Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Zastupnici za opstanak Imunološkog: 'Izgleda da je nekome stalo da ne radi, tu sve smrdi po korupciji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislim da činjenice ukazuju da postoji ekonomski, zdravstveni i društveni razlog da Zavod opstane, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Saborski zastupnici, ali i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, suglasili su se u srijedu da brojne činjenice upućuju da postoje opravdani razlozi za opstanak Imunološkog zavoda Zagreb.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SDP nije za takvu odluku Leko: Ustavni sud treba provjeriti referendumsku problematiku Slika nije dostupna Unatoč očekivanjima Sabor ipak nije glasovao o pokretanju ustavnih promjena

'Također mislim da činjenice ukazuju da postoji ekonomski, zdravstveni i društveni razlog da Zavod opstane', rekao je Leko na kraju rasprave o situaciji u i oko Imunološkog zavoda koju je inicirao HDSSB.

'Imunološki zavod firma je od strateškog značaja za Hrvatsku i hrvatsko zdravstvo', naglasio je Boro Grubišić (HDSSB), podsjetivši da Zavod proizvodi cjepiva, pripravke plazme, interferon i dr., da je imao izvoznu komponentu, da je cjepivo protiv ospica prodao u Švicarsku, Indiju.

'Sada je situacija u kojoj se ne zna tko pije tko plaća, Zavod je zbog sustavne nebrige došao do stanja u kojem iskazuje dugovanja vjerovnicima i zaposlenicima, smijenjen je Nadzorni odbor, mijenjaju se ravnatelji, uprave', pobrojao je Grubišić.

VIDEO Sa sastanka izašle plačući! Ima li rješenja

Čudno je, kaže, da Zavod ne može isposlovati ni kredit, a kad bi samo naplatio zatezne kamate, ne bi bio u minusu.

'Svi peru ruke, ali svi su umočeni u to da je Imunološki zavod tehnološki i kadrovski padao i došao do 175 zaposlenika', ustvrdio je Grubišić.

'Imunološki zavod klasična je hrvatska priča, u 24 godine samostalnosti bilo je puno takvih slučajeva gdje nije bilo političke snage donijeti bilo pozitivnu ili negativnu odluku', kaže Ivan Šuker (HDZ).

'Potrebna je samo politička volja, odnosno politička hrabrost, imamo znanje, pamet i iskustvo, umjesto da to iskoristimo, mi se bockamo time', rekao je Šuker, koji upozorava da se u svemu šalje i negativna poruka potencijalnim investitorima.

Prosvjed na Markovu trgu - 1500 radnika u borbi za svoja prava

Ključno je, drži, da Ministarstvo zdravlja kaže treba li nama to što Zavod radi, nakon toga Ministarstvo gospodarstva po gospodarskim kriterijima donosi drugu odluku. 'Ako dva ministarstva donesu odluku, onda se može naći nekoliko desetaka milijuna kuna za pomoć Zavodu', uvjeren je Šuker.

'Izgleda da je nekome stalo da Zavod ne radi'

Nezavisni zastupnik Branko Vukšić i laburist Zlatko Tušak propituju kome odgovara, odnosno u čijem je intersu da Zavod ne radi.

Izgleda da je nekome stalo da Imunološki ne radi, tu sve smrdi po korupciji, smrdi da netko želi namjerno zatvoriti Zavod da bi netko profitirao, ocijenio je Vukšić.

'Nevjerojatnim drži da je Zavod u agoniji zbog neadekvatnog prostora, pored toliko prostora kojeg imaju država i Grad. Pet godina Imunološki je radio s privremenom dozvolom i onda je inspektorica tražila da se zatvori. Zašto Vlada nije reagirala', pita.

'Neoliberalna Vlada mogla je dati dionice na tržište, no nekome je izgleda u interesu da se Imunološki zatvori i da uvoznici profitiraju. Ništa drugo', zaključuje Vukšić.

Zlatko Tušak (Hrvatski laburisti) upozorava da 170 radnika Imunološkog četiri mjeseca nisu primili plaću, da ne mogu podmiriti svoje obveze.

I Tušaka zanima kome je u interesu gašenje Zavoda, te zašto gluhe na sve to ostaju institucije hrvatske države. Po nekim podacima uvozna cijena cjepiva protiv tetanusa 15 je puta veća (od onog kojeg proizvede Zavod), upozorio je Tušak.(Hina)

Patrik Macek/PIXSELL

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene