Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasovac u Saboru:

Glasovac u Saboru: "Netko je odlučio pod okriljem noći izmijeniti pravac koji je dao Sabor i napraviti masakr"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspravom o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za naknadu oduzete imovine Sabor je danas ušao u pretposljednji tjedan zasjedanja prije početka ljetne stanke.

13:40 - Sabor je zaključio raspravu o prijedlogu Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenim u RH. Zasjedanje se nastavlja u 15 sati.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Treći dan izvanredne sjednice Sabora Završeno glasanje Teške riječi trećeg dana izvanredne sjednice: "Ako plin ove zime bude jedan cent, ja ću platiti pet eura da se HDZ-ovci ne smrznu"

11:55 - Sabina Glasovac u ime Kluba SDP-a osvrnula se na sastanak premijera Plenkovića, ministrice obrazovanja Divjak i Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja koji bi se trebao održati popodne.

"Na njemu će se krojiti budućnost našeg obrazovnog sustava i kada će naša djeca ići u novu školu. Mi smo u Saboru donijeli Strategiju obrazovanja bez glasa protiv. Međutim, netko je odlučio pod okriljem noći, daleko od očiju javnosti izmijeniti potpuno pravac koji je dao Sabor, najviše tijelo u RH. Netko je napravio novi akcijski plan provedbe strategije, netko si je uzeo za pravo da masakrira i derogira strategiju koju je donio Sabor. Mijenjano je 120 mjera bez znanja Sabora, izbačeno je 11 ciljeva i dodano 12 novih bez znanja Sabora", poručila je Glasovac. Apelirala je na one koji sudjeluju na sastanku poslijepodne, prvenstveno na premijera da, kako je rekla, odustanu od "masakra hrvatskog obrazovnog sustava". 

"Strategija je izmijenjena do neprepoznatljivosti. Apeliram na premijera da upravlja procesima u RH i da nitko pod okriljem noći ne može mijenjati put koji je zacrtao Sabor", kazala je Glasovac.

Odgovorila joj je Vesna Bedeković iz HDZ-a koja je istaknula da se Akcijski plan odvija  planiranom dinamikom te da kurikularna reforma nije upitna.

"Nastavak aktivnosti nije upitan i provodi se u interesu naše djece, učenika i učitelja, roditelja i nastavnika, svih građana Hrvatske. Pozivam vas daprestanemo dizati tenzije, da ne politiziramo situaciju. Molim vas da ne nasjedate na medijski linč. Kome je on u interesu? Kome je u interesu da se ometaju aktivnosti koje su u tijeku? Možda onima koji nisu bili u stanju provesti reformu", kazala je Bedeković. 

11:40 - U Saboru je stanka. Tražili su je SDP i HDZ zbog kurikularne reforme i sastanka Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja koji se održava danas a na koji stižu i premijer te ministrica obrazovanja.

11:12 - Ivan Pernar (Živi zid) ukazao je na problem.

"RBA zadruga predosjeća da bi ugovor mogao biti proglašen ništetnim. Po brzinskim mjerama gura nekretninu na dražbu i prodaje ju svojoj sestrinskoj firmi RBU nekretnine, kao što se dogodilo kod Motovuna. Čak i kad bi se ugovor proglasio ništetnim, te firme kćer će nastaviti deložirati ljude. Zato sam predložio amandman: ukoliko je nekretnina već prodana na dražbi da se ne može deložirati ovršenik sve dok, pazite misao, ne utvrdi je li prvotni ugovor bio ništetan ili ne. Ako je bio - nekretnina se mora vratiti ovršeniku", kazao je Pernar.

10:40 - Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenim u RH. Riječ je o zakonskom prijedlogu koji je u saborsku proceduru uputio nezavisni zastupnik Marin Škibola, a koji bi trebao bi pomoći dužnicima RBA i drugih zadruga koje su davale kredite s nepovoljnim uvjetima iako za to nisu imale odobrenja nadležnih državnih tijela.

Upravo je taj zakon bio Škibolin uvjet za podršku premijeru Andreju Plenkoviću prilikom izglasavanja povjerenja ministru Zdravku Mariću. Vlada je podržala Škibolin prijedlog zakona ali je na njega dala i čak 11 amandmana.

10:35 - Većina saborskih klubova izjasnila se da će podržati prijedlog da se Zakon o Fondu za naknadu oduzete imovine stavi van snage, odnosno da se Fond pripoji Ministrstvu financija. Ocijenjeno je kako je riječ o dobrom prijedlogu iako tek treba vidjeti kolike će biti njegove stvarne uštede.

9:50 - Nikola Grmoja (Most) je nakon stanke kazao da pokušava osvijestiti sve zastupnike da su ih izabrali građani i da prvenstveno njima odgovaraju.

"Sabor mora biti centar političke moći u kojem se donose odluke najvažnije za budućnost zemlje. Odluke se ne smiju donositi drugdje, a da zastupnici budu samo glasačka mašinerija. Ne smije se dogoditi da ne poslušamo građane kao što se dogodilo sa Zakonom o koncesijama. Ne smije nam se dogoditi da srljamo u sporazume. Zašto nismo zajednički podržali zahtjev Mosta da se trgovinski sporazum s Kanadom pošalje u drugo čitanje? Ako su tek dvije europske zemlje ratificirale taj sporazum? Što bi sad naš predsjednik Gordan Jandroković dao da se vratimo u 2009. kada je bio ministar vanjskih poslova pa da može preporučiti HDZ-ovcima da se čvršće postave prema Arbitražnom sporazumu sa Slovenijom? Što bi dao Vladimir Šeks, što bi dali svi HDZ-ovi zastupnici da se vratimo u 2009.? Molim vas, nemojmo biti glasačka mašinerija? Nemojmo biti odgovorni Plenkoviću, Petrovu, Bernardiću..? Budimo odgovorni samo hrvatskom narodu", poručio je Grmoja.

Gordan Jandroković nadovezao se rekavši da Arbitražni sporazum nema nikakvu težinu za Sabor od 2015. godine kada je donesena jednoglasna odluka o povlačenju iz sporazuma.

"Samo da znate i to," kazao je.

9:30 - Saborska sjednica počela je stankom koju je zatražio mostovac Nikola Grmoja zbog "funkcioniranja Sabora i donošenja odluka".

Na dnevnom redu ostao još troznamenkasti broj neodrađenih točaka pa je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković zastupnicima već najavio je pojačan intenzitet rada.

Nakon provedene analize s ciljem racionalizacije sustava javne uprave, predlaže se pripajanje Fonda za naknadu oduzete imovine Ministarstvu financija na način da se poslovi Fonda obavljaju u okviru zasebne ustrojstvene jedinice Ministarstva financija, te se u tom smislu predlaže da se Zakon o Fondu za naknadu oduzete imovine stavi van snage. Tim se zakonskim prijedlogom predviđa provođenje aktivnosti utvrđenih u Nacionalnom programu reformi za 2016. godinu. (N.C./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene