Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Subvencioniranje kredita

Bulj: "Moraju se znati kriteriji, inače će biti obračun kod O.K. korala"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita u prvom čitanju, kojim Vlada želi pomoći osobama mlađim od 45 godina u stjecanju prve nekretnine.

Prema zakonskom prijedlogu, država će četiri godine plaćati pola rate kredita za kupnju prvog stana ili kuće, a ako osoba dobije ili usvoji dijete u tom razdoblju, za svako dijete rok će se produžiti za još dvije godine. Ako osoba u obitelji ima nekog s invaliditetom većim od 50 posto, rok se produžava za još jednu godinu.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Omogućava se kupnja novih, ali i rabljenih stanova i kuća vrijednosti do 1500 eura po četvornom metru, pri čemu ukupan iznos do kojega država sufinancira kredit ne premašuje 100.000 eura. Nekretnina može biti i skuplja, ali ostatak se neće subvencionirati.

Efektivna kamatna stopa na taj kredit ne smije biti veća od 3,75 posto godišnje, a ugovore o subvencioniranju kredita sklapat će Agencija za prodaju nekretnina. Ukupno je za tu mjeru u 2017. u državnom proračunu predviđeno 17,5 milijuna, a u projekcijama za iduće godine predviđen je iznos od po 35 milijuna kuna godišnje.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

10:32 Miro Bulj (Most) kazao je kako je nužno jasno definirati kriterije prilikom prijave za subvencije jer će po trenutnom sistemu "tko prvi - njegovo" to izgledati kao obračun kod O.K. Korala.

10:22 Anka Mrak Taritaš (HNS) kazala je kako će se mladi ljudi prije opredijeliti za podstanarstvo nego za kupnju nekretnine.

"Mi poručujemo mladima da se zadužuju kod banaka, a mislim da nije trenutak za to", kazala je Mrak Taritaš.

10:15 Goran Aleksić (Snaga) kazao je kako zakon može biti bolji.

"Model koji je predložen - da se plaća pola rate prve 4 godine ima jedno bitno ograničenje u pogledu minimalnog roka otplate u roku od 15 godina. Naš prijedlog je da se četiri godine otplaćuje kompletna kamata. Trošak države u kratkoročnim kreditima je manji. Predlažemo da prvi model bude ovaj koji je već u zakonu, a u drugom država otplaćuje kamatu i tu nema ograničenja roka otplate", kazao je Aleksić.

10:09 Marin Škibola (nezavisni) kazao je kako predloženi zakon pogoduje bankama.

"Ovaj zakon se odnosi samo na 1.000 ljudi, što je s ostalim mladim ljudima. Što će se dogoditi nakon te četiri godine?", kazao je Škibola

10:05 "Mislimo realizirati oko 1.500 kredita. Nakon što Sabor usvoji zakon, APN će raspisati poziv bankama koje mogu ponuditi maksimalnu kamatu od 3,75 posto da bismo spriječili lihvarenje. Nakon što APN sklopi ugovor s bankama, raspisat će se poziv na koji će se građani javljati", pojasnio je Kuščević.

10:03 "Velik broj mladih teško rješava stambeno pitanje, pogotovo ako je riječ o prvom stanu. Država će prve četiri godine subvencionirati 50 posto rate kredita. Ako u tom periodu obitelj dobije ili posvoji dijete, taj će se rok produžiti. Maksimalna cijena nekretnine koja se može kupiti je 100.000 eura. Prihvatljivi su i veći iznosti, ali sufinancirat će se samo do tog iznosa. Mogu se kupiti i novi i rabljeni stanovi, a u obzir dolazi i gradnja kuće",  kazao je Kuščević.

10:02 Sabor je nastavio rad raspravom o prijedlogu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojeg je predstavio ministar graditeljstva prostornog uređenja Lovro Kuščević.

9:57 Maro Kristić (Most) kazao je kako ništa nije napravljano po pitanju poboljšanju pomorske strategije.

9:53 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) kazao je kako nijedan strani trgovački lanac već šest godina nije platio porez na dobit.

"Radnici na galeriji možda će ostati bez posla zbog 8 milijuna kuna, a ovdje se milijarde ne plaćaju", kazao je Lovrinović.

9:52 Radnici tvrtke Meiso koji su sjednicu pratili na galeriji izlaganje Branimira Bunjca popratili su pljeskom.

Potpredsjednica Sabora Milanka Opačić upozorila ih je da sjednicu prate u tišini.

9:37 Maro Kristić (Most) tražio je stanku kako bi govorio o stanju u pomorstvu

9:36 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) traži stanku zbog neplaćanja poreza na dobit od strane stranih trgovačkih lanaca

9:35 Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) stanku je zatražio kako bi govorio o problemu tvornice Meiso obuće u Goričanu

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene