Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miro Bulj

"Koliko koštaju putovanja šefa HAKOM-a na duhovne obnove?''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o udrugama, ali prije rasprave zastupnici su zatražili stanku kako bi govorili o nekoliko tema.

10:16 - Izmjene Zakona o udrugama zastupnicima je predstavio državni tajnik Mihovil Škarica, kazavši da je intervencija jako mala - udruge više neće imati obvezu upotrebe pečata, čime će se doprinijeti uštedama i smanjenju administrativnog opterećenja.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Zastupnik Bulj pitao je koliko iz proračuna odlazi novca za udruge, a tajnik je dogovorio da će tu informaciju provjeriti.

Bulj traži smjenu čelnika HAKOM-a

10:10 - Bulj je upozorio je na nepravilnosti, kriminal i zabranu sindikalnog djelovanja u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM), te je od Vlade zatražio pokretanje postupka smjene čelnog čovjeka HAKOM-a Dražena Lučića.

"U telekomunikacijama i HAKOM-u je ogroman kriminal i Most inzistira da HAKOM vode ljudi koji će štiti javni interes i građane, a ne strane telekomunikacijske operatere", rekao je Bulj nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru.

"Svjedoci smo da je protiv predsjednika Vijeća HAKOM-a dr. Dražena Lučića podignuta optužnica zbog narušavanja privatnosti bivših radnika. Prije četiri godine, kada je vlada Zorana Milanovića imenovala Lučića, tada se podigla i oporba i dio vladajućih, a neki od vladajućih su govorili da je to sumrak demokracije. U njegovom mandatu bilo je više prijava DORH-u od telekomunikacijskih udruga i poslovnih partnera, preko inspekcija rada i sindikata", naglasio je.

Bulj: Trošili su se milijuni na odvjetnike kako bi se Lučić obračunao s radnicima

Trošili su se, kaže, milijunski iznosi na odvjetnike, kako bi se Lučić obračunao s radnicima. "Koliko koštaju njegovi izleti i putovanja na duhovnu obnovu? Svi znamo da Lučić plaća najskuplji poslovni prostor za 24 eura po kvadratu, dakle više od 100 milijuna kuna javnog novca u njegovu mandatu. Svakom bi radniku HAKOM-a moga iznajmiti kuću", prozivao je Bulj.

Lučić, dodaje, putuje i dalje bez opravdanja u inozemstvo, a u zadnjih 15 dana to su bili Pariz i Barcelona. Zamjera mu i da je zabranio rad sindikatima.

"Možemo li dopustiti da javna ustanova koju smo osnovali zabranjuje rad sindikatima i krši Ustav? Možemo li kao osnivači ignorirati dopise članova Vijeća da se riješe nezakonitosti", pitao se Bulj.

U mandatu Lučića je, kazao je, "remonopolizirano" tržište telekomunikacijskih pošta i ponovno je stvoren duopol u telekomunikacijskom tržištu. "Zašto plaćamo regulatora ako provodi monopolizaciju ,a ne liberalizaciju tržišta", upitao je.

Hrelja o poskupljenju dopunskog: S ovim se ne smije igrati

9:51Silvano Hrelja iz HSU-a podsjetio je na ''nježnu najavu mogućeg poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja''. Kaže kako se ministar zdravstva Kujundžić ogradio od najave, ''ali to uvijek tretiram kao probni balon''.

Istaknuo je da je HSU sa svojim partnerima 2015. prikupio više od 100.000 potpisa protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja. ''Ukoliko netko još samo jednom najavi poskupljenje dopunskog zdravstenog osiguranja skupit ćemo 500.000 potpisa za smjenu ministra'', rekao je Hrelja.

''Svima unaprijed kažem da se s ovim ne smiju igrati, imamo institut u kojem milijun i 700 tisuća građana redovno plaća dopunsko zdrvavstveno osiguranje'', jasan je bio Hrelja.

9:50 - Blaženko Boban želio se obratiti javnosti povodom navoda o zamućenoj vodi, odnosno onečišćenjima rijeke Jadro. ''Jadro je drugi izvor po izdašnosti vode u cijeloj Europi i maksimalno je zaštićen dvostrukom ogradom, video-nadzorom. Možda je jedan od najzaštićenijih izvora u RH'', rekao je.

Kazao je da se analiza vode iz izvora Jadro, koja napaja više od 400.000 ljudi, vrši svaki dan te da se čuo s nadležnima. Tvrdi da je voda iz tog izvora mikrobiološki čista, ali zbog bujica pokazuje zamućenost.

9:35 - Saborski zastupnici zatražili su stanku kako bi govorili o nizu tema. Silvano Hrelja iz HSU-a tražio je govoriti o ''nasrtajima na dopunsko zdravstveno osigurnje, vezano za najave poskupljenja'', Ivica Mišić iz PH o ''problemima mladih nogometaša u hrvatskom sportu'', Miro Bulj iz Mosta o stanju regulatorne agencije za mreže djelatnosti, a Blaženko Boban iz HDZ-a o navodnom onečišćenju izvora rijeke Jadro u splitsko-kaštelanskom bazenu

9:00 - Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o udrugama prema kojem udruge više neće imati obvezu upotrebe pečata, čime će se doprinijeti uštedama i smanjenju administrativnog opterećenja.

Tom je zakonu u cilju modernizacija poslovnih procesa, uz istodobno podupiranje gospodarstva kroz stvaranje jednostavnijeg poslovnog okruženja.

Provedbom udruge više neće imati obvezu propisivati u statutu izgled pečata što će doprinijeti uštedama u procedurama koje u praksi zahtijevaju upotrebu pečata. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene