Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak zasjedanja

HDSSB: Bilo bi manje droge da je Thompson došao u Istru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio raspravom o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za 2012.

Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio raspravom o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za 2012., prema kojem su ukupne aktivnosti na tom području bile dobro usmjerene, s obzirom da se smanjio broj novih korisnika droga.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik izvijestio je  da je 2012. godine bilo 7.855 liječenih ovisnika o drogama, od kojih je njih 1.120 bilo prvi put na liječenju, a ukupan broj ovisnika u toj je godini povećan za 2,5 posto.

'Najveći udio osoba liječen je zbog zlouporabe opijata, a slijede osobe liječene zbog zlouporabe kanabinoid', rekao je Cesarik podnoseći Hrvatskom saboru Izvješće.

Po broju ovisnika prednjače Istarska županija, Zadarska, Grad Zagreb i Šibensko-kninska županija.

Po preliminarnim podacima o uzroku smrti u 2012. godini, 39 je osoba umrlo od predoziranja i to ponajprije metadonom, a slijede herion i kokain.

Po podacima MUP-a za 2012., prijavljeno je ukupno 7.295 kaznenih djela povezanih sa zlouporabom i trgovinom droge, a ostvarena je 6.381 zapljena svih vrsta droga. "Time je nastavljen trend rasta zapljene započet 2009.", zaključio je Cesarik.

Vukšić Kajinu: Ispada je je cijela Istra našmrkana

Prvi se za riječ javio Damir Kajin koji je iznio podatke o drogiranju u Istri i izrazio posebnu zabrinutost zbog festivala elektroničke glazbe. Boro Grubišić (HDSSB) replicirao mu je kako misli da u Istri ne bi bila povećana upotreba droga da je Thompson došao tamo, iako je Kajin među onima kojima ne odgovara njegov nastup. Kajin mu je odgovorio pitanjem 'Tko mu brani, bio je na beatifikaciji don Miroslava Bulešića' i ipak dodao kako nitko u 'jednoj partizanskoj Istri ne treba provocirati s porukama 'za dom spremni''.

Predsjednik Sabora Josip Leko zamolio je zastupnike da ne dobacuju međusobno, nakon čega je laburist Branko Vukšić poručio Kajinu da je iznio zapanjujuće podatke. 'Prema vama ispada da je cijela Istra našmrkana. U ovom izvješću je slika sasvim drukčija, Istru smatram razvijenom sredinom i ne mislim da je tamo toliko drukčije, ali sad ću pomno promatrati Istrijane', rekao je Vukšić.

'Ja ću promatrati je li netko u Saboru više našmrkan nego negdje drugdje', odgovorio mu je Kajin i opet iznio podatke o zloupotrebi droga u Istri koja je, tvrdi, kada su u pitanju ovisnosti po svim parametrima na prvom mjestu. 'Do kokaina u Istri dolazite za 23 minute. Na Istru otpada svaki sedmi prijavljeni korisnik. Jedna udruga sakupila je 250 kilograma šprica. Istra ima 514 liječenih ovisnika', samo su neki od podataka koje je iznio i dodao kako apelira da se svi zajedno trgnu jer će izgubiti jednu cijelu generaciju.

Glavak: Ovisnicima se droga dostavlja i u kuću

Ovisnici o drogama u Hrvatskoj uglavnom žive s roditeljima ili sami, imaju najmanje srednju stručnu spremu, a droga im se po narudžbi dostavlja i u kuću, 'slika' je prosječnog ovisnika koju je danas u Hrvatskom saboru iznijela HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak.

Poražavajuće je što se droga sve više može dostaviti u kuću, jednako kao špeceraj možete naručiti i heroin i marihuanu, rekla je Glavak raspravljajući o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za 2012.

Borba protiv droge košta

Zastupnici upozoravaju da borba protiv droge itekako košta, u 2012. država je na to ime potrošila preko 620 milijuna kuna, 120 milijuna manje nego godinu prije.

Do kraja 2012. u registru liječenih bilo je preko 32 tisuće osoba, od kojih je 2735 osoba umrlo, upozorava Tamara Šimac Bonačić (SDP).

U 2012. porasla je potrošnja marihuane, u Zagrebu kontinuirano raste stopa potrošnje metadona, sve je više konzumenata tzv. sintetičkih droga.

Zastupnici upozoravaju i na druge ovisnosti, na podatak da je 81 posto učenika osmog te prva dva razreda srednje škole pilo alkohol, da se gotovo svaki drugi učenik najmanje jednom kockao ili kladio.

Kocka i klađenje pošasti su koje razaraju hrvatsko društvo, polovica djece je ušla u kladionice, upozorava Grubišić (HDSSB).

'Hrvati su na devetom mjestu po pijenju alkohola'

Laburist Branko Vukšić prenosi podatke o pijenju alkohola po kojima su Hrvati na devetom mjestu, s 15 litara po glavi, prvi su Moldavci.

Drogu, alkohol i cigarete nazivaju i trima jahačima apokalipse, ističe Glavak i poručuje kako je svaka droga opasna.

Zastupnici problematiziraju i razmjer kazni koje se izriču za zlouporabe.

Roditelji pitaju kako to da se za 40-ak milijuna u slučaju Planinska dobije godina rada u nekoj kuhinji, a za kilu trave tri godine strogog zatvora, prenosi Grubišić.

Većina zastupnika dijeli mišljenje da se treba okrenuti prevenciji i edukaciji, djelovati prema obitelji, pomoći joj da prepozna simptome ovisnosti, a djeci i mladima dati više prostora za aktivno provođenje slobodnog vremena, učiti ih pozitivnim životnim vještinama.

Borbu protiv droge kao globalnog problema nećemo dobiti, ali prevencijom i edukacijom možemo utjecati, zaključila je Glavak.

U maloljetničkom zatvoru bilo 217 maloljetnika

Novih je osoba u sustavu liječenja 1128 što je manje od proteklih godina. Na prvi tretman ovisnici dolaze sve stariji, te je prosječna dob prvog dolaska na izvanbolničko liječenje 24,9 godina, a na bolničko liječenje 32,6 godina.

HDZ i Laburisti tražili razloge za neglasovanje o Izvješću rada DORH-a

Tijekom 2012. godine 217 maloljetnika izdržavalo je kaznu maloljetničkog zatvora ili odgojnu mjeru upućivanja u odgojni zavod, pri čemu je 24,4 posto njih bilo ovisnika o drogama, a čak kod 90,6 posto ovih maloljetnika ovisnost o drogama ili drogom uzrokovane poremećaje, utvrdio je stručni tim maloljetničkog zatvora ili odgojnog zavoda. U ukupnoj ovisničkoj populaciji tijekom 2012. godine maloljetnici su participirali s 2,3 posto. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene