Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ jedini protiv

Sabor izmijenio zakon o Čačićevom Centru za energetiku i investicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz protivljenje HDZ-a, koji nije podržao ni 'originalnu' verziju, Sabor je donio izmjene Zakona o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Većina klubova zastupnika u Hrvatskome saboru danas je poduprla izmjene i dopune Zakona o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, a jedino je HDZ bio protiv poručivši kako nije podupro Zakon o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora pa neće ni njegove izmjene.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore Nova geotermalna elektrana - 2 Uskoro počinje bušenje Mali hrvatski grad vijest je na svjetskoj burzi: Stigla velika tvrtka i već se priča o milijunskim ulaganjima

>> Čačić usporedio hrvatsko gospodarstvo s gangrenom, dijabetesom i karcinomom!

"Otprilike šest mjeseci je prošlo otkada smo u Saboru glasovali o Prijedlogu zakona o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Klub HDZ-a nije nije podržao donošenje tog zakona, pa tako neće podržati niti njegove izmjene i dopune", poručio je Domagoj Milošević u ime Kluba HDZ-a.

Zakon o javno-privatnom partnerstvu po njegovu je mišljenju zadovoljavajući okvir za ono što bi trebao raditi Centar, ponajprije kad je riječ o investicijama u energetici. "Mislimo da će ovakvo novo rješenje samo stvarati zbrku u šumi zakona koje ionako treba pojednostavnjivati", ustvrdio je Milošević i dodao kako je iz prijedloga postalo očito da Hrvatskoj nedostaje ministarstvo energetike.

Bez obzira na to tko je na vlasti, trebamo se svi zapitati do kada ćemo s novim zakonskim rješenjima i formama pokušavati skretati pozornost sa stvarnih prepreka i problema, rekao je, napominjući da Hrvatskoj nedostaje ulaganja u energetsku strukturu.

SDP-ovac Zlatko Komadina ocijenio je kako je svima jasno da se predloženim zakonskim izmjenama ojačava nezavisnost i uvodi institut tržišta, kako je to od nas tražila Europska unija. "Možemo sad diskutirati o investicijama, no to nas neće daleko odvesti", dodao je Komadina.

Natalija Martinčević (HNS) poručila je kako Vlada kroz aktivnosti Centra pokazuje jasnu namjeru da osigura uvjete, i konzultantske i logističke, kako bi svim korisnicima, a posebno jedinicama lokalne samouprave, olakšala da - ako se odluče za investiranje po nekom od predloženih modela - od Centra dobiju svu pomoć.

Riječ je, rekla je, o važnim objektima uglavnom društvene namjene, dakle - obnovi vrtića, škola, bolnica, socijalnih i kulturnih ustanova.

"Prvi put se u Hrvatskoj uvodi sustav da netko točno prati kome se daje novac i kako se s njim postupa i da se o tome kontinuirano izvještavaju svi nadležni", istaknula je zastupnica Martinčević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene