Obavijesti Video Pretražite Navigacija
lex šerif

Pobjeglo mu?: "Nađimo način da lokalni čelnik napravi više za sebe"

Sabornica bez SDP-a i Glasa (Foto: Dnevnik.hr)
Sabornica bez SDP-a i Glasa (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Sabornica bez SDP-a i Glasa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Hrvatski sabor nastavlja raspravu o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji oporba i dio javnosti zovu 'lex šerif'.

12:50 Izražavajući potporu predloženim izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, koji se u javnosti kolokvijalno naziva lex šerif jer daje veće ovlasti gradonačelnicima i županima, Branko Hrg (HDS) svoju je raspravu zaključio riječima: "Nađimo način kako mu (lokalnom čelniku) omogućiti da može biti efikasniji kako bi napravio više za sebe, svoju sredinu, svoje sugrađane i za Republiku Hrvatsku".

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

10:41 Ante Babić (HDZ) ne vidi problem u tome da se ovaj zakon odnosi na aktualne lokalne vlasti, što je prethodno kritizirao Podolnjak (Most). "A kada biste vi mijenjali zakon nego sada, na početku mandata", rekao je Babić. Podolnjak mu je naveo nekoliko primjera kada su slične zakonske promjene pričekale s primjenom do izbora, jednom je to bilo i u HDZ-ovo vrijeme. 

10:37 - Božo Petrov (Most) prozvao je HDZ da radi isto ono što je radio i SDP za vrijeme njihova mandata. "Vidite što ste tada izjavljivali. Nije mi jasno kako mislite da se to zaboravlja nakon četiri, pet godina", rekao je Petrov, pitajući koliko košta kriza zbog četiri godine lošeg upravljanja. 

"Bitna mi je jedna stvar u ovom Zakonu, ako se može promijeniti, da se lokalna upravao ispod tri tisuće stanovnika, da se makne mogućnost stvaranja više upravnih odjela. Stvaramo mogućnost puno više uhljeba", rekao je Petrov. 

10:30 - "Kada bi građani htjeli inicirati opoziv zagrebačkog gradonačelnika, moralo bi se skupiti oko 140 tisuća potpisa", objasnio je Podolnjak postupak pokretanja referenduma na primjeru Grada Zagreba, tvrdeći da se to nikad ne može dogoditi. "Vi zapravo gradonačelnika Zagreba nikako ne možete smijeniti, a jednako tako ni druge gradonačelnike i župane", rekao je Podolnjak. 

10:20 - Tomislav Klarić (HDZ) branio je predložene zakonske izmjene tvrdeći da ponovljeni izbori u slučaju da predstavničko tijelo ne prihvati proračun gradonačelnika. "Građani ne žele ponovljene izbore. Staju projekti, ništa se ne radi, bavimo se samim sobom", rekao je Klarić, kritizirajući stav Roberta Podolnjaka (Most) da se zakonske izmjene ne bi smjele odnositi na aktualne sazive lokalnih vlasti. 

10:05 - Zastupnici su nastavili raspravu o Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, popularno nazvanog lex šerif. Robert Podolnjak (Most) kritizirao je zakonski prijedlog rekavši da se želi eliminirati mogućnost raspuštanja predstavničkog tijela zbog političke stabilnosti, a referendum koji bi inicirali građani ostaje isti. No želi se ugraditi mehanizam da predstavničko tijelo može pokrenuti referendum za opoziv gradonačelnika, što se, kaže Podolnjak, sasvim sigurno neće koristiti. 

Zamjerio je i što je brisan institut međusobnog raspuštanja gradonačelnika i predstavničkog tijela. "Ta ovlast nije pretjerano korištena i bila je jedina realna mogućnost predstavničkom tijelu da, u slučaju nemogućnosti suradnje, na taj način omogući građanima da ponovo odluči o izboru predstavničkog i izvršnog tijela", rekao je Podolnjak, koji smatra da se ovaj novi zakon ne bi smio primjenjivati na sadašnja tijela lokalnih vlasti jer u tijeku mandata "mijenja pravila igre". 

9:55 - Miro Bulj kritizirao je državni vrh zbog odnosa prema haškim optuženicima, prigovorivši i aktualnom ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, za kojeg je rekao da je bio predstojnik Ureda predsjednika u vrijeme Stjepana Mesića. Rekao je i da je glumio tugu prije dva dana te ga pozvao da otvoreno kaže kakvu je politiku vodio. "On se zasigurno neće zacrveniti, a kamoli popiti otrov. Što ni ne želim", rekao je Bulj, pozvavši Božinovića da otvoreno kaže što je učinio za šestorku osuđenu u Haagu. 

"General Praljak ovo je napravio da ne šutimo. Svakome je govorio ono što ga ide i to je ono što moramo i mi raditi", rekao je Bulj. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio je Bulja da ne govori neistine na osnovu novinskih napisa. "Prezbiljne su stvari da bi me ovdje prozivali za izdaju. Malo pazite što govorite", poručio mu je Jandroković, što je Bulj shvatio kao prijetnju. "Ja sam kazao svoj stav", rekao je Bulj. 

9:45 - "Žalosno je da u trenutku tragedije prilikom izricanja zadnje presude pojedini političari nisu reagirali smireno i dostojanstveno, nego su stvarali histeriju iako je trebalo ostati miran, izreći eventualno svoj politički komentar. Međutim, ne i pozivati na nasilje, koristiti primitivni rječnik, čemu smo mogli svjedočiti čak i u ovom visokom domu gdje su pojedini zastupnici pozivali na fizički obračun. Ne treba čuditi da su njihovi simpatizeri pozivali na ubojstvo političara. Šteta je da se HDZ nije ogradio od pozivanja na nasilje. S druge strane, zastupnici GLAS-a i veliki dio zastupnika SDP-a nisu došli na minutu šutnje", rekao je Branimir Bunjac (Živi zid), dodajući da bi malo hladnokrvnosti svima dobro došlo. 

"Možemo zaključiti da se u Haagu prije svega sudilo pojedincima, nije se sudilo vojskama, a najmanje se sudilo državama ili narodima", rekao je Bunjac, dodajući da Haški sud neće pisati povijest, bez obzira na to kakve bile presude. Dodao je da je pozitivno to što Haški sud prestaje s radom i "da smo ga konačno skinuli s vrata".

9:35 - Sjednica je započela desetominutnom stankom koju je zatražilo troje zastupnika. Branimir Bunjac (Živi zid) zatražio je stanku nakon koje želi govoriti o "događanjima vezanim uz rad suda u Haagu", rekao je Miro Bulj (Most) o aktualnoj političkoj situaciji, a Ljubica Lukačić (HDZ) reći će nešto vezano za Međunarodni dan osoba s invaliditetom. 

Što donosi lex šerif?

Oporbenim kritikama unatoč, iz resornog Ministarstva uprave ustrajavaju da se radi o izmjenama koje jačaju ulogu predstavničkog tijela i osiguravaju stabilnost za provođenje projekata, prije svih EU projekata.

Između dvaju saborskih čitanja zakon je doživio određene promjene, a najvažnija je da referendum za opoziv načelnika, gradonačelnika i župana sada može predložiti i dvije trećine vijećnika. Do sada se to moglo učiniti samo na zahtjev 20 posto birača.

Vlada je odustala od određivanja vijećničkih naknada i ostavila predstavničkim tijelima da sama to reguliraju. Propisala je i da čelnik tijela, koji je ponovno izabran nakon prijevremenih izbora, mora predložiti novi proračun u roku od 45 dana od dana izbora, a predstavničko tijelo mora ga prihvatiti u roku od idućih 45 dana.

Izmijenjeni će zakon stupiti na snagu prvog dana od objave u Narodnim novinama (uobičajeno je osmi dan) kako bi se njegova primjena omogućila u što kraćem vremenu.

Zbog te odredbe, dosadašnjim kvalifikacijama da se radi o 'lex šerif', 'lex faraon', pa i 'lex Bandić', Mostov Robert Podolnjak dodao je 'lex ekspres'.

Iz SDP-a su pak ocijenili da će predstavnička tijela biti dovedena u situaciju kaosa zbog mijenjanja zakona u tijeku proračunskog procesa.

Ministar uprave Lovro Kuščević odgovorio je da će kaosa biti, ali "pozitivnog" jer će općinama i gradovima izmjene zakona donijeti dodatnih oko dvije milijarde kuna u proračune. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene