Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mrsić u Saboru

"Blagajnice će zamijeniti mladi za 2.620 kuna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ov Mirando Mrsić kritizirao je u Saboru proširivanje mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa na nezaposlene mlade ljude sa završenom četverogodišnjom srednjom školom.

Sabor danas nastavlja raspravom o prijedlogu da se zadnja srijeda u mjesecu veljači proglasi Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Pročitajte i ovo Ilustracija VRŠNJAČKO NASILJE Isti napadači koji su u centru Pule tukli maloljetnika, napali još jednog mladića: Trojica uhićena, ostali privedeni Vršnjačko nasilje u Puli Policija provodi istragu Uhićeni mladići koji su u centru Pule napali maloljetnika, policija poslala apel: "Ne dijelite snimku"

Istraživanje u Hrvatskoj provedeno na 23.000 učenika pokazalo je da je 33 posto djece tijekom određenog razdoblja bilo izloženo fizičkom, emocionalnom ili verbalnom nasilju, a 11 posto čestom i opetovanom.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja predložio je saborski Odbor za obitelj, mlade i sport.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

21:00 SDP-ov Mirando Mrsić kritizirao je u četvrtak poslijepodne u Hrvatskom saboru proširivanje mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) na nezaposlene mlade ljude sa završenom četverogodišnjom srednjom školom, ustvrdivši da će blagajnice u trgovačkim centrima zamijeniti mladi za 2.620 kuna.

"Blagajnice će zamijeniti mladi za 2.620 kuna", ustvrdio je Mrsić u ime Kluba SDP-a u raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o poticanju zapošljavanja.

"Proširivanje na trogodišnje i četverogodišnje srednjoškolce isporučit ćete mlade ljude trgovačkim lancima koji će ih moći legalno iskorištavati bez kontrole", dodao je.

Promjenama zakona predlaže se da se SOR ograniči na dobnu skupnu do 30 godina, a njezin obuhvat proširi, osim na nezaposlene s fakultetskom diplomom, i na nezaposlene sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić odgovorio je da je na Zavodu za zapošljavanje preko 20 tisuća osoba sa završenom četverogodišnjim obrazovanjem ispod 30 godina starosti i da se o njima mora voditi briga.

"Moramo misliti na te ljude, omogućiti im da kroz praksu steknu određene kompetencije i uđu na tržište rada", kazao je Ćorić.

Naglasio je da su dugotrajno nezaposleni te nezaposleni nižeg obrazovnog stupnja glavne ciljane skupine na koje je usmjereno redefiniranje mjera aktivne politike zapošljavanja te da je cilj učiniti mjere fleksibilnijima i efikasnijima.

Na Mrsićevu kritiku da je diskriminatorno što SOR-om nisu obuhvaćene osobe starije od 30 godina, Ćorić odgovorio da će stariji od 30 godina biti obuhvaćeni drugim mjerama, a na prozivke da nije poštovao socijalni dijalog kazao da je javna rasprava trajala 15 dana.

"Poštivanje socijalnog dijaloga iz vaše perspektive sigurno znači nešto drukčije nego iz perspektive ove Vlade", rekao je Ćorić, dodavši da su socijalni partneri sami sebe izuzeli iz povjerenstva za zapošljavanje Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Silvano Hrelja (Klub HNS-a i HSU-a) kazao je da je SOR bila mjera za ispravljanje poremećaja. ali da bi ubuduće mogla dovesti do pada cijene rada na tržištu. "Ako postane pravilo može dovesti do tektonskog poremećaja, dampinga na tržištu rada", smatra Hrelja.

U ime Kluba IDS-a, PGS-a i LRI-a u Tulio Demetlika upozorio je na izmjene prava stalnih sezonaca koje će, smatram dovesti turizam u velike probleme.

"Ljudi će iz turizma otići u druge industrijske grane ili, po još gorem scenariju, iseliti iz Hrvatske", rekao je Demetlika, naglasivši da se stalni sezonci ne mogu izjednačiti s nezaposlenima.

Zakonskim prijedlogom pravo stalnih sezonaca na sufinanciranje troškova produženog mirovinskoga osiguranja i pravo na novčanu pomoć usklađuje se s onima za vrijeme nezaposlenosti.

Ministar Ćorić pojasnio je da se se ne ukida mjera 'stalni sezonac', ali da Hrvatska nema novca financirati šest mjeseci osobu na Zavodu za zapošljavanje iznosom od 6.000 ili preko 6.000 kuna kolike su bile naknade stalnih sezonaca.

Branimir Bunjac (Klub Živog zida i SNAGA-e) upozorio je na koliziju zakonskih izmjena sa zakonom o zadrugama koji propisuje da zadruga može obavljati djelatnost i bez namjere stjecanja dobiti, budući da se izmjenama nezaposlenom osobom smatra osoba koja je član zadruge.

"To je kršenje ustavnog prava građana na slobodu udruživanja. Oko 85 posto zadruga ne ostvaruje dobit što znači da nemaju zaposlenih, a sada će izgubiti sva prava", rekao je.

Sabina Glasovac (SDP) kritizirala je prebacivanje troškova prijevoza SOR-ovaca na poslodavca, strahujući da će poslodavci taj trošak prebaciti na radnike.

"Kod SOR-a je važno da osobe ne snose trošak prijevoz, te da im se omogući da im država plati troškove stručni ili majstorski ispit", uzvratio je ministar Ćorić, poručivši joj da ne bi trebala polaziti od pretpostavke da će netko izigrati zakon.

Blaženku Bobanu (HDZ-a) zasmetalo je što mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa često naziva "Mrsićev zakon" iako, kako je rekao, taj zakon je prvi put donesen sredinom 2010., i do dolaska SDP-a na vlast kroz njega je prošlo 10-ak tisuća osoba.

Sabor je raspravio i prijedlog o prestanku zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta koji , prema obrazloženju, nije dao očekivane rezultate i koristilo samo 321 radnik kod 18 poslodavaca .

U hitnom postupku zastupnici su raspravili i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojim se, među ostalim, olakšavaju procedure pravnim i fizičkim osobama za obavljanje djelatnosti u vezi sa zapošljavanjem,

Sabor sjednicu nastavlja u petak.

14:00 "Moram se loše osjećati jer u kratkom roku nismo napravili ono što se vlada u pretprošlom sazivu obvezala kada je podigla zajam od Svjetske banke u iznosu od 70 milijuna eura od kojeg je 20 za reformu sustava socijalne skrbi. Teško će mi biti ako ne uđemo u rokove jer je velik zahvat kod informatizacije, obuke kadrova, opreme", ustvrdila je ministrica Murganić.

13:30 I Silvano Hrelja (HSU) ističe kako nema spora oko podrške predloženom zakonu. "HSU će ga podržati no nema koristi koliko ćemo plakati zbog godinu dana izgubljenog vremena već moramo isplanirati točno vrijeme da se projekt realizira do kraja ove godine", poručio je.

13:00 Mostovac Marko Sladoljev izrazio je žaljenje jer se datum prolongira na 31. prosinca kao i to što u ocjeni stanja nije navedeno što je odrađeno u uspostavi jedinstvenog centra.

"Voljeli bismo da ovo, već drugo prolongiranje roka, bude i zadnje", poručio je Sladoljev.

12:45 Izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, složni su bili svi saborski klubovi u četvrtak, treba podržati, no ipak se zamjeralo što se uspostavljanje Jedinstvenog centra za naknade u uredima državne uprave prolongira s 1. ožujka ove godine na kraj 2017.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić pojašnjavala je kako se to čini zbog redefiniranja načina uspostave Jedinstvenog centra za naknade te potrebe za osiguranjem organizacijskih i administrativnih uvjeta za prebacivanje nadležnosti administriranja zajamčene minimalne naknade iz centara za socijalnu skrb na tijela državne uprave pri kojima će biti ustrojeni centri.

"Treba onemogućiti one koji iskorištavaju jedan ovako neuređeni sustav. Treba izmjestiti naknade i administriranje iz Centra za socijalnu skrb koji je prekapacitiran, a ljudima tamo omogućiti da rade ono za što su se školovali", isticala je SDP-ova Milanka Opačić.

12:00 Sabor je nastavio rad raspravom o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi

11:40 "Pogledajte poslovnik i to članak 238 koji kaže da zastupnik treba govoriti o temi rasprave jer je u suprotnom podložan sankcijama. Ja sam sada dopustio odvlačenje od teme. Bilo je rečeno da je ovo zabavnije od kazališta. Ne, ovo je žalosno. Mi smo umjesto o vršnjačkom nasilju govorili o spomeniku Tesli, Merčepu, Đikiću, Titu i robotima....", kazao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

11:23 "Naravno da je skup bio politički, kada je i napad bio politički", rekao je Stazić.

11:22 "Odmah nakon napada suzavcem na klub, organizira se prosvjed koji je politički i na kojem se osuđuje sve one koji ne pripadaju lijevoj političkoj opciji. I suptilni govor mržnje je isto govor mržnje. Od suzavca je opasniji populizam", kazala je Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ).

11:19 "Kad mi vi kažete da govorim bedastoće, to mi je kompliment. Nisam ja osudio Merčepa, nego sudovi", odgovorio mu je Stazić.

11:17 "Vi ste najveći miner ovoga Sabora. Minirate raspravu o budućnosti. Kako vas nije sramota više govorite toliko bedastoća u Saboru ", kazao je Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku).

11:15 "Vratili bismo spomenik da smo mogli, ali odluku o tome donosi lokalna vlast. Vrijeđate Jovanovića koji je bio branitelj kojeg, kad se vratio iz rata nisu htjeli, zaposliti zbog nacionalnosti. Moj brat je bio vojnik. Ja sam bio u neborbenom sektoru. Bio je i Hebrang u neborbenom sektoru, a njega ne spominjete. Vi se ponosite Merčepom. Možda zbog njega nema spomenika Tesli u Gospiću", kazao je Stazić.

11:13 "Govoriti o Nikoli Tesli, a ne učiniti ništa da se njegov spomenik podigne, to je na razini glumca kakav i jeste. Kad ste ostavili Hrvatsku na milost srspkoj agreciji, izdali ste Nikolu Teslu. Ja sam s Merčepom uspio obraniti Gospić. Ja sam i Hrvat i Zagorac i bravar. Jedan takav vam je idol. Idite u to svoje vrijeme prošlosti i vratite se. Kome ne paše ovo vrijeme neka ide", kazao je Culej.

11:12 "Ja nisam za bratstvo i jedinstvo", kazao je Zekanović (Hrast).

11:11 "Vama zdravstveni odgoj ne odgovara, vi niste za to da bijelci i obojeni, Hrvati i Srbi, homoseksualci i heteroseksualci budu ravnopravni", kazao je Stazić.

11:08 "Krenite malo o partizanima i ustašama, to je vaša omiljena tema. Spomenuli ste Teslu i LGBT zajednicu iako je tema vršnjačko nasilje", kazao je Zekanović Staziću.

11:07 "Crkve su obnovljene, a Teslin spomenik nije. 127 delegacija je došlo na Titov sprovod. Zar bi svi oni došli na pogreb zločincu. Došli su mu se pokloniti. Ni Nelson Mandela nije skupio više delegacija. To što vi mrzite Tita jer je antifašist, to je vaša stvar", kazao je Stazić.

11:06 "Mister Stazić, vi ste nasljednici jedne stranke koja je uvela kulturu varanja, izvršila kulturocid. Govorite o Nikoli Tesli, što ne govorite o razrušenim crkvama. Zašto se ne govori o perverznom političkom plemstvu koje vrši intelektualni teror. Zašto ne govorite o tome da štitite jednog od najvećeg zločinca u povijesti i komunističku partiju", kazao je Željko Glasnović (NL).

11:04 "Ja ništa ne glumim. Sumnjam da vi možete prosuđivati moj rad jer sumnjam da ste gledali ijednu moju predstavu, a i kazališnu predstavu uopće. Ne možemo govoriti o borbi protiv nasilja bez ideologije ako je ona uzrok nasilja", kazao je Stazić.

11:03 Ivan Ćelić (HDZ) kazao je kako Stazić u Saboru glumi kazališnog umjetnika

11:00 Nenad Stazić (SDP) kazao je kako je nedopustivo da jedan zastupnik drugome govori da se vrati tamo odakle je došao.

Zapitao se i što se to nalazi u glavama nasilnika koji su pretukli mladog Iračanina u Karlovcu.

10:31 "Culej sramoti ovaj Sabor", kazao je Jovanović na što mu je Culej doviknuo iz klupe: "Idi tamo odakle si i došao"

10:30 Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić kazao je kako poslovnik nije prekršen.

"To je stil gospodina Jovanovića, kao što i vi imate svoj stil", kazao je.

10:29 Hrvoje Zekanović (Hrast) kazao je kako je Jovanović prekršio poslovnik jer je omolovažavao zastupnike.

10:28 "Vi ste loš primjer. Djeca će u školi naučiti da se ovako ne može ponašati", kazao je Jovanović citirajući članak o Culejevom sinu i njegovim objavama na društvenim mrežama.

10:27 "Peticija učitelja povodom vršnjačkog nasilja poziva da se djeca koja rade nemir na satu udalje s nastava. Sada se pozivate na zdravstveni odgoj. Hoće li on to utvrditi?", pitao je Stevo Culej (HDZ).

10:23 Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) kazala je da se o vršnjačkom nasilju raspravlja samo prigodno.

"Tko su najčešće žrtve zlostavljanja? Bila sam zgrožena kada sam pročitala da su djeca koja trpe nasilje mirna, ljubazna, darovita i dolaze iz siromašnih sredina ili su pripadnici nacionalnih manjina", kazala je Petrijevčanin Vuksanović.

10:15 "Nikakvo nasilje nad djecom nije opravdano, a svako nasilje nad djecom može se spriječiti. Sve češće se susrećemo s nasiljem među vršnjacima zbog čega nerijetko imaju posljedice i u odrasloj dobi. Ništa manje posljedice ne trpi ni dijete koje se nasilno ponaša i koje je naučilo da je nasilje način da izrazi svoju ljutnju. Ta djeca ne mogu pomoći sama sebi pa stručnjaci i mediji moraju postati još osjetljiviiji na taj problem. Nasilje se javlja sve češće, a načina zlostavljanja je sve više zbog razvoja tehnologije", rekao je Željko Jovanović (SDP) osvrnuvši se na slučaj brutalnog zlostavljanja u Sloveniji.

10:13 Sabor je nastavio rad raspravom o prijedlogu da se zadnja srijeda u mjesecu veljači proglasi Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

10:12 "Drago mi je da su umirovljenici vitalni i brinu o demografiji. Neki koriste stanke za početak kampanje za lokalne izbore. Za to se može sazvati presica, a ne zloupotrebljavati institut stanke", kazao je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

10:07 "Nije mi jasno koji su to brzi koraci za poboljšanje demografske politike na koje predsjednica poziva. U nekim se medijima loša demografska slika povezuje s umirovljenicima. Kao da su umirovljenici krivi za lošu demografsku situaciju. Oni su svoje po tom pitanju napravili. Nitko ne želi reći da je HZMO vitalni starac koji je gradio ovu zemlju i davao kredit za tvornice. Mi nemamo financijski odnos s našim umirovljenicima", kazao je Silvano Hrelja (HSU).

10:03 "Danas smo čuli da je hrvatska vlada za diskriminaciju. Mislim da je to malo previše. Strategija borbe protiv diskriminacije se mora donijeti do kraja ove godine tako da imamo vremena i radi se o tome. U tijeku je osnivanje radne skupine koja će raditi na toj strategiji. Vlada je pokazala da je za borbu protiv diskriminacije. Vjerujem da će kolege SDP i HNS-a biti nezadovoljni. Zašto oporbu toliko svrbi Ladislav Ilčić. Možda zato što je ukazao na farsu financiranja udruga kao što su B.a.B.e i GONG. Oporbu boli što udruge više ne dobivaju novac iz proračuna", rekao je Hrvoje Zekanović (Hrast).

10:02 Željko Lenart (HSS) kazao je kako Petrokemija Kutina proizvodi kvalitetno gnojivo u koje hrvatski poljoprivrednici imaju povjerenja. 

"Apeliram na Vladu da Petrokemija i dalje ostane u pretežnom vlasništvu RH i da nam se ne dogodi opet Ina", kazao je Lenart.

9:53 Maro Kristić (Most) govorio je o štetnim efektima projekta Golfa na Srđu.

"Prije točno 4 godine 10 tisuća građana Dubrovnika reklo je 'ne' tom projektu na referendumu. Dubrovčani nisu odustajali. Danas se ta njihova ustrajnost isplatila. Poništena je studija utjecaja na okoliš i poništena je lokacijska dozvola. Pozivam župana da izvrši presudu i da se projekt vrati na 100 hektara", kazao je Kristić.

9:46 "Vlada je bila obvezna usvojiti Strategiju suzbijanja diskriminacije do 31. prosinca prošle godine, no to se nije dogodilo. Vlada je dovela u pitanje mogućnost povlačenja više od 6 milijardi eura iz europskih fondova. Vlada Plenkovića zaustavlja usvajanje. Zašto? Kome u vladi smetaju pitanja prava nacionalnih manjina i istospolnih zajednica? Premijeru, osudili ste napad na LGBT zajednicu u klubu Super Super. Pokažite da ste bili iskreni i budite vjerodostojni. Danas čujemo insinuacije da su sami sebi krivi i da su možda sami podmetnuli suzavac. To me podsjeća na lažne optužbe Radovana Karadžića. Zaustavite ministre i savjetnike u namjeri da povuče novce iz EU fondova. Ne dopustite da Vlada gradi retrogradnu politiku na području ljudskih prava. Ne treba nam nova strategija, već usvajanje one koja leži na stolu premijera. To je strategija koja je zajednički projekt vlade HDZ-a, SDP-a i Mosta. Ovdje nema alternative", kazao je Klisović.

9:45 Nakon stanke zastupnicima se obratio Joško Klisović (SDP).

9:33 Silvano Hrelja (HSU) zatražio je stanku zbog "katastrofične najave predsjednice o raspadu mirovinskog sustava".

9:33 Branko Bačić (HDZ) traži stanku zbog rasprave o savjetnicima u Vladi RH.

9:32 Željko Lenart (HSS) tražio je stanku zbog restrukturiranje Petrokemije Kutina.

9:32 Maro Kristić (Most) traži stanku zbog poništenja lokacijske dozvole za projekt golfa na Srđu.

9:31 Giovanni Sponza (IDS) zatražio je stanku zbog statusa vlasništva nad neizgrađenim zemljištem za područje grada Vodnjana.

9:30 Peđa Grbin zatražio je stanku u ime kluba SDP-a zbog pitanja nacionalne strategije suzbijanja diskriminacije. (D.I./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene