456709
456709
456709
456709
456709

Hrelja umirio umirovljenike, a Vladi poručio: ''Ovo je promašena reforma, samo debeloj guski maže vrat''

  • , 11.11.2016., 12:04
  • Autor:
  • komentara

Hrvatski Sabor nastavio je sjednicu.

 
 
 
 
Sabor (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)
Sabor (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

12:30 Božo Petrov je kazao kako će se iduća sjednica Sabora održati u utorak te kako idućeg petka neće biti zasjedanja Sabora kako bi zastupnici na Dan sjećanja mogli otići u Vukovar. Sjednica u utorak počet će raspravom o paketu poreznih zakona.

12:00 Nakon dugotrajne rasprave zastupnici su započeli s glasovanjem o imenovanjima i razrješenjima u saborske odbore i izaslanstva te izvješćima i prijedlozima saborskih odbora. Natpolovičnom većinom zastupnici su podržali izmjene Zakona o sustavu državne uprave te izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kojim se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom preoblikuje u Ministarstvo državne imovine. Na čelo tog ministarstva trebao biti doći sadašnji ministar bez portfelja Goran Marić.

9:54 Započela je rasprava o prijedlogu odluke o imenovanju Blage Markote za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, nakon što mu je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije dao u četvrtak jednoglasnu potporu. 

9:50 ''Ja ne mogu pustiti umirovljenike pod stanjem stresa i u strahu da će svi oni s mirovinom većom od 3800 kuna plaćati porez od 24 posto. Koristim priliku da im kažem da će plaćati 12 posto i da ih umirim što se tiče toga. No, njihova očekivanja će opet biti iznevjerena jer ovaj Zakon nije socijalno osjetljiv kad debeloj guski maže vrat. Oni s najvećom mirovinom i plaćom će dobiti najviše. Ovo je promašena reforma'', kazao je Hrelja i naglasio kako će oni s najvećim mirovinama, preko 6000 kuna bruto i kojih je u Hrvatskoj oko 15.000, poreznom reformom dobiti 1000 kuna više.

Podsjetio je i da je Kukuriku koalicija s povećanjem neoporezivog iznosa mirovine s 3400 na 3800 kuna otpustila u korist umirovljenika 10,5 milijuna kuna godišnje, a da se ovom poreznom reformom otpušta 1,3 milijuna kuna mjesečno u korist 15.000 umirovljenika s najvećim mirovinama. Dodao je i da se tim promjenama neće privući ni iseljenici da u starosti dođu živjeti u Hrvatsku, potkrijepivši to primjerima o neoporezivim iznosima mirovine u Sloveniji od 1050 eura, Italiji 900 eura, a Njemačkoj 950 eura.

Boži Petrovu, koji je napustio sabornicu i predsjedavanje prepustio potpredsjedniku Željku Reineru, na stolu je ostavio tabelu s izračunima po grupacijama. ''Žao mi je što ga sad nema'', kazao je Hrelja.   

9:38 Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika odmah na početku sjednice zatražio je 10-minutnu stanku zbog loše komunikacije prema umirovljenicima, potaknut mnogobrojnim upitima zabrinutih umirovljenika, kako bi se osvrnuo na predloženu poreznu reformu. Predsjednik Sabora stanku je odobrio.

9:30 Predsjednik Sabora Božo Petrov pročitao je dnevni red i dopune dnevnog reda te utvrdio da u Saboru ima dovoljan broj zastupnika za odlučivanje, tj. da je postignut kvorum.

Dnevni red je dopunjen s 19 novih točaka, među kojima je i zakonski paket porezne reforme. Osim paketom poreznih zakona, dnevni red je dopunjen Protokolom o pristupanju Crne Gore Sjeveroatlantskom savezu po hitnom postupku. Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru poslala 15 zakona u kojima su sadržane izmjene za cjelovitu poreznu reformu, koja bi na snagu trebala stupiti s prvim danom 2017. godine.

Sabor je jučer raspravljao o izvješću Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2015. godinu. Iako je rasprava krenula vrlo konstruktivno, na kraju se ponovno pretvorila u cirkus.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se