Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u Saboru

HDZ napustio glasovanje o proračunu: 'Vlada krši proceduru!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je optužio Vladu da o oporbenim amandmanima uopće nije raspravila, što smatraju protivnim proceduri. Nakon poduljeg natezanja iz prosvjeda su napustili sjednicu, a proračun je ubrzo donesen bez njih.

Sabor je današnju sjednicu nastavio raspravom o amandmanima na prijedlog državnog proračuna. Odmah na početku Linić je predložio dva Vladina amandmana na vlastiti prijedlog proračuna - jedan se odnosi na Hrvatske vode, a drugim se mijenja nekoliko stavki u različitim resorima.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Marko Biočina, novinar Nove TV Analiza Dnevnika Nove TV Tko će zasjesti u vruću fotelju? "To je na neki način ukleto ministarstvo, bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijer izvući zeca iz šešira"

>> Sindikati prosvjedovali: 'Laži, laži, laž me!'

>> Karamarko: 'Vlada vodi birtijašku politiku!'

Tako je predloženo dodatnih 30 milijuna kuna Hrvatskom centru za razminiranje, 62 milijuna Ministarstvu gospodarstva za prijenos sredstava zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave prema osnovi Zakona o prostornom uređenju i gradnji te još 23 milijuna Ministarstvu znanosti po osnovi preuzimanja obveza za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Smanjenja su predložena u Ministarstvu financija na stavkama za platni promet i naknadi za oduzetu imovinu (48 milijuna), u Ministarstvu regionalnog razvoja (5 milijuna), Ministarstvu graditeljstva (36 milijuna) i Ministarstvu zdravlja (26 milijuna).

Šuker: Amandmani pokazuju karakter čitavog proračuna

U kraćoj raspravi u ime Kluba HDZ-a Ivan Šuker je rekao da dva Vladina amandmana pokazuju karakter čitavog proračuna. 'Još jedno loše rješenje u još jednom lošem proračunu. Očekivali smo da će Vlada napraviti promjene i s 3-4 amandmana generalno promijeniti izgled proračuna, no ovi amandmani ne nude ništa novog', rekao je.

HDSSB-ovac Zoran Vinković je u ime svog kluba rekao da mu je čudno što Vlada predlaže amandman na svoj proračun, ali da im je prijedlog djelomično prihvatljiv.

Oba su amandmana na kraju prihvaćena sa 112 glasova, nakon čega je počelo glasovanje o zastupničkim amandmanima, kojih ima ukupno 51 - HDZ je podnio 34, HDSSB 16, a SDSS jedan. Stranke vladajuće koalicije i Hrvatski laburisti nisu podnosili amandmane - laburisti, kažu, ne žele priuštiti Vladi da im odbija amandmane.

HDZ: Vlada o oporbenim amandmanima nije ni raspravljala, to je kršenje Ustava

No, već nakon nekoliko odbijenih amandmana, javio se Ivan Šuker u ime Kluba HDZ-a optužujući Vladu da ni na jednoj svojoj sjednici ni o jednom oporbenom amandmanu nije uopće raspravila, što je, prema njemu, protivno svim propisima i Ustavu te samom Vladinom Poslovniku. Kazao je da je provjerio sve dnevne redove Vlade i da točke o oporbenim amandmanima nema nigdje.

Nakon 10-minutne stanke, svoje je stajalište podrobnije obrazložio, rekavši kako je ovo prvi put da Vlada nije raspravljala o zastupničkim amandmanima. Dodao je kako bi minimum pristojnosti bio da se sazove posebna sjednica na kojoj bi se rekao stav Vlade.

Sve je nazvao bahatim odnosom Banskih dvora prema Hrvatskom saboru te je predložio prekid rasprave dok Vlada ne donese stav. 'Sve drugo bilo bi protuzakonito i silovanje demokracije', zaključio je Šuker.

Leko: Sve je po zakonu, ako smo nešto pogriješili, postoji Ustavni sud

Odgovorio mu je predsjednik Sabora Josip Leko tvrdnjom da je Vlada donijela jedinstveni stav o svim amandmanima, da nema nikakvog kršenja zakona i Ustava i da je Vlada u Sabor poslala ministre legalno i legitimno. 'Ako u nečemu Sabor griješi, a moguće je da griješi, iznad Sabora postoji Ustavni sud', dodao je Leko.

Oporba ga je tražila da u Vladi nabavi fonogram kojim bi se dokazalo da je na sjednici u Banskim dvorima bilo rasprave o amandmanima, no Leko je nekoliko puta ponovio da će o svakom amandmanu, bez obzira na stajalište Vlade, odlučivati zastupnici u Saboru, a da njihovo prihvaćanje ili neprihvaćanje ovisi o kvaliteti ponuđenih argumenata.

Linić: Vlada je promijenila Poslovnik

O svemu se u ime Vlade očitovao i ministar Linić koji je HDZ-ovcima spočitnuo da su o amandmanima raspravljati na telefonskim sjednicama Vlade. 'Možete misliti kakve su to rasprave bile!', rekao je.

Zatim je pojasnio da je sve donedavno praksa bila da ministri sami u Saboru odlučuju hoće li prihvatiti amandmane na proračun te da ni u jednom Vladinom zapisniku ne postoji podatak da su donošene odluke o amandmanima. No, tome se, kaže Linić, stalo na kraj nedavnim izmjenama Vladinog Poslovnika pa je sada za prihvaćanje bilo kojeg amandmana potrebna prethodna odluka cijele Vlade, čime je onemogućeno da ministri u Saboru na svoju ruku nešto prihvate.

U tom je smislu Linić rekao da na Vladi raspravljaju samo o amandmanima koje prihvaćaju, dok sve ostale odbijaju. 'Ako se amandmanima nešto mijenja, tada je Vlada ta koja raspravlja o promjenama teksta koji je predložila. (...) U dijelu gdje su amandmani korigirali tekst proračuna, na sjednici Vlade je donesen tekst promjena, a o ostalom se nije raspravljalo i ti amandmani su odbijeni', rekao je Linić nudeći HDZ-ovcima novi Vladin Poslovnik na uvid.

HDZ napustio sjednicu, svi amandmani odbijeni

Nakon niza replika i neuspješnog traženja nove stanke, HDZ-ovci su iz prosvjeda napustili saborsku sjednicu, dok su ostali zastupnici nastavili s raspravom o amandmanima, koji su redom odbijeni.

Među njima su i HDZ-ov prijedlog 'težak' 330 milijuna kuna za nastavak gradnje Pelješkog mosta, kao i 120 milijuna kuna vrijedan amandman za projekt subvencioniranja državnih jamstava za stambene kredite. Nisu prošli ni HDSSB-ovi prijedlozi vrijedni 1,46 milijardi kuna za razne projekte u slavonsko-baranjskim županijama.

Proračun donesen bez HDZ-a

U konačnici je proračun za sljedeću godinu donesen većinom glasova (83 za, po 6 suzdržanih i protiv), a Sabor je prešao na glasovanje o nizu popratnih akata, poput Zakona o izvršenju proračuna i financijskog plana Hrvatskih voda.

Vlada predloženim proračunom za 2013. godinu planira prihode u iznosu od 113,7 milijardi kuna, a rashode od 124,5 milijardi kuna, s proračunskim deficitom od 10,9 milijardi kuna. Deficit proračuna u 2013. tako bi se povećao za gotovo milijardu kuna, na 10,9 milijardi kuna, te bi iznosio 3,1 posto BDP-a.

Proračun za iduću godinu rađen je uz projekciju rasta BDP-a za 1,8 posto, a u 2014. i 2015. godini Vlada očekuje ubrzanje gospodarskog rasta, pri čemu u 2014. očekuje rast od 3 posto, u 2015. za 3,5 posto. Projekcija je Vlade i da će inflacija u idućoj godini, zbog efekta ovogodišnjeg poskupljenja energenata, i dalje biti značajna, 3,5 posto, a u 2014. i 2015. na razni nešto iznad 2 posto.

Nakon proračunskih tema, Sabor je sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela i još nekim zakonskim prijedlozima iz kaznenopravne sfere. HDZ-ovci su se u međuvremenu vratili u sabornicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene