Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno o udrugama

'Dosta je više tih nogometnih mešetara koji muzikašima lijepe 500 eura na čelo!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ima 50.901 udruga i 25.481 neprofitnih organizacija...

Prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu na početku sjednice obrazložio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac koji je rekao da je cilj prijedloga bio sveobuhvatno urediti financijsko poslovanje neprofitnih organizacija.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

U Registru udruga, koje vodi Ministarstvo uprave, registrirano je 50.901 udruga, a u Registru neprofitnih organizacija, kojeg vodi Ministarstvo financija, 25.481 neprofitna organizacija, rekao je Lalovac.

Među 25481 neprofitnom organizacijom najzastupljenije su udruge na koje otpada 92 posto. 'Kod udruga je zanimljivo da je promet preko računa za 2012. godinu iznosio 13,7 milijardi kuna, odnosno 4 posto BDP-a', rekao je Lalovac.

'Cilj zakona je da se na jedan sveobuhvatan način regulira područje poslovanja neprofitnih organizacija. Ako se u ovakvim vremenima krize na računima neoporezivo okreće oko 4 posto BDP-a, a da javnost i državne institucije ne znaju o čemu se radi, postavlja se pitanje želimo li to regulirati ili ne', rekao je Lalovac.

U Registar neprofitnih prijavilo se i 419 ustanova, 292 turističke zajednice, 280 sindikata, 219 umjetničkih organizacija, 194 vjerske zajednice, 132 zaklade, 90 političkih stranaka, naveo je Lalovac.

Financijske izvještaje za 2012. predalo je 12.200 neprofitnih organizacija čiji su ukupni prihodi iznosili 12,7 milijardi kuna. Isključe li se Hrvatske vode, DAB i HANDA, ukupni prihod neprofitnih organizacija je 9,2 milijarde kuna.

Branko Vukšić također se zalaže za uvođenje reda, te je zatražio da se stane na kraj nogometnim i drugim mešetarima, 'koji troše javni novac i, ne zbog dobrote, nego zbog bahatosti, lijepe muzikašima na čelo po 500 eura'.

Prihode preko milijun kuna ostvarile su 1.193 neprofitne organizacije, preko tri milijuna kuna njih 426, prihode iznad deset milijuna kuna njih 138. Od 12.200 neprofitnih organizacija, 10.624 odnose se na udruge koje su ostvarile prihode od 4,5 milijarde kuna.

Prosječna plaća u udrugama 7.402 kune

Najveći dio prihoda čine donacije – dvije milijarde kuna, od kojih milijarda i 200 milijuna kuna dolazi iz donacija iz centralnog i lokalnih proračuna.

Tih 10.624 udruge koje su predale financijske izvještaje zapošljavalo je 9.757 radnika, prosječna bruto plaća u udrugama je oko 7.402 kune.

Brojke iz kumulativnih financijskih izvještaja za 2012. godinu pokazuju veliki nesrazmjer prihoda i određenog dijela prometa, kaže Lalovac i tumači kako Vlada predloženim zakonom želi na sveobuhvatan način regulirati područje poslovanja neprofitnih organizacija.

Poslovanje neprofitnih organizacija treba se temeljiti na načelu dobrog financijskog upravljanja i kontrole, naglašava zamjenik ministra financija.

'Zakon bitniji od Zakona o radu'


'Kada govorimo o neprofitnim organizacija tu su crkve, turističke zajednice, HGK i vidimo da su se svi udružili da se podaci ne objavljuju, odnosno da izvješća budu tajna. Usuđujem se reći da je ovaj zakon bitniji od Zakona o radu. Preko računa udruge vrte 13,6 milijardi kuna, rekli ste 4 posto DDP-a, gdje je devet milijardi kuna, gdje završava. Udruge bez crkve imaju 800 milijuna kuna na računima. Riječ je o 10 posto proračuna RH bez novca koji kontrolira crkva, 10 posto poračuna curi. Uvedite red i dosta te otimačine', rekao je Damir Kajin.

Za repliku se javio i Laburist Branko Vukšić koji smatra da su iznesene brojke impozantne i da se vrti nevjerojatno puno novca, kao i da bi rado čuo, barem po djelatnosti, koliko je toga novca u sportu, nogometu...'Ovdje je puno muteži koju treba odvojiti od biste vode', rekao je. Nakon njega Ivan Šuker rekao je da nije istina da 13 milijardi kuna kola neoporezivo, nakon čega je Lalovac priznao da se možda krivo izrazio i da je trebao reći da se ne plaća porez na dobit.

Mirnu raspravu predsjednik Sabora Josip Leko u jednom je trenutko opisao kao novi doprinos parlamentarizmu.

Uvodi se obaveza podnošenja financijskih izvješća

Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu uvodi se obveza podnošenja financijskih izvješća neprofitnih organizacija.

Neprofitne organizacije ubuduće će morati osnovati trgovačko društvo ili drugi oblik udruživanja za obavljanje gospodarske djelatnosti ako ostvare više od 230 tisuća kuna prihoda, osim od pružanja usluga najma i zakupa.

Sabor ide u nadzor tajnih službi: Je li se zapošljavalo bez kriterija?

Saborski Odbor za pravosuđe, a zatim i zastupnici na plenarnoj raspravi, trebali bi razmotriti i prijedlog imenovanja Dinka Cvitana novim glavnim državnim odvjetnikom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene