Obavijesti Video Pretražite Navigacija
udruge zadovoljne

Sabor izglasao besplatan prijevoz trajektom za otočku djecu s teškoćama u razvoju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Hrvatskog Sabora izglasali su danas prijedlog izmjena Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojima se žele stvoriti bolji uvjeti za ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz, posebice za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju.

Dosadašnja provedba zakona ukazala je na određene nedostatke i potrebu za dodatnom razradom odredbi vezanih za povlašteni prijevoz putnika i vozila, posebice prijevoz osoba s invaliditetom, djece s poteškoćama u razvoju i njihove pratnje, rekao je državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Pročitajte i ovo Olujno jugo na području Splita - 2 Snažno jugo Obustavljena plovidba katamarana i mnogih trajekata u okolici Splita: Pogledajte o kojim se linijama radi Plamen na trajektu u Biogradu Nije bilo putnika FOTO/VIDEO Drama u Dalmaciji! Zapalio se trajekt: Nakon duge borbe s plamenom, vatrogasci uspješno otklonili opasnost

Također, predloženim zakonom podrobnije će se urediti odredbe o nadoknadi financijskih sredstava za besplatni prijevoz i urediti mogućnost raspisivanja javnog natječaja za obavljanje javnog prijevoza na državnoj liniji od općeg gospodarskog interesa zajedno s namjenski građenim brodom u vlasništvu Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Uredit će se i izgradnja broda uz financijsku potporu sredstava Europske unije, koji bi se zajedno s linijom od općeg gospodarskog interesa dodjeljivao javnim natječajem.

Za provedbu zakona u proračunu je za 2020. osigurano 329,5 milijuna kuna, a za 2021. 340 milijuna kuna, rekao je Bilaver napominjući da će uvjeti i način ostvarivanja prava biti utvrđeni pravilnikom.

Izglasavanje je pozdravila udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Brački pupoljci.

"Ovim putem želimo izraziti zadovoljstvo što je konačno, nakon čitavog desetljeća naše borbe, u Saboru izglasane cjelovite izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojima se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, napokon osigurava besplatan trajektni prijevoz. Brojnim obiteljima, čiji najmlađi članovi na terapije na kopno moraju odlaziti i više puta tjedno, ova promjena barem će malo olakšati već ionako preskup život na otoku. Uz djecu s teškoćama u razvoju, usvajanjem ovog Zakona, pravo na besplatan prijevoz ostvarili su i njihovi roditelji koji su im neophodni kao pratnja te pratitelji osoba s invaliditetom, zbog čega smo iznimno ponosni", poručuju iz udruge. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene