Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Most već ovog ljeta želi uvesti plaćanje eurima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o cestama kojim se planiraju ograničiti sredstva iz državnog proračuna za financiranje građenja i održavanja javnih cesta i željezničke infrastrukture.

Ograničavanje proračunskih sredstava od naplaćene trošarine na energente dio je fiskalne konsolidacije i financiranja rashodne strane državnog proračuna, navodi se u obrazloženju prijedloga.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Treći dan izvanredne sjednice Sabora Završeno glasanje Teške riječi trećeg dana izvanredne sjednice: "Ako plin ove zime bude jedan cent, ja ću platiti pet eura da se HDZ-ovci ne smrznu"

Izmjenama Zakona o cestama vozila hitnih službi odnosno policije, vatrogasaca, hitne pomoći i gorske službe spašavanja oslobađaju se plaćanja cestarine za korištenje autocesta.

Predložene izmjene trebale bi omogućiti i rasterećenje proračuna jedinica lokalne samouprave s brdsko-planinskih područja za redovno održavanje cesta u zimskim uvjetima.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

13:30 Određena je stanka do 15 sati

10:36 "Hrvatska je u zagrljaju pravne paralize. Kolika je prava cijena izgradnje autoceste po kilometru. Hrvatska vojska bi napravila ceste puno jeftinije. Predložio bi da vlada formira pokretne sudove i riješi te lokalne šerife, a crkvi da te lopove ekskomunicira dok ne vrate lovu", kazao je Željko Glasnović (nezavisni)

10:21 Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture predstavio je izmjene zakona.

"Ograničava se iznos naknade za financiranje građenja i održavanja javnih cesta i željezničke infrastrukutrure. Uvodi se definicija izvanrednog prijevoza koja dosad nije bila prisutna u zakonima. Vozila hitnih službi bit će oslobođena plaćanja cestarine", kazao je Mihotić.

10:19 Sjednica je nastavljena raspravom o izmjenama Zakona o cestama

10:15 Grozdana Perić (HDZ) govorila je o problemu blokiranih građana.

"Svaki četvrti aktivno zaposleni Hrvat je blokiran. Ukupna dugovanja iznose 41 milijardu kuna. Vlada će pregledati stanje i strukturu dugova i dužnika. Minimalna plaća odlukom ove Vlade je povećana za 67 kuna", kazala je Perić.

10:05 Maro Kristić (Most) iznio je prijedlog ograničenog uvođenja plaćanja eurima.

"Zbog nemogućnosti plaćanja u eurima, brojni turisti u sezoni odustaju od kupnje suvenira i ostalih transakcija jer ne žele čekati u redovima u mjenjačnicama. Time se gube milijuni, a uvođenje plaćanja u eurima riješio bi se taj problem", kazao je Kristić.

Prijedlog Mosta je da se već od ove turističke sezone uvede mogućnost plaćanja u eurima, ali do dnevnog iznosa od 200 eura. Ta bi mjera trebala obuhvatiti cijelu Hrvatsku.

10:00 Mirando Mrsić (SDP) kazao je kako prijedlog zakona o minimalnoj plaći još nije stavljen na dnevni red.

"Unatrag godinu dana, vladajući iskazuje zadovoljstvo gospodarskim rastom. Slušamo kako nam ekonomija raste, ali sve više mladih ljudi odlazi iz Hrvatske. Vlada ništa ne čini na tom području. Došlo je vrijeme da na dnevni red dođe pitanje minimalne plaće", kazao je Mrsić.

9:37 Stanku je zatražio i klub zastupnika HDZ-a zbog stanja blokiranih građana

9:37 Davor Vlaović (HNS) zatražio je  stanku zbog problema vodooskrbe

9:35 Maro Kristić (Most) stanku je zatražio kako bi govorio o mogućnosti uvođenja plaćanja u eurima u ograničenom obimu.

9:35 Mirando Mrsić (SDP) zatražio je stanku kako bi govorio o minimalnoj cijeni rada

9:34 Silvano Hrelja (HNS i HSU) traži stanku zbog neragiranju ministarstava na inicijative građana

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene