 Sjednica je završena. Sabor s radom nastavlja u utorak.

Pročitajte i ovo Kosica - 3 Azbest na Kosici FOTO ''Djeca se igraju na toj plaži i kupaju, a ne znaju koliko je opasna za njihovo zdravlje'' Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

15:35 S 89 glasova za za potpredsjednika Sabora izabran je SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić

15:34 Milanka Opačić (SDP) u Saboru je razriješena dužnosti potpredsjednika Sabora.

15:20 Božo Petrov (Most) izabran je za potpredsjednika Hrvatskog sabora s 90 glasova za i jednim suzdržanim

15:15 Izglasan je i Zakon o strancima

14:58 - Sa 77 glasova donesen je Zakon o koncesijama.

14:41 - Oporba je napustila sabornicu. SDP je prvo zatražio pojednačno glasovanje, a potom napustio sabornicu, u čemu su ga slijedili oporbeni Most, Živi zid...

Zahtjevi Mosta i SDP-a da se zakon uputi u treće čitanje nisu prihvaćeni, baš kao ni amandmani koje su oporbeni klubovi i zastupnici podnijeli na prijedog.

"Svaki ćemo tjedan imati Zlatni rat, ovo je loš zakon, ustrajali su pritom 'mostovci'. Između 'partije i građana' izabrali ste 'partiju", poručili su kolegama iz HDZ-a, 'mostovci' Ivana Ninčević Lesandrić i Miro Bulj te SDP-ov zastupnik Arsen Bauk.

Predloženi zakon o koncesijama zaista je dobar i ne treba ići u treće čitanje, odgovorio je Vladin predstavnik Željko Tufekdžić, opetujući da se radi o krovnom zakonu koji puno bolje propisuje postupak dodjele koncesije, što će pridonijeti transparentnosti i smanjiti zlouporabe.

 

14:40 - Zastupnici SDP-a zatražili su pojedinačno glasovanje.

13:39 -Sabor je izglasao Sveobuhvatni gospodarski i trgovinskog sporazuma (CETA) s Kanadom kojim bi se trebao stvoriti međunarodni pravni okvir za jačanje trgovinskih i gospodarskih odnosa.

Sporazum koji je jučer i jutros izazvao burnu raspravu i niz stanki potvrđen je sa 103 glasa "za", tri suzdržana i dva "protiv", dok je Most uoči samog glasovanja najavio kako neće glasovati u znak prosvjeda jer je uskraćeno pravo na demokratsku raspravu.

Iako su sporazum u raspravi podržavale dvije najveće stranke HDZ i SDP, žestoke su kritike dolazile iz Živog zida, koji je tvrdio da će Hrvatska prihvaćanjem sporazuma "imati arbitražu svaki dan", da se njime stvara paralelni pravni sustav, dopušta nekontroliran uvoz GMO-a i sl.

Predstavnici predlagatelja uvjeravali su pak kako bi građani i poduzeća s obje strane Atlantika trebali uskoro uživati u prednostima koji donosi taj sporazum, a kada CETA stupi na snagu, gotovo sav hrvatski izvoz u Kanadu bit će oslobođen carina.

Sabor je potvrdio i desetak drugih međunarodnih sporazuma i ugovora, kao što su Sporazum o gospodarskom partnerstvu EZ i Srednje Afrike, Ugovor Vlade RH i Poljske o zaštiti klasificiranih podataka...

U drugo čitanje poslan je niz zakona, među kojima i onaj o sprječavanju pranja novca, stambenom potrošačkom kreditiranju, sprječavanju nepoštene trgovačke prakse, zaštiti životinja...

Donesen je Zakon o subvencioniranju stambenih kredita prema kojem će država prve četiri godine plaćati pola rate kredita. S bankama je dogovoreno da za vrijeme državne subvencije kamata ne bude veća od 3,75 posto, a stan ne smije biti skuplji od 100 tisuća eura. Uz plaćanje polovice mjesečne rate prve četiri godine, država mlađima od 45 nudi produljenje subvencije od dvije godine za svako dijete rođeno u tom razdoblju. Godinu dana duže sufinancirat će i one čiji članovi obitelji imaju invaliditet veći od 50 posto. 13:03 – Hrvatski sabor odobrio je slanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj i Litvi te u operacije Europske unije "EUNAVFOR MED SOPHIA" i koalicijskih snaga "Inherent resolve".

Odluke o slanju pripadnika Oružanih snaga Sabor je donio s većinom glasova – od potrebnih 76 za spomenute ruku je dignulo 96 (Poljska), odnosno 95 (Litva), te 117 (EU misija) i 103 zastupnika ("Inherent resolve").

Prijedlog zakona o sustavu domovinske sigurnosti upućen je u drugo čitanje.

Sve primjedbe i prijedlozi uputit će se predlagatelju, dakle Ministarstvu obrane, odnosno Vladi, da ih ima u vidu pri izradi konačnog teksta zakona.

Sabor je prihvatio Izvješće o sastancima Europskog vijeća koje mu je ovaj tjedan podnio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

12:58 – Većinom glasova donesen je Zakon o subvencioniranju stambenih kredita.

12:51 – Saborska zastupnica Mosta nezavisnih lista Ivana Ninčević Lesandrić poručila je u petak, na početku glasovanja u Hrvatskom saboru, kako Most neće sudjelovati u glasovanju o zakonu o koncesijama te trgovinskom sporazumu (CETA) s Kanadom zbog "odbijanja prava na demokratsku raspravu".

"Vi se danas borite protiv naroda koji je bio prisiljen doći na Markov trg i ujedinio otoke, obalu, poljoprivrednike", prozvala je Ninčević vladajuće.

"Javna rasprava o CETA-i pridonijela bi da se hrvatski poduzetnici, poljoprivrednici i drugi stručnjaci pripreme za njegovu punu primjenu te se na taj način ostvari cilj tog međunarodnog ugovora", istaknula je.

U Saboru je u tijeku glasanje o raspravljenim prijedlozima.

Na dnevnom redu razriješenje Opačić

Saborski dnevni red u petak je dopunjen s devet novih točaka, među kojima je i SDP-ov prijedlog da se Milanka Opačić razriješi dužnosti potpredsjednice Hrvatskog sabora iz redova SDP-a, a umjesto nje izabere Siniša Hajdaš Dončić.

SDSS-ov zastupnik Mile Horvat preuzima dužnost državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Budući da je ta dužnost nespojiva sa zastupničkom, u saborskim klupama mijenjat će ga Dragana Jeckov. Da Horvatu mandat miruje i da ga mijenja Jeckov, Hrvatski sabor odlučio je jednoglasno i bez rasprave.
 

11:36 – Zastupnici Mosta ponovno su tražili stanku zbog glasovanja o Zakonu o koncesiji i CETA-i. Potpredsjednika Sabora Željka Reinera uznemirilo je stalno traženje stanke zbog istog pitanja, ali ju je odobrio do 12 sati.

11:07 – Prijedlogom zakona o prijenosu mirovinskih prava uspostavlja se sustav prijenosa prava, kako bi osobe iz Hrvatske koje se zapošljavaju kao dužnosnici, odnosno službenici u tijelima Europske unije mogle bez umanjenja koristiti prava iz sustava socijalne sigurnosti.

Vlada uvjerava da za provođenje tog zakona zasada ne treba osigurati dodatna proračunska sredstva, s obzirom da je Hrvatska kratko članica Unije. Naime, u sljedeće tri godine ne očekuje se priljev značajnog broja korisnika, a koji bi temeljem ispunjenja uvjeta za mirovinu prenijeli svoja mirovinska prava u sustav Europske unije, što bi predstavljalo trošak za državni proračun.

Ipak, u raspravi na matičnom Odboru za rad i mirovinski sustav upozoreno je da će zakon, kad bude u punoj primjeni proizvesti velike financijske obveze za proračun, pa se Vladi preporuča da napravi simulaciju troškova.

Posljednjeg dana ovotjednog rada pred Saborom će se naći i prijedlog zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka. Oba su zakona u prvom čitanju, a predložila ih je Vlada.

10:42 – Mostov saborski zastupnik Miro Bulj pozvao je da se danas ne glasuje o Zakonu o koncesijama, nego da se taj zakon, sukladno zahtjevima udruga s otoka i priobalja, pošalje u treće čitanje.

"Svi smo upoznati da je Zakon o koncesijama donio brojne posljedice, poglavito nakon Zlatnog rata i štete koja se željela napraviti. Tim je zakonom ne samo pomorsko, već cijelo javno dobro ugroženo, a zakon je namijenjen odabranima", ustvrdio je Bulj nakon saborske stanke koju je zatražio kada je uočio da bi se o njemu ipak trebalo glasovati.

Podsjetio je i kako je glasovanje proteklog tjedna zbog burnih prosvjeda bilo odgođeno, no danas se, kaže, ipak "podvukao" za glasovanje. Lokalna bi samouprava, poručuje, trebala dobiti pravo odlučivanja o koncesijama.

''Kompletno javno dobro koje imamo, cijelo je bogatstvo ugroženo ovim zakonom. Dovoljno je biti dobar sa županom da biste otvorili tvrtku bez jednog zaposlenog, bez kune. Dovoljno je bilo imati samo tvrtku bez kuke i dobiti koncesiju. Ovim zakonom lokalni šerif ima mogućnost dati na upravljanje koncesijom, a tu koncesiju onaj tko je dobije ima pravo dignuti hipotekarni kredit. S tim da ima pravo to prebaciti na treću osobu, to je opisano u članku 66'', rekao je Bulj ogorčen time što se danas izglasava Zakon o koncesijama.

10:09 – Miro Bulj iz Mosta zatražio je stanku jer će se danas glasovati o Zakonu o koncesijama.

10:03 – Na dnevnom je redu prijedlog zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka.

9:58 – Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić, ponukana nedavnim osječkim napadom na liječnika, zatražila je u petak stvaranje zakonskih pretpostavki za zaštitu liječnika i drugog zdravstvenog osoblja od nasilja.

"Ponukani najnovijim događajima u Osijeku dužni smo reagirati da se nađe zakonodavno pravni okvir za zaštitu liječnika i drugog zdravstvenog osoblja. Podsjećam, pacijent u apstinencijskoj krizi napao je liječnika i medicinsku sestru, a nakon što je savladan, policija je podnijela prekršajnu prijavu i protiv liječnika i protiv pacijenta, s tim da se pacijent vratio ponovno u ambulantu i pokušao doći do ormarića sa narkoticima. Prijavljen je i liječnik i pacijent, i dok je u medijima izišlo ime liječnika, pacijent je naveden samo inicijalima", rekla je Strenja Linić nakon stanke koju je zatražila na početku saborskog zasjedanja.

Navela je i porazne rezultate prošlogodišnjeg istraživanja provedenog na 1624 liječnika i 100 ravnatelja zdravstvenih ustanova čiji su rezultati pokazali da je 93 posto anketiranih doživjelo verbalni ili fizički napad, a u u 22 posto zdravstvenih ustanova, ravnatelji su naveli kako je bilo je fizičkog napada na liječnike.

Liječnici se, kaže, boje stvaranja dodatnih problema pa ih često i ne prijavljuju

"Ne smijemo okretati glavu jer je pitanje kad će se desiti i smrtni ishod za nekog od njih", upozorila je zastupnica Strenja Linić.

Most među ostalim predlaže novu zakonsku odredbu u Kaznenom zakonu po kojoj će se onaj tko doktora medicine, dentalne medicine ili zdravstvenog radnika spriječi ili onemogući u obavljanju posla kazniti zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

9:53 – Bunjac se osvrnuo na odluku arbitražnog suda o graničnom sporu sa Slovenijom, kazavši da ćemo imati svaki dan arbitražu ako usvojimo sporazum CETA-a. ''Iz tog nas nitko neće spasiti. Ovim sporazumom stvaramo paralelni pravni sustav u Hrvatskoj. Svaka korporacija prema tome može tužiti hrvatske tvrtke pred Međunarodnim sudom'', kazao je Bunjac u Saboru.

9:37 – Velimir Bunjac iz Živog zida zatražio je stanku od 10 minuta da bi upozorio na štetnost zakona o CETA-i koji će danas Sabor usvojiti.

Ines Strenja-Linić iz Mosta tražila je stanku kako bi govorila o ''nasilju nad liječnicima koje ponovno eskalira u Hrvatskoj'' (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene