Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propao Kotromanovićev prijedlog

Sabor ne podržava uvođenje odličja 'Heroj Domovinskog rata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina saborskih klubova nije danas podržala prijedlog SDP-ovca Ante Kotromanovića o zakonskom ustanovljenju odličja "Heroj Domovinskog rata", uz ocjenu da su svi poginuli branitelji heroji te da bi odlikovanje samo nekih dovelo do novih podjela.

'Za mene su svi poginuli heroji. Heroji mogu biti svi ili nitko', poručio je Mato Bilonjić (HDZ), a Kotromanovića je upitao koje bi to povjerenstvo određivalo koji je od branitelja herojski poginuo. 'Koja to komisija može odrediti tko je taj nadčovjek, tko je to poslije toliko godina spreman učiniti i nanijeti još jednu bol onima koji su izostavljeni', upitao je. Kotromanovićev prijedlog smatra plemenitom gestom, ali ne može, kaže, podržati nešto što bi napravilo novu nepravdu braniteljima i njihovim obiteljima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Hrvatski ponos 2012.' Spremni za Afganistan: Vojna vježba 'Hrvatski ponos 2012.' Slika nije dostupna Kotromanović razočaran u Vladu 'Diplomatski kanali mogli su za Purdu učiniti više'

Kotromanović mu je odgovorio da branitelji i njihovi ratni zapovjednici znaju kako je tko poginuo te stoga znaju tko je od njih zaslužio posebno odličje za herojstvo.

I Davorko Vidović (SDP) istaknuo je kako među braniteljima postoje razlike u njihovim doprinosima tijekom rata, koji se, smatra, moraju posebno vrednovati. 'Ne moramo svi biti heroji, ali neki jesu', poručio je, uvjeren da je Hrvatska jedina zemlja u svijetu koja je vodila pravedan, oslobodilački rat nakon kojega nema svojih heroja. Vidović smatra da su kriteriji po kojima su se do sada dodjeljivala odličja uvelike omalovažili i odlikovanja i branitelje, dokaz čega je, kaže, i umirovljeni general Vladimir Zagorec kao najodlikovaniji branitelj.

Stanko Grčić (HSS) tvrdi, pak, da važeći Zakon već propisuje odličja za junački čin i iznimnu hrabrost, te da umjesto odličja 'treba stvoriti uzore koji će svim naraštajima biti putokaz kako se voli, brani i predstavlja domovina'.

Damir Kajin (IDS) upozorava da bi dodjela odličja, kako je to predloženo zakonom, mogla 'prerasti u prvorazredno politikantstvo', upitavši tko će odlučivati zaslužuju li odličje heroja Domovinskog rata Ante Gotovina, Mirko Norac, Ivan Korade, Mladen Markač.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene