Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Saboru

Pogodite tko je glasao PROTIV novih ministara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vedran Mornar i Siniša Varga dobili su povjerenje zastupnika. Mornar se 'baca' na izmjene kurikuluma a Varga na masterplan.

Hrvatski sabor izglasao je povjerenje Vedranu Mornaru, novom ministru znanosti, obrazovanja i sporta te Siniši Vargi, novom ministru zdravlja. Protiv ovakvog prijedloga Vlade glasao je i Slavko Linić, bivši ministar financija, koji je isključen iz SDP-a.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Datum prvog zasijedanja Predsjednik Zoran Milanović objavio kada će se održati prvo zasjedanje Sabora Slika nije dostupna Bivši ministri MIP dao 'zeleno svjetlo': Oni će se vratiti u saborske klupe

'To je neodgovorno od predsjednika Vlade Zorana Milanovića koji je razriješio bivše ministre uz obrazloženje da su se umorili, a novi ministri koje smo izabrali vrlo su jasno u osnovi svog programa naglasili napuštanje aktivnosti prethodnika, pa i sa značajnom promjenom kadrova u ministarstvima što pokazuje da je to potpuni zaokret u radu Vlade. Ako je to kontinuitet Vlade, ako je to ozbiljnost, onda je to znak da se s tim važnim dijelovima neće postići ništa.

Nisam čuo niti jednu riječ od ni jednog ministra što će to bitno promijeniti. Za takve ljude i takav prijedlog predsjednika Vlade nisam mogao glasati', rekao je Slavko Linić.

Za povjerenje Vargi bilo je 82 zastupnika, protiv je bilo 24 te suzdržano 11 zastupnika, dok je za Mornaru bilo 84 zastupnika, 24 ih je bilo protiv te 10 suzdržanih.

Varga će naslijediti Rajka Ostojića koji je Liniću dao javnu potporu u sukobu s predsjednikom SDP-a i premijerom Zoranom Milanovićem. Vedran Mornar će pak naslijediti Željka Jovanovića.

Obojica novih ministara su i prisegnuli. Vedran Mornar ukratko je rekao da ne ide iz početka, da će nastaviti gdje je stao Jovanović. No, nije baš bio siguran što je to njegov prethodnik dobro napravio. Prvi potez, najavio je, bit će reforma kurikuluma. Kao što je već najavio, prvo namjerava razgovarati s nadbiskupom Josipom Bozanićem kako bi riješili otvorena pitanja oko zdravstvenog odgoja.

Siniša Varga, koji je dobio resor s najviše problema, istaknuo je kako je masterplan na analizi te kako će mu godina dana biti dovoljna da ga provede. Najavio je i da će se HZZO sigurno izdvojiti iz riznice.

'Rajko Ostojić je odradio analitički dio posla, a sada to treba operacionalizirati i ostvariti rezultat, zabiti gol bar tri nula kao što će naši u Brazilu', kazao je Varga.

Saborski su zastupnici razmotrili i redovito izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Mornar pred zastupnicima: Novi ministar mora unijeti i nešto svoje

Nakon glasovanja, zastupnici će se razići na dvotjednu stanku, a nastavak zasjedanja predviđen je za 2. srpnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene