Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

'Nikad teža vremena, nikad kraće izvješće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polugodišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna ukazuje na nastavak naglašeno recesijskih kretanja iz prethodnih godina.

11:43 - Dok u ovoj zemlji ne profunkcionira pravna država neće nam biti bolje, dok je tečaj kakav je, ali ne daj Bože ga korigirati, teško da će biti bolje, dok imamo referendum svako nekoliko mjeseci neće biti bolje, dok se varamo s izvozom neće biti bolje, dok imamo selektivno pravosuđe neće biti bolje', poručio je Kajin.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Slika nije dostupna Sabor o deificitu UŽIVO 'Ne treba puno pameti kako bi se shvatilo kakvu gospodarsku politiku vodite'

11:33 - Goran Marić (HDZ) smatra da vodimo pijanu ekonomsku politiku. Glavna greška je, kaže, poopćavanje, tj. ono što je dobro za jednoga nije dobro za sve.

Kajin se boji da bi prilike u zemlji bile još i gore da nije bilo predstečajnih nagodbi.

11:25 - Godina je prošla, pred nama je rebalans, ne znam zašto se čeka s istim. Bojim se da će 2015. biti zahtjevnija od 2014., rekao je Damir Kajin.

Hrvatska ne ide u bankort, ne treba nikoga plašiti. Ali bojim se da će 2016. godina nakon izbora biti godina otrežnjenja, smatra Kajin.

11:12 - 'Javni dug nije ni počeo s ovom vladom, niti će završiti s ovom vladom', rekao je Rađenović.

11:02- Zamjenik ministra Igor Rađenović javio se za riječ nakon Kluba HDZ-a.

'Nije kolega Šuker izrekao puno točnih stvari, ali ja sam si zabilježio nekoliko njih netočnih. Od samog tehničkog dijela da informacije nisu sveobuhvatne. Ja sam se temeljito pripremio. (...) Slažem se da su makorekonomske projekcije bile optimistične i da ih nažalost nismo ostvarili', rekao je Rađenović.

'Ono što očekujemo ove godine, deficit zasigurno neće biti veći od 16 milijardi i neće biti veći nego prošle godine', rekao je Rađenović.

'Govorili ste o strukturnim reformama i nevoljkosti da se one provode. I danas je bilo koja strukturna reforma u startu dočekana na noć',  poručio je Rađenović Šukeru.

10:45  - 'Jedna stvar bode u oči, a to su fondovi, europski fondovi. Novac koji nam je ponuđen nismo uzeli. Ponašamo se kao zemlja koja im suficit. To je pokazatelj nesposobnosti ljudi koji vode državu, ponuđeni novac koji stoji na stolu ne uzeti', rekao je Branko Vukšić.

10:29 - Aktualna Vlada ne razumije kako funckionira gospodarstvo u 21. stoljeću. Također ne shvaća potencijal ulaska Hrvatske u EU. Cijela ekonomska politika svela se na poreze. Ako nemate minimum povjerenja građana u državu i ulagača da ne znaju mjesec dana unaprije koliki će biti porezi, tko će u takvoj državi voditi posao, rekao je HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević

10:20 - Prvi je Šukeru replicirao Ivo Jelušić. 'Dobar dio rasprave kolege drži se one narodne 'drž'te lopova', rekao je Šukeru.

'Kolega Jelušić vi ste samo potvrdili ono što sam ja govorio, vi jednostavno niste svjesni što se u Hrvatskoj događa', odgovorio je Šuker i dodao da nije govorio o nezaposlenosti, nego o padu zaposlenosti koja znači gubitak radnih mjesta. 'Ovaj proračun jasno govori da strukturne reforme nisu provedene', ponovio je Šuker.

Branko Bačić rekao je da Vlada ne samo da nije sposobna rješavati nagomilane probleme, nego nema ni viziju što nas očekuje iduće godine.

10:11 - 'Nemojmo ići rasturati ono što smo godinama gradili, a to je sustav državne riznice', poručio je Šuker. 'Iz ovoga što sam dosad rekao jasno će je da ovaj proračun nije rezultat struke nego političkog pritiska.'

'Rashodovna strana jasno vam govori da se u državi nisu provele strukturne reforme, jer da jesu ta strana bi izgledala drugačije. Za provođenje strukturnih reformi treba politička volja. Nažalost ni mi je nismo imali dovoljno', rekao je.

'Rebalans će biti za 15 ili 20 dana, a stvarni problem RH je 2015. jer se one ključne rashodovne strane ne mogu smanjiti jer nisu provedene strukturne reforme.'

'Javni dug, on će na kraju godine biti preko 82 posto, ali unutra nije HABOR, unutra nije ZG Holding. To vam se još penje za par postotaka'. 'Ako se ništa ne učini Hrvatska će 2015. godine biti u predstečajnoj nagodbi', zaključio je Šuker.

10:06 - 'Ništa se ne može sakriti, ništa se ne može prikriti, nešto se može uljepašti što se radi već tri godine, no to uljepšanje dovelo nas je do ovdje', rekao je Šuker.

'Najtragičnija igra je sa zdravstvenim doprinosom. (...) Ja najavljujem ovdje da će Klub HDZ-a predložiti zaključak da se u ovom visokom domu podnese jedno ukupno izvješće o stanju dugova o zdravstvu', poručio je.

10:04 - 'Ono što je kontinuirano kao posljedica krivih makroekonosmkih procjena je rast inozemnog duga. A kad imate krive procjene onda ono što vam se ne događa prihodovnoj strani želite popraviti s porezima. A onda dođete do vođenja krive porezne politike.'

10:02 - Otvorena je rasprava. U ime kluba zastupnika HDZ-a govori Ivan Šuker.
'Nikad teža vremena, nikad kraće izvješće, zapravo obrazloženje državnog proračuna', rekao je na početku.

Planirano izdvajanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice nazvao je 'cirkusom', ocjenivši da će se time deficit državnog proračuna povećati za tri milijarde kuna.

'Riznica je jedan od najkapitalnijih projekata u reformi državne uprave, ona vam nudi da na najbolji i najkvalitetniji način upravljate novcem poreznih obveznika. Nemojmo rasturati ono što smo godinama gradili, jer se novcem može kvalitetno upravljati samo ako je na jednom mjestu', rekao je Šuker u saborskoj raspravi o polugodišnjem izvješću o izvršenju državnog proračuna.

09:59 - Franjo Lucić zamjenika ministra pitao je gdje su reforme koje su obećali. 'Vaš kraj i mandat ove vlade je pri kraju, a da istovremenu za Hrvatsku niste učini baš ništa', rekao je.

Lucić (HDZ) tvrdi da će deficit u konačnici, dakle na kraju godine, biti blizu 20 milijardi kuna .'Sve upućuje da će biti blizu 20 ili preko 20 milijardi kuna', uvjerava Lucić. Prenosi i tvrdnje analitičara da će aktualna Vlada u četiri godine povećati zaduženje države za deset milijardi eura.

'Vladin mandat je pri kraju, a za državu niste učinili ništa', poručio je HDZ-ovac vladajućima.

Rađenović je rekao da će o iznosu deficita za ovu godinu odlučiti Sabor. 'Jasno sam rekao da je deficit minus 7,953 milijardi kuna.Ono što mogu reći je da Vlada razmatra kako će rebalans izgledati, ali deficit sigurno neće biti iznad prošlogodišnjeg', rekao je Rađenović.

09:54 - Jadranka Kosor rekla je da je očekivala kako će Rađenović naznačiti i predviđanja za rebalans jer ovo izvješće pokazuje da proračun nije dobro planiran. 'Mislim da bi danas bio red i prilika da saznamo kad će rebalans jer smo u studenom'. rekla je.

Kosor je zanimalo i Vladino viđenje deficita, odnosno kakav će biti do kraja godine, pa pita kad će rebalans proračuna.

Manjak je planiran na 13,5 milijardi kuna, odgovara Rađenović i kaže da je rebalans u završnim dogovorima, na Vladi će biti slijedeći četvratk, u Saboru u studenome.

Šest godina smo u recesiji, deficit je ozbiljan problem, javni dug je ozbiljan problem, svi zajedno ćemo morati učiniti dodatne napore da u proceduri prekomjernog deficita pokušamo svesti svoje rashode u okvire koje nam prihodi omogućuju, rekao je Rađenović.

'Rekao sam da će Vlada doći s rebalansom, ovih dana vršimo završne dogovore oko toga. Na prvoj sjednici nakon saborske pauze koja je najavljena u trajanju od dva tjedna Vlada će donijeti rebalans, odgovorio je.

09:52 - 'Svaki polugodišnji izvještaj zapravo pokazuje kako je vlada funkcionirala. Vi ste prepričali dijelove tog proračuna, a niste dali interepretaciju. A ona pokazuje svu katastrofu vođenja države. I zbog toga ćemo mi morati raditi rebalans proračuna iz kojeg će još više biti razvidno u kakvom stanju se nalazi Hrvatska', rekao je Rađenoviću Željko Reiner.

'Nije moj posao interepretacija nego da vas izvijestim o brojkama', odgovorio mu je Rađenović.

09:50 - 'Nažalost istina je da su ove godine prihodi podbacili u odnosu na planirano i između ostalog i zbog toga će Vlada doći s rebalansom pred Sabor. Nastojat ćemo da rashode održimo na razini planiranog. Što se tiče prihoda morat ćemo priznati da su slabiji od plana', rekao je Rađenović.

09:47 - 'To bi otprilike bilo to oko brojki za prvih šest mjeseci. Neću reći ništa novo ako kažem da smo nažalost šest godina u recesiji, deficit kao takav je ozbiljan problem', rekao je.

09:44 - 'Bilanca ukupan manjak, višak, manjak državnog proračuna u prvoj polovici ostvaren nešto manje od 8 milijardi kuna', rekao je Rađenović.

'Što se tiče proračunske zalihe, imate kratak izvještaj, što znači da nije pretjerano rabljena', rekoa je zamjenik ministra saborskim zastupnicima. 

09:37 - 'Industrijska proizvodnja ostvarila je rast od 0,7 posto. Zabilježen je porast broja turista. I nadalje je nažalost visoka stopa nacionalne nezaposlenost. Zabilježeno je blago povećanje plaća. Zadnje oko makroekonosmkim pokazatelja, robni izvoz je rastao', rekao je Rađenović.

09:35 - Prijedlog polugodišnjeg izvješća o izvršenju državnog proračuna podnijela je Vlada RH. prijedlog je dodatno obrazložio Igor Rađenović, zamjenim ministra financija. 'Zadovoljstvo mi je i čast da u ime Vlade kažem nekoliko rečenica o izvještaju', rekao je na početku izlaganja.

Počeo je s makroekonosmkim pokazateljima koji 'nažalost ukazuju na nastavak recesijskim kretanja'.

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović izjavio je danas u Hrvatskom saboru da određeni 'visokofrekventni pokazatelji' upućuju na određenu promjenu trenda u gospodarskoj aktivnosti, odnosno bude nadu u oporavak.

'Makroekonomski pokazatelji u prvom polugodištu 2014. ukazuju na nastavak recesijskih kretanja, s druge strane određeni visokofrekventni pokazatelji pokazuju na određenu promjenu trenda u gospodarskoj aktivnosti, bude nadu u oporavak, tako da se nadamo da je to ipak neko svjetlo na kraju tunela', rekao je Rađenović podnoseći Saboru polugodišnje izvješće o izvršenju državnoga proračuna.

Rađenović navodi da je BDP u prvom tromjesečju realno bio smanjen za 0,4 posto, u drugom za 0,8 posto. Državna potražnja pala je u prvom polugodištu za 1,9 posto, potrošnja kućanstava za 0,5 posto. Došlo je do daljnjeg usporavanja inflacije, a tako je došlo do pojave blage deflacije, naveo je zamjenik ministra.

Ohrabruje rast industrijske proizvodnje od 0,7 posto, trgovina na malo realno je stagnirala, zabilježen je porast broja dolazaka turista i broja noćenja. Visoka je prosječna stopa administrativne nezaposlenostii, bilježi se blago povećanje plaća. Robni izvoz u prvih šest mjeseci rastao je za 13,3 posto, uvoz za 3,7 posto.

U prvom polugodištu ukupni prihodi državnog proračuna ostvareni su u iznosu od 55,9 milijardi kuna i bili su 6,9 posto veći nego u istom razdoblju lani. Ukupni rahodi iznosili su 63,9 milijardi kuna, što je 48,9 posto posto planiranih rashoda. U odnosu na isto razdoblje 2013., rashodi su povećani za 138,5 milijuna kuna ili 0,2 posto.

U prvom polugodištu manjak proračuna konsolidirane opće države bio je 6,7 milijardi kuna ili dva posto BDP-a.

Manjak državnog proračuna iznosio je osam milijardi kuna ili 2,4 posto BDP-a, što je 3,4 milijarde kuna manje nego lani u istom razdoblju, rekao je Rađenović.

Hrvatski sabor će u nastavku 14. sjednice razmotriti polugodišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna, a u Sabor bi trebali doći i predstavnici referendumske inicijative 'U ime obitelji' i predati prikupljene potpise za raspisivanje referenduma o ustavnim promjenama, kojima bi se izmijenila pravila za parlamentarne izbore.

Javni dug Hrvatske iznosi 75,7% BDP-a!

Polugodišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna ukazuje na nastavak naglašeno recesijskih kretanja iz prethodnih godina. BDP je u prvome tromjesečju ove godine na međugodišnjoj razini realno smanjen za 0,4 posto, kao posljedica nastavka pada domaće potražnje. U drugom tromjesečju 2014. ostvareno je realno smanjenje BDP-a od 0,8 posto u usporedbi s istim razdobljem 2013.

U prvom polugodištu ove godine ukupni prihodi državnog proračuna ostvareni su u iznosu od 55,9 milijardi kuna i bili su 6,9 posto veći nego u istom razdoblju lani. Ukupni rashodi iznosili su 63,9 milijardi kuna, što je 48,9 posto planiranih rashoda. U odnosu na isto razdoblje 2013., rashodi su povećani za 138,5 milijuna kuna ili 0,2 posto. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene