Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Hrvatska sve ćešće na meti tužbi pred Europskim sudom za ljudska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor bi na kraju tjedna trebao glasovati i o ranije raspravljenim točkama, među kojima je i izvješće Mladena Bajića.

Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja razmotriti izvješće zastupnice Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za 2012.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Arsen Bauk Predizborna kampanja Bauk je SDP-u donirao 3010,66 eura. Znate li tko je rođen na taj datum?

Taj sud je u 2012. donio 23 presude u predmetima u kojima je tužena Hrvatska, a u pet slučajeva utvrdio je da nije bilo povrede konvencijskog prava.

Ured je izvršio 19 presuda, na temelju kojih je iz državnog proračuna isplaćeno 325.950 eura, 70 posto više nego godinu ranije.

Zastupnica RH Štefica Stažnik u izvješću ističe značajno povećanje broja predmeta zbog povrede konvencijskih prava - prava na suđenje u razumnom roku, prava na život, zabrane mučenja, ponižavajućeg i nečovječnog postupanja, povrede prava na mirno uživanje vlasništva itd. te dodala kako uredu zastupnice Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava treba omogućiti bolje uvjete zbog porasta zahtjeva.

Naglašava da su osobitu pozornost privukli predmeti koji se odnose na istrage ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, pritvorski predmeti u kojima su postupci pokrenuti zbog prekomjerne duljine pritvora, nedostatnih razloga za pritvor ili zbog neodlučivanja Ustavnog suda o produljenju pritvora te predmeti koji se odnose na pitanje neprenesene devizne štednje u Ljubljanskoj banci.

SDP-ov Josip Kregar za govornicom je rekao kako porast broja predmeta nije izraz rada ovog Ureda nego izraz okolnosti ovog društva, 'Hrvatska nije društvo u kojem vlada poštenje i u kojem vlada povjerenje u profesionalno sudstvo', rekao je Kregar te dodao kako treba dati podršku ovom izvješću kao i poticaj samom Uredu.

HDZ i Laburisti tražili razloge za neglasovanje o Izvješću rada DORH-a

Sabor bi na današnjoj sjednici trebao glasovati o ranije raspravljenim točkama, među ostalim i o izvješću glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića o radu državnih odvjetništava u 2012.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene