Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor o izmjenama Zakona o obveznim odnosima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor jutros je zasjedanje počeo raspravom o izmjenama Zakona o obveznim odnosima kojima se s direktivama EU usklađuju područja vezana uz zaštitu potrošača i zdravlja, bankovna jamstva i garancije te turističke ponude.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da predložene izmjene definiraju odgovornost proizvođača za neznatne materijalne nedostatke i jamstva za ispravnost prodane stvari, pri čemu kupac nema pravo na raskid ugovora, već na razmjerno sniženje cijene.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Slika nije dostupna SDP-ov prijedlog U Saboru o izmjenama zakona o prekidu trudnoće: "Nije isto kada nastaje ljudski život i kada nastaje ljudska osoba"

Proizvođačima bi se smatrali i uvoznici stvari.

Reguliraju se i ugovori po modelu "ključ u ruke", u koji se uvrštavaju i odredbe o projektiranju, ne samo o izvođenju i građenju.

S direktivama EU usklađuju se i odredbe oko bankovnih akreditiva, na način da je otvaranje akreditiva obveza banke prema nalogodavcu, a isplata obveza prema korisniku.

Razdvajaju se i posebno uređuju bankovna jamstva i bankovne garancije kao pravni instituti.

Od saborskih klubova u raspravi je sudjelovao samo HDZ-ov, čiji je Goran Marić kazao da predložene izmjene predstavljaju kvalitetan pravni okvir za gospodarske aktivnosti, te poboljšava položaj kupaca u širokoj potrošnji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene