Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene i odgode

Doznajte što se mijenja...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je u petak izmijenio paket pravosudnih zakona, među kojima i Zakon o kaznenom postupku, kojim bi se trebala postići ravnomjernija radna opterećenost sudova, što bi u konačnici trebalo rezultirati povećanjem ažurnosti u radu i skraćivanju trajanja kaznenih postupaka.

Izmjenama se predviđa da od 1. travnja 2015. županijski sudovi postaju mjerodavni za odlučivanje o žalbama protiv presuda svih općinskih sudova u kaznenim predmetima. Odluka o tome kojem će županijskom sudu predmet biti dodijeljen donosi se nasumičnom algoritamskom dodjelom predmeta.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme

Jedan od razloga za propisivanje takve dodjele predmeta je i taj što je do sada svaki županijski sud u okviru svoje mjesne nadležnosti stvarao vlastitu sudsku praksu, pa su u sličnim predmetima različiti sudovi donosili znatno drugačije odluke.

Budući da sređivanje zemljišno-knjižnog sa stvarnim pravnim stanjem na nekretninama nije dovršeno i očekuje se tek kroz dvije godine, izmijenjen je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

FOTO Od 1.siječnja 2015. rastu plaće

Uknjižba prava vlasništva Republike Hrvatske od strateškog je značenja za državu s obzirom na to da protekom roka iz valjanog zakona neće biti moguće zaštititi pravo vlasništva RH na neuknjiženim nekretninama te se stoga predlaže produljenje odgode roka povjerenja u pravnom prometu nekretnina u korist stjecatelja do 1. siječnja 2017.

Izmjenama Zakona o upravnim sporovima trebala bi se poboljšati kvaliteta upravnog spora, ujednačiti sudska praksa, omogućiti kvalitetnija kontrola rada javnopravnih tijela i stvoriti stabilno pravno okruženje, dok bi suci upravnih sudova trebali dobiti kvalitetniji procesni okvir za postupanje.

Izmjenama se preciziraju odredbe o mjesnoj nadležnosti, prekidu postupka, izuzeću, o rukovođenju raspravom, objavi presude i odlučivanju u upravnom sporu te o postupku ocjene zakonitosti općih akata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene